ΠΑΣΟΚ: Ποιοι κέρδισαν ή έχασαν από το debate -Οι στρατηγικές, οι ατάκες και τα συντροφικά μαχαιρώματα
Στο debate των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, που διήρκεσε τρεις ώρες, κυριάρχησαν οι αιχμές, οι προσωπικές επιθέσεις και οι έντονοι διάλογοι.
Τα... ξίφη τους διασταύρωσαν το βράδυ της Τρίτης (24/9) στο στούντιο της ΕΡΤ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, ενόψει των εσωκομματικών
Ένα debate το οποίο ήταν «παράδειγμα προς μίμηση», καθώς, παρά τις κόντρες, κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο, ενώ και οι χρήστες των social media είδαν θετικά την τηλεμαχία, δημιουργώντας προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές κάλπες.
Οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Γιώργου Κουβαρά, αλλά είχαν και σκληρές αντιπαραθέσεις στους απευθείας διαλόγους που προβλέπονταν από τη διαδικασία.
Τα «δίδυμα» της κόντρας πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων» προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.
Η άγρια κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων, το «πινγκ-πονγκ» Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για τον νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, καθώς και τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ., συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.
Ποιος κέρδισε στο debate;Ουδείς εκ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν προέβη σε κάποιο σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά, καθώς όλοι είχαν καλές και κακές στιγμές. Κάποιες φορές οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές είτε για θέματα που δεν γνώριζε κάποιος εις βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.
Από τα δίδυμα-φωτιά, πάντως, ενδεχομένως βγαίνουν και συμπεράσματα για τη στρατηγική και τα «ανοίγματα» του β' γύρου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν διαβασμένος, δίνοντας σωστές απαντήσεις, αν και ορισμένες φορές εκνευρίστηκε κυρίως από τις διαρκείς επιθέσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς το πρόσωπό του. Η ατάκα του προς τον Χάρη Δούκα «δεν είσαι ούτε Μιτεράν και, ευτυχώς, ούτε Ερντογάν» ήταν αυτή που έμεινε.
Ο Χάρης Δούκας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε και στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Οι κόντρες του ήταν έντονες με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο. Αιχμηρή ήταν η απάντησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου όταν τον κατηγόρησε πως δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», της είπε ο κ. Δούκας.
Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σοβαρός και μελετημένος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Ο κ. Γερουλάνος έστρεψε τα βέλη του κυρίως στους Δούκα, Διαμαντοπούλου και Ανδρουλάκη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως είναι μια έμπειρη πολιτικός και κατάφερε να χειριστεί όλα τα θέματα, αν και δυσκολεύτηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την επί χρόνια απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν κυρίως Δούκας, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος, ενώ κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιτέθηκε κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει με δηλητηριώδη σχόλια, όπως για τη λειτουργία του κόμματος και τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής. Σημείωσε πως η τηλεμαχία έγινε επειδή εκείνη είχε βγει πρώτη το βράδυ των εκλογών να θέσει θέμα αποτελέσματος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο ίδιος εξαρχής, κινούμενος σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συγκρούστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αιχμές και «πυρά» μεταξύ των υποψηφίωνΟ Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στα «πυρά» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Δούκα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι, με επιλογή του, δεν λειτούργησε τα όργανα του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και, συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική, μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θερμή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα. Ο δεύτερος είπε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για τη λειτουργία του. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον Χάρη Δούκα πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων και ότι «δεν είναι Μιτεράν, Βίλλυ Μπραντ και Ερντογάν», όπως είχε δηλώσει. «Είναι απρέπεια αυτό που έκανες. Κατέβηκα στην ΚΕΔΕ γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης» απάντησε, ενοχλημένος, ο Χάρης Δούκας.
Γεμάτος αιχμές ήταν και ο διάλογος ανάμεσα σε Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. «Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ. Εγώ δεν πήγα πουθενά, έμεινα στην παράταξη. Είπα "όχι" στην κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω από αυτήν», της είπε.
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές, ενώ άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπόλοιπων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον.
Δείτε βίντεο από το debate για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:Οι δημοσιογράφοι του debate και η διαδικασίαΤο μοντέλο, που επελέγη κοινή συναινέσει από τους υποψηφίους, λειτούργησε: Η διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα και «ζουμερή», ιδίως στις ελεύθερες ερωταπαντήσεις μεταξύ τους. Οι δύο δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με στοχευμένες, δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ενώ το στούντιο της ΕΡΤ και η εν γένει οργάνωση μόνο καλές εντυπώσεις άφησαν.
Οι έξι ενότητες του debateΚλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβασηΚράτος – Θεσμοί – ΑυτοδιοίκησηΕξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – ΔημογραφικόΟικονομία – ΑνάπτυξηΠΑΣΟΚΠΑΣΟΚ: Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων στις 6 ενότητεςΟικονομία, ανάπτυξηΤα θέματα της οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε απευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση, ενώ στην παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε για δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ, για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε, ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου παρενέβη εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών τη χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγιση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.
Ο Χάρης Δούκας σχολίασε την αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στον χώρο των πανεπιστημίων που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, και εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικόΗ δεύτερη ενότητα αφορούσε το κοινωνικό κράτος και το δημογραφικό. Ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Κατ’ αρχήν να πούμε το εξής: Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας». Αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα Αναγέννηση, το οποίο ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους». Μίλησε επίσης για «συντεταγμένη μετανάστευση».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε για αδιανόητη και απαράδεκτη στάση της Γερμανίας στο θέμα της Συνθήκης Σένγκεν. «Βεβαίως θα σας πω ότι χρειάζεται η προστασία, η φύλαξη των συνόρων μας, πάντα με την τήρηση των διεθνών κανόνων και ειδικά η χώρα μας. Ποια είναι η στάση της Ευρώπης για το μεταναστευτικό; Κάποιες χώρες δεν το δέχονται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και βεβαίως να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά ποια θα είναι η στάση μας και ποια θα είναι η στάση της χώρας μας μέσα σε αυτό. Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάποια τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα, όπως δεν θυμάμαι να έχουν γίνει και άλλες κουβέντες πάνω σε πολύ μείζονα ζητήματα, όπως είναι το θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στον Δήμο Αθηναίων» είπε.
Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην εκλογική της βάση και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας: «Ο κύριος Κασσελάκης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσείλκυαν τους νέους». Αναφερόμενη στα προβλήματα των νέων, είπε ότι πρέπει να δούμε τις αλλαγές που έχουν στον τρόπο που ζούνε, στον τρόπο που ερωτεύονται. Είναι το στεγαστικό που είναι ένα μείζον ζήτημα για το οποίο όλοι έχουμε καταθέσει θέσεις. Είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φύγει και θέλουν να έρθουν. Οι άνθρωποι που τελειώνουν εδώ και δεν θέλουν να φύγουν και φεύγουν υποχρεωτικά. Αυτά είναι τα ζητήματα που οφείλουμε να θέσουμε».
Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην ανεργία και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω μείωσή της. Κατέκρινε την «επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για μια «ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία, την εξωστρέφεια, με σημαντική κινήτρων». Αναφερόμενος στους νέους, είπε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η κοινωνική στέγη, η κοινωνική στέγαση και υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό που λέει ότι αν φτιάξεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να ανήκει, να γίνεται κοινωνική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές. Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις στη χώρα. Για παράδειγμα στο Ελληνικό το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης».
Ο Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με το κοινωνικό κράτος και ποιο μοντέλο στηρίζει, είπε ότι στηρίζει το πρότυπο της πολιτικής της δεκαετίας του '80 με Υγεία προσβάσιμη για όλους, ασφάλιση για όλους και με αναλογικές αμοιβές. Τόνισε, δε, ότι είναι επιτακτική η επαναφορά του προτύπου της δεκαετίας του '80, του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, τόνισε ότι θέλει ένα ΕΣΥ «με Υγεία ποιοτική, δωρεάν, καθολική για όλους, όπου και αν πήγα στη χώρα το πρώτο και το απόλυτο αίτημα ήταν να έχουμε νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό που δεν υπάρχει παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετανάστευσης και στις δράσεις που ανέλαβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα και ότι όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, έλαβε γενναίες αποφάσεις. Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την Παιδεία και την Υγεία, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία, ό,τι έχει καταφέρει στη δημόσια υγεία, θέλει να καταφέρει και στη δημόσια παιδεία. Όλα εμπόριο και στους ιδιώτες εις βάρος των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης».
Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕΗ Άννα Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί, λέγοντας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τα θετικά της συμφωνίας. Χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ. του ΟΗΕ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα, προτάσσοντας το βέτο, εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το βέτο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το βέτο για την Τουρκία από το βέτο π.χ. για τα φορολογικά.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στην Κ.Ο. είχε συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα, γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα.
Κράτος, Θεσμοί, ΑυτοδιοίκησηΣτη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, ανέβηκαν οι τόνοι στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά προς την Άννα Διαμαντοπούλου αν αισθάνεται ότι απέδωσε το πολιτικό βάρος που έπρεπε στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών ή υπήρξε επιεικής απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η αντίδρασή της ήταν άμεση με ανάρτησή της όταν ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα και μίλησε για μείζον εθνικό σκάνδαλο και μείζον εθνικό ζήτημα και είναι έξω από κάθε λογική, με απόφαση εισαγγελέα, να παρακολουθείται ο υποψήφιος εκείνη την εποχή πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος. «Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ποιος, πώς και γιατί. Στην πορεία έχουμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδιζαν και να υπάρξει φως στην υπόθεση και το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Επομένως, και σωστή, και καταγγελτική εκεί που έπρεπε, και θεσμική», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, που της ανέφερε ότι στις 9 Νοεμβρίου 2022 σε μια συνέντευξή της είχε πει ότι «κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών». «Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; Νομίζω ότι μετά από αυτά που είπατε, μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι αυτό που είπε είναι ότι «η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας πρέπει και έπρεπε να γίνει από τη Δικαιοσύνη και ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιονδήποτε τρόπο και λόγο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης».
Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας παρατήρησε ότι δεν κατάλαβε αν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και συμφωνεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών, όταν σε δήλωσή της στις 21 Μαΐου 2023 είχε πει ότι «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους». «Μήπως αυτή η διατύπωση είναι σωσίβιο για τον κ. Μητσοτάκη και δεν είναι αρκετό για το έγκλημα των Τεμπών;» σημείωσε ο κ. Δούκας.
Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως δεν έχει βρει δημόσια τοποθέτησή της για τις υποθέσεις αυτές παρά μόνο μετά την υποψηφιότητά της, ρωτώντας αν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική της απευθυνόμενη στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές.
Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι όλες οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες, ενώ ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι δεν έχει ακούσει καμία τοποθέτησή της να είναι απέναντι στη λογική του επιτελικού κράτους του Μαξίμου το οποίο γέννησε τις υποκλοπές και να είναι στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει συνειδητά όλες τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της.
Κόντρα υπήρξε και μεταξύ της Άννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα όταν του καταλόγισε «απόψεις οι οποίες δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την πολιτική του σε σειρά ζητημάτων, στον Δήμο Αθηναίων».
Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβασηΟ Χάρης Δούκας αναφέρθηκε ουσιαστικά στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων και στα δέντρα που έχουν φυτευτεί στην πρωτεύουσα, καθώς και στη Διπλή Ανάπλαση, ενώ μίλησε για ΔΕΗ που πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο και αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις μορφές ενέργειας. «Νομίζω ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Δεύτερον, είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα τη συγκέντρωση εξουσιών στο κεντρικό κράτος. «Αν κάναμε αποκέντρωση εξουσιών και όχι μόνο αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, γιατί θα ξέραμε ποιος είναι υπεύθυνος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, λέγοντας ότι «ο κύριος Μητσοτάκης όντως είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων». «Εμείς είχαμε πει εξαρχής: πηγαίνετε στην πηγή και βάλτε πλαφόν στη λιανική που να πληρώσουν οι καταναλωτές, το κράτος αλλά και αυτοί ένα κομμάτι, ένα μερίδιο της ενεργειακής κρίσης. Και κάτι τελευταίο, η εξάρτηση στο φυσικό αέριο και αυτό ήταν καταστροφή τεράστια», πρόσθεσε.
Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων». «Η αποκέντρωση είναι πολύ σωστή θέση και αρκεί να σας πω ότι το κεντρικό κράτος έχει 17.000 αρμοδιότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση 1.700 και οι περιφέρειες 750. Να καταλάβουμε γιατί κράτος μιλάμε. Η Πολιτική Προστασία είναι πραγματικά μια καινούργια πολιτική που είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής κλιματικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ρωτήθηκε για τις κοινές θέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι τελείως λάθος. Τελείως λάθος. Το ότι όμως βεβαίως έχω διαφορετικές θέσεις και απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, φαντάζομαι δεν θεωρείτε ότι είναι ποινικό αδίκημα, ούτε ποτέ το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως σιωπητήριο ή νεκροταφείο ιδεών».
ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη ημέραΓια την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης είπε πως θέλει «να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις ακριβώς για να υπάρχει μια παράταξη η οποία θα είναι πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Μια παράταξη που θα μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη με λογική ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ, με φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «είναι πολύ κρίσιμο ποιος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι μόνο ποιος θα είναι, αλλά εν τέλει τι αλλαγές χρειάζεται το πολίτευμα για να έχουμε αντίβαρα σε σχέση με αυτό που περιέγραψε πολύ καλά η Άννα Διαμαντοπούλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα και πρέπει σοβαρά να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας. Και βέβαια και το πρόσωπο θα το αξιολογήσουμε, θα συζητήσουμε στην παράταξή μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για το θέμα της βουλευτικής ιδιότητας του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «έτσι όπως είναι, όπως τα λέτε, είναι τα πράγματα. Και θα σας πω ακριβώς τι άλλαξε. Έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δύο νίκες προέδρων, οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές στα κόμματά τους. Έχουμε τη νίκη του κυρίου Ανδρουλάκη και τη νίκη του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ». Και πρόσθεσε: «Εάν έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μας αλλάζουν την εμπειρία, τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που πιστεύαμε παλιά ή θα αναθεωρήσουμε και θα πούμε ότι τώρα είναι η ώρα να τα δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να εκλέξουμε έναν αρχηγό ο οποίος θα είναι μέσα στη Βουλή και θα δίνει τις μάχες και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα, όπου χρειάζεται για να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο είπε ότι παραδέχθηκε λάθη, αλλά δεν είπε ποια ήταν τα λάθη αυτά. «Εγώ επιμένω για το πώς τελικά θα μπορέσουμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τον παλμό της κοινωνίας», σημείωσε.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχω 600 συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δουλεύουμε για τη νέα μορφή στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή, για τις νέες πολιτικές στο κοινωνικό κράτος, για τις νέες πολιτικές στη Δικαιοσύνη, όπου χρειαζόμαστε ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτά είναι που πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια. Αυτός είναι ο στόχος και ο άλλος λόγος ώστε να μπορούμε να πετύχουμε αυτό που λέτε. Γιατί βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε σοσιαλιστικό και μετά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που όμως ενσωμάτωσε και την Αριστερά».
Ο Χάρης Δούκας απευθύνθηκε κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο τελευταίος εναντίον του νωρίτερα.
Οι τελευταίες τοποθετήσεις των 6 υποψηφίων και τα μηνύματα ενότηταςΟ Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας, σημείωσε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης. Να αγκαλιάσουμε όλο τον λαϊκό κόσμο της χώρας».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «στις 6 Οκτωβρίου κρίνεται κατά πόσο θα ηττηθεί η ΝΔ. Αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή ήττας; Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή θα κρίνει τις επόμενες εκλογές».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ γιατί τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω ότι δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την κοινωνία. Βγήκα κόντρα στη λογική "κάτσε στ' αυγά σου"! Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας».
«Να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα και τη νέα εποχή. Το δεύτερο είναι ότι το κόμμα μας θα πρέπει να γίνει αυτοδύναμο. Το τρίτο είναι η ηγεσία. Ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ελάτε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα» ήταν το κάλεσμα που έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του τόπου. Η Ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί νέα ευκαιρία για μια έφοδο στο μέλλον. Να δημιουργήσουμε ξανά ένα πλειοψηφικό κίνημα» είπε ο Χάρης Δούκας.
«Όταν το 1974 ο Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ "κίνημα", απέδειξε ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Οι δηλώσεις των 6 υποψηφίων μετά το debateΟι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση του debate της ΕΡΤ, προέβησαν σε δηλώσεις έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας.
Μετά την ολοκλήρωση του debate της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προέβησαν σε δηλώσεις.
Ανδρουλάκης: Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα για την παράταξη και τη χώρα είναι μπροστά«Σήμερα κάναμε έναν ποιοτικό διάλογο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το debate της ΕΡΤ.
Ο Ν. Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας: «Αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για όλα τα ζητήματα, για την Υγεία, την Παιδεία, τις ανισότητες, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και βέβαια για τα εθνικά θέματα. Δυόμισι χρόνια αγώνας, προσπάθεια, κόπος. Το νερό πια έχει μπει στ' αυλάκι και πιστεύω τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα για την παράταξη, αλλά πάνω απ’ όλα για τη χώρα, είναι μπροστά μας».
Δούκας: Στις 6 του Οκτώβρη οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπήΟ Χάρης Δούκας στην έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά την «πράσινη» τηλεμαχία δήλωσε τα εξής:
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΕΡΤ και όλους εσάς. Κάναμε έναν πολύ μεγάλο, ζωντανό διάλογο τρεις και πλέον ώρες και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη, και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Σας ευχαριστώ πολύ».
Γερουλάνος: Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένοΕξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά τη διεξαγωγή του debate, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι «αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο, στο οποίο μπορούμε να έχουμε τις διαφορές μας αλλά να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση, από την οποία μπορεί να κρίνει ο ψηφοφόρος τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμάς και τι πρεσβεύει».
Ο κ. Γερουλάνος πρόσθεσε: «Αυτό νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, και γι’ αυτό βγαίνω από αυτό το debate πολύ χαρούμενος, καθώς το ΠΑΣΟΚ έδειξε έναν καλό εαυτό και δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την πολιτισμένη συζήτηση. Έθεσα ένα δίλημμα: Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Η επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία ενώνει, έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο και η οποία μπορεί να κάνει τη μεγάλη διεύρυνση που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει. Παρακινώ όλους να πάνε στις κάλπες και να αναλογιστούν: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ξανά τον ρόλο που έπαιξε; Αν ναι, ελάτε, ψηφίστε, και θεωρώ ότι τα διλήμματα που θέσαμε σήμερα είναι τα διλήμματα που αφορούν στο μέλλον και του ΠΑΣΟΚ και της χώρας μας».
Διαμαντοπούλου: Στις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργόΗ Άννα Διαμαντοπούλου, εξερχόμενη του Ραδιομεγάρου μετά την τηλεμαχία, είπε ότι «σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό».
Συγκεκριμένα, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Βγαίνουμε από μια τηλεμαχία η οποία ήταν πολιτισμένη, ενωτική και θεωρώ με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες είκοσι μέρες θα πείσουμε για το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη, ο άλλος πολιτικός πόλος για την πατρίδα μας, για τους ανθρώπους μας, για τις ζωές μας.
Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες που βλέπουν με ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τον καναπέ τους, να ψηφίσουν στις εκλογές, να φτάσουμε τους 400.000 ανθρώπους, να αλλάξει η πορεία της χώρας.
Γιατί σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον/την επόμενο/η πρωθυπουργό και αυτό που θέλουμε είναι να είναι σοσιαλδημοκράτες, ενωμένοι και στη βάση και στην κορυφή. Την επομένη των εκλογών θα είναι μια άλλη μέρα για την πατρίδα μας».
Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένο και αποδεικνύεται γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά τη διεξαγωγή του debate των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ.
«Βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και τελικά αποδεικνύεται το γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο, γιατί κερδίζουμε από τις διαφορετικές θέσεις, ακόμα και από τις διαφωνίες μας.
Γιατί κερδίζουμε από όλον αυτόν τον πλούτο των διαφορετικών ιδεών. Και ναι, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλουμε.
Εγώ θέλω να καλέσω για μία ακόμα φορά μαζικά όλους τους προοδευτικούς πολίτες που κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ, που έχουν απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ, να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς.
Κρίνεται το μέλλον αυτής της παράταξης, αλλά κρίνονται πολλά και για τη χώρα. Άρα, ναι, πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας και, ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».
Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίαςΤέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, κάλεσε «όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους».
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι πολίτες μάς άκουσαν. Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους για να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, για να αλλάξει η ζωή όλων».
Αναλυτικά οι ερωτήσεις-απαντήσεις των υποψηφίων στις 6 ενότητες του debate
Ενότητα Κλιματική κρίση - Πολιτική προστασία - Ενεργειακή μετάβασηΧάρης ΔούκαςΕρώτηση: Είχατε υποσχεθεί ότι ως δήμαρχος θα ρίξετε τη θερμοκρασία στην Αθήνα έως και 5 βαθμούς. Στη θητεία σας έχει περάσει ένας χρόνος. Θέλω να μου πείτε πως αισθάνεστε από αυτή την υποχρέωση. Αν αυτή την υπόσχεση, εάν έχετε υλοποιήσει έστω ένα μέρος της, εάν έχει πέσει δηλαδή η θερμοκρασία στην πόλη και γενικότερα θεωρείτε ότι έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αθηναίων αυτούς τους 9 μήνες.
Απάντηση: Ξεκινάω λέγοντας ότι είπα να πέσει αισθητά η θερμοκρασία διότι όλοι όταν περπατάμε και έχει πάρα πολύ ζέστη προσπαθούμε να πάμε δίπλα κάπου που να έχει μια σκιά σε δέντρα. Γι αυτό και έβαλα εμβληματικό στόχο τα 5.000 δένδρα το χρόνο, 25.000 μέσα στην 5ετία. Έχουμε ήδη φυτέψει κοντά στα 2.500 δένδρα. Έχουμε ήδη δρομολογήσει τα επόμενα 2,5 για φέτος. Άρα επιτυγχάνουμε το στόχο μας. Και για του λόγου το αληθές υπάρχει και μια εφαρμογή διαδικτυακή όπου κάθε πολίτης μπορεί να δει τι δέντρο φυτεύεται. Με την προσπάθεια που κάνουμε με τη διπλή ανάπλαση σε ενάμιση χιλιόμετρο από την Ομόνοια, θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο 1,5 φορά ο Εθνικός Κήπος. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και αφορά τη ΔΕΗ. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει το Δ. Που λέει δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να το ξεχνάει και δεν πρέπει να σέρνει το χορό της ακρίβειας, αλλά να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Και επειδή την έχω ακούσει πάρα πολύ για την έκθεση του Ντράγκι, η μία από τις τρεις πρώτες κορυφαίες προτεραιότητες είναι η φθηνή ενέργεια. Και λέει μάλιστα στη μελέτη ότι κρίσιμο ρόλο εδώ έχουν να παίξουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ακριβώς πρέπει για τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν σταθερά τιμολόγια, όχι κυμαινόμενα, έτσι ώστε όποιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, του αρέσει το πράσινο, όπως και εμένα, να το πληρώσει πάλι ακριβά, σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια και ας μειωθούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ.
Follow up ερώτηση στον κ. Δούκα
Κύριε Δούκα, από την άσκηση των καθηκόντων σας στο Δήμο είναι φανερό ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόστος. Θεωρείτε εσείς λογικό και δίκαιο αν είστε πρόεδρος του κόμματος, να φορτώνετε το ΠΑΣΟΚ πιθανά λάθη και αστοχία δικά σας στο Δήμο;
Απάντηση: Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνω, διότι ενδυναμώνει την προσπάθειά μου και η διεκδίκηση της προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής διότι βάλλεται η αυτοδιοίκηση, αφυδατώνεται Συνέχεια και είναι εκδικητική η κυβέρνηση και ως προς το πρόσωπό μου και ψάχνουμε ένα αντίβαρο ακριβώς για να δημιουργήσει μια αποκέντρωση στην πράξη. Διότι το υπερσυγκεντρωτικό υδροκέφαλο κράτος του Κυρίου Μητσοτάκη μας συνθλίβει και δημιουργεί πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους Δήμους.
Μιχάλης ΚατρίνηςΕρώτηση: Η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αυτό προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της 10ετίας, το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το 77% των ενεργειακών αναγκών. Εσείς θα αλλάζατε κάτι σε αυτό το σχέδιο; Σε ένα περιβάλλον ενεργειακής μετάβασης έχει νόημα να συζητάμε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί ή όχι;
Απάντηση: Νομίζω ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία και δεν πρέπει να την υποτιμούμε.
Δεύτερον, είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό στην τιμή της ενέργειας. Ποια είναι σήμερα η αλήθεια; Αυξημένες ανανεώσιμες πηγές και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γιατί; Γιατί 5 εταιρείες όλες κι όλες, παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή και αισχροκερδούν εις βάρος νοικοκυριών, επιχειρήσεων του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Τι κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Ελάχιστα. Τι έκανε η κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι θα γίνω πρωτοπόρα στην απολιγνιτοποίηση; Άρον άρον ξανάνοιξε κάποιες μονάδες και ανασκεύασε το αρχικό της σχέδιο, γιατί ο λογαριασμός ήρθε στους πολίτες. Άρα ναι στη ενεργειακή μετάβαση, όχι όμως η οποία θα κοστίζει στους πολίτες.
Γιατί να μη μιλήσουμε για μία κρατική εταιρεία, όπως στην Ιταλία, που θα παράγει πράσινη καθαρή ενέργεια και θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό;
Γιατί να μη μιλήσουμε για ενεργειακές κοινότητες που αυτή τη στιγμή το μεγάλο κομμάτι είναι αποκλεισμένοι και πάει όλη η ισχύς σε συγκεκριμένες, λίγες και ισχυρές μεγάλες επιχειρήσεις; Άρα ναι. Ενεργειακή μετάβαση με δικαιοσύνη, με δημοκρατία για όλους τους πολίτες προς όφελος των πολιτών.
Παύλος ΓερουλάνοςΕρώτηση: Μετά από κάθε φυσική καταστροφή, πυρκαγιά, πλημμύρα, οτιδήποτε ψάχνουμε να βρούμε ποιος ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης. Ποιος έπρεπε να καθαρίσει το τάδε οικόπεδο; Ποιος; Ποιανού αρμοδιότητα; Το ρέμα. Και πάντα καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα δαιδαλώδες σύστημα συν αρμοδιοτήτων. Εσείς μιλάτε για μια συγκέντρωση των εξουσιών προς το τοπικό επίπεδο.
Θέλω να ρωτήσω πώς φαντάζεστε εσείς ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής, η οποία συχνά υπερβαίνει τα όρια ενός μιας τοπικής κοινότητας, ενός δήμου; Πώς θα γινόταν αυτός ο συντονισμός στη Θεσσαλία; Στις πλημμύρες; Ποιος θα συντόνιζε ποιον;
Απάντηση: «Είναι άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη η προσέγγιση στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Όταν πια έχεις ένα φαινόμενο όπως αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, οπότε όταν έχεις κάτι όπως στη Δαδιά κτλ. Προφανώς το κράτος δεν μπορεί να είναι απών.
Ούτε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει κάτι τέτοιο. Εκεί που όμως μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά είναι όπως βλέπουμε στον Υμηττό για παράδειγμα, που ένα δίκτυο δημάρχων παρακολουθούν το βουνό και έτσι έχουν καταφέρει να ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά. Με το ξεκίνημα της με πολύ λιγότερα μέσα από ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό κράτος.
Έχουν καταφέρει πολύ καλά να προστατεύσουν το βουνό. Αυτή είναι η διαφορά του τι μπορεί να γίνει στην πρόληψη από την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τώρα και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα αρμοδιοτήτων και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι το κράτος θέλει να έχει όλη την εξουσία πάνω του, αλλά να μοιράζει αρμοδιότητες. Δεν μοιράζει ποτέ εξουσίες. Σου λέει λοιπόν, πάρε εσύ αυτό, αλλά δεν σου δίνω λεφτά να το κάνεις. Και όχι μόνο αυτό.
Στέλνει γράμμα στους δημάρχους ότι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδα, τον Ιούνιο, τις πυρκαγιές τις σβήνεις τον χειμώνα, όπως λένε στην Πυροσβεστική με την προετοιμασία που θα κάνεις. Και εδώ φαίνεται ότι το κράτος δεν κάνει καμία προετοιμασία την ώρα που χρειάζεται και μετά απλώς ψάχνει να ρίξει σε άλλους την ευθύνη. Και αυτό είναι το οποίο πληρώνουμε.
Αν κάναμε αποκέντρωση εξουσιών και όχι μόνο αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά γιατί θα ξέραμε ποιος είναι υπεύθυνος (…)
Εχω κάνει δηλώσεις και έχω υποστηρίξει και το γεγονός ότι σταμάτησε αυτή η οικοδόμηση, η οποία ήταν από κάθε άποψη απαράδεκτη. Και μάλιστα είναι ενδιαφέρον, αλλά το επίπεδο της δόμησης στην Αθήνα είχε θεσμοθετηθεί από τον πατέρα μου όταν ήταν γενικός διευθυντής για το Περιβαλλοντικό Διάταγμα Πολύ πριν υπάρξει υπουργείο Περιβάλλοντος και τότε η απόφαση ήταν ότι πρέπει να προστατεύεται η Αθήνα για να προστατεύεται η Ακρόπολη, δηλαδή να είναι εμβληματική η εμβληματική Ακρόπολη να προστατεύεται και να βλέπεται από όσο περισσότερα μέρη μπορεί. Και γι αυτό τοποθετήθηκα και εγώ κατά αυτής της απόφασης».
Νίκος ΑνδρουλάκηςΕρώτηση: Ποιος φέρει τελικά την κύρια ευθύνη για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια; Η κυβέρνηση λέει ότι οι αιτίες είναι εξωγενείς και εσείς μιλάτε για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και λέτε ότι η κυβέρνηση είναι τροχονόμος αυτών των συμφερόντων.Μια και είμαστε εδώ και θέλουμε να τα πούμε καθαρά τα πράγματα, μπορείτε να μου πείτε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα και πώς ακριβώς τα εξυπηρετεί η κυβέρνηση; Γιατί η καταγγελία των συμφερόντων, ξέρετε, είναι μια εύκολη ιστορία που την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν γίνεται συγκεκριμένη.
Απάντηση: «Κύριε Κουβαρά, δεν τα λέω μόνο εγώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για τα 4 μεγάλα ολιγοπώλια που δυσκολεύουν τη ζωή μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παίρνει μόνο 1 λεπτό για να το διαβάσετε αλλά θα σας σώσει την ζωή “Πάψε επιτέλους… Να λες δόξα τον Θεό”
- Υπόθεση Παλαιοχριστιανών: Συνελήφθησαν τρεις σεκιούριτι του νοσοκομείου μετά την αρπαγή του βρέφους
- Φαίη Σκορδά σε Νίκο Συρίγο: «Θέλει θάρρος να έρθεις στην εκπομπή μετά από τα χθεσινά»
- Ολυμπιακός για Ντέλε Άλι – Φέρνει και αμυντικό μετά τον Ουνάς!
- ΠΑΣΟΚ-Debate: Ποιος πιστεύετε ότι κέρδισε; - Μπείτε και ψηφίστε
- Στο "εδώ" του Τσίπρα πήγε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ
- Ένταση με Ανδρουλάκη και Δούκα: «Δεν είσαι ούτε Μιτεράν, ευτυχώς ούτε Ερντογάν»
- Kόντρα Ανδρουλάκη -Δούκα στο debate: "Είσαι ο πιο ευνοημένος μου, δεν είσαι Μιτεράν, ούτε Ερντογάν" - "Αυτό είναι απρέπεια"
- Σχέδιο για μαζική εκκένωση του Λιβάνου μέσω Κύπρου από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έφαγε στρείδια και ενθουσιάστηκε - «Φά' τα να πάμε σπίτι» του είπε η Μαράια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Απογοητευμένος ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου για την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν στον ΟΗΕ
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο Ιμπραχίμ Κουμπάισι σκοτώθηκe σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Εβελίνα Παπούλια: «Η σάτιρα δεν είναι καθόλου της αισθητικής μου, δεν θα πάω να δω μια επιθεώρηση» [βίντεο]
- Η Μασσαλία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League το 2027
- Γαλλία: Ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν
- Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στα μέσα Οκτωβρίου
- «Διαστρεβλώνετε τις απόψεις μου συνειδητά»: Η απάντηση της Διαμαντοπούλου στην επίθεση Δούκα-Κατρίνη
- Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο, σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones
- Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησαν με ρόπαλα για να του πάρουν το αυτοκίνητο
- Βρετανία: Στέλνει στρατιωτικούς στην Κύπρο για το ενδεχόμενο εκκένωσης Βρετανών από τον Λίβανο
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- ΠΑΣΟΚ: Ποιοι κέρδισαν ή έχασαν από το debate -Οι στρατηγικές, οι ατάκες και τα συντροφικά μαχαιρώματα
- «Εμμανουέλα»: Διχάζει τους κριτικούς το remake της θρυλικής ταινίας του 1974 -«Έχει φεμινιστική προσέγγιση»
- Άφαντος ο παλαιοχριστιανός που άρπαξε το μωρό του από το «Αλεξάνδρα» και εξαφανίστηκε -Συνελήφθησαν τρεις σεκιούριτι
- Diddy: Ανησυχεί για τα παιδιά του -Επικοινώνησε μαζί τους μέσα από τη φυλακή
- Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Ήρεμα νερά» και συνεργασία στο μεταναστευτικό -«Οι βάρκες να σταματούν πριν πέσουν στο νερό»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
- Καιρός: Μίνι παράταση στο καλοκαίρι με 31άρια -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
- Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 19 προσαγωγές σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην πρώην κατάληψη «Libertatia»
- Σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο
- Φινλανδία: Ζωολογικός κήπος θα επιστρέψει στην Κίνα δύο πάντα επειδή δεν αντέχει το κόστος συντήρησής τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φάρμα – Έπαθαν πλάκα με τον νέο επιστάτη: “Σας έχω πει να μη φέρνετε πιο όμορφους από εμένα”
- Φαίη Σκορδά σε Νίκο Συρίγο: «Θέλει θάρρος να έρθεις στην εκπομπή μετά από τα χθεσινά»
- Ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων αποθέωσε το τουρνουά στο Καλλιμάρμαρο
- “Εισέβαλε” στο πλατό και τρομοκράτησε τη Δανάη Μπάρκα: “Δεν είσαι σε σχέση όμως;”
- Αλεξάνδρα Καϋμένου: «Έχω δεχτεί πισώπλατα μαχαιρώματα στην τηλεόραση από γυναίκες»
- Χάνει το ματς με τη Γαλατάσαραϊ ο Τόμας
- Μαρίνα Σταυράκη: Αντέδρασε με την ερώτηση κι έφυγε – «Με συγχωρείς, εγώ θα αποχωρήσω»
- Σε απολογία οι Κοβάσεβιτς, Τζαβέλλας και πέντε ΠΑΕ
- «Υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές δολοφονίας κατά του Τραμπ προερχόμενος από το Ιράν» λέει η ομάδα του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου