ΠΑΣΟΚ: Πού ποντάρουν οι 5 υποψήφιοι για την ηγεσία -Εν αναμονή των αποφάσεων Διαμαντοπούλου

Ανοίγει το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ήδη πέντε στελέχη διεκδικούν την προεδρία, στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης και 13ης Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης

Κατρίνης δήλωσαν «παρών» στην κούρσα, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Θεωρητικώς, τα επιτελεία των τριών... καλωσόρισαν τις νέες υποψηφιότητες Κατρίνη, Αποστολάκη. «Η διαδικασία είναι ανοιχτή, οι φιλοδοξίες είναι απολύτως θεμιτές» σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. «Καλοδεχούμενες όλες οι φωνές» ήταν η πρώτη αντίδραση του επιτελείου Δούκα. «Το πόσες είναι οι υποψηφιότητες δεν θα το θυμάται κανείς την επόμενη ημέρα» είπε στο Open ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ταυτόχρονα άφησε και την αιχμή του κατά του Χάρη Δούκα, θυμίζοντας τι έκανε ο ίδιος όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. «Δεσμεύτηκα ότι θα μείνω 4 χρόνια στον δήμο και έμεινα 4 χρόνια» είπε.

Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός, καθώς όλοι υπολογίζουν τους συσχετισμούς και προσπαθούν να εκτιμήσουν από πού θα «κόψει» ψήφους ο κάθε υποψήφιος.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι πολλές υποψηφιότητες μπορεί να εισφέρουν στην αύξηση των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες. Υπενθυμίζεται πως το 2021, στον συγκινησιακό απόηχο του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, είχαν προσέλθει 270.706 μέλη και φίλοι στον α' γύρο και 207.658 στον β' γύρο, όπου αναμετρήθηκαν Ν. Ανδρουλάκης - Γ. Παπανδρέου, με νικητή τον πρώτο. Εάν ο αριθμός αυξηθεί, θα δικαιωθούν οι πολλές υποψηφιότητες, μολονότι κανείς δεν αποκλείει αποσύρσεις και συμμαχίες.

Η πλευρά Δούκα επιχειρεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα τη διάχυση πολλών υποψηφιοτήτων. «Οι νέες υποψηφιότητες δεν αμφισβητούν τον Δούκα ή τον Γερουλάνο, αλλά τον Ανδρουλάκη» έλεγαν. «Δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που αμφισβητούν την ηγεσία» δήλωσε, σκωπτικά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος («Κοινωνία Ώρα Mega»).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με εφαλτήριο την Κεντρική Επιτροπή, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, τη μεγαλύτερη εμπειρία από τέτοιες μάχες. Έχει χτίσει εδώ και χρόνια έναν πανίσχυρο οργανωτικό μηχανισμό που τον στηρίζει διαχρονικά και -όπως διεφάνη στην ΚΕ- εξακολουθεί να ελέγχει. Προτάσσει την ανάγκη να μη διαιρεθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του. Επιμένει στις αιχμές για συμφέροντα που ποδηγετούν ή σπρώχνουν αντιπάλους του, ενώ ταυτόχρονα μένει σταθερός στο αφήγημα της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, επισείοντας ταυτόχρονα τον «μπαμπούλα» της συγκόλλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα αρνητικά, η βεβαιότητα συσπείρωσης εναντίον του στον β' γύρο όλων των υπολοίπων.

Ο Χάρης Δούκας έχει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, της φρεσκάδας και του παραδείγματος της νίκης στον Δήμο Αθηναίων απέναντι στη ΝΔ. Διαθέτει πολύτιμους συμμάχους στο πλευρό του, όπως το οργανωτικό δίκτυο του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αλλά και τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που τον δείχνουν πλέον πρώτο. Παράλληλα, επιδιώκει να ενδυναμώσει την ηγετικότητά του, μετά την αγχώδη ομιλία με εμφανές τρακ στην Κεντρική Επιτροπή, απέναντι στο «εχθρικό περιβάλλον» των κλακαδόρων. Του καταλογίζουν «βιασύνη» και «σύνδρομο Μεσσία», αλλά και τη δημαρχιακή του θητεία που μόλις ξεκίνησε. Ωστόσο, απάντησε στις αιτιάσεις με επιχειρήματα στη συνεδρίαση της ΚΕ. Επόμενο βήμα είναι οι περιοδείες ανά την Ελλάδα τις οποίες θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Παύλος Γερουλανος είναι ένα έμπειρο στέλεχος με κυβερνητική γνώση, ως υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, κοινοβουλευτική αλλά και αυτοδιοικητική εμπειρία. Διαθέτει αστικό προφίλ, με επίχρισμα ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν ο πρώτος που μίλησε δημόσια για την ανάγκη επαναφοράς του ιστορικού ονόματος, όταν ονομαζόταν «Κίνημα Αλλαγής». Είναι ενωτικός, ήπιων τόνων από πεποίθηση, ενώ η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής σχολιάστηκε θετικά από όλες τις πλευρές. Ζητάει να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος και να βγει στην κοινωνία, ενώ χαρακτηρίζει «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί συγκόλλησης κομμάτων. Έχει χτίσει μεθοδικά οργανωτικό δίκτυο και υπόσχεται να εκπλήξει όσους τον υποτιμούν.

Η Μιλένα Αποστολάκη είδε «κενό» στις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν και έσπευσε να πλασαριστεί ως η μόνη -μέχρι στιγμής- γυναίκα υποψήφια. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της έπαιξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αναγνωρίσιμη, με συχνή και μαχητική παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ, διαθέτει εμπειρία κοινοβουλευτική και κομματική, όχι όμως και οργανωμένο πανελλαδικά δίκτυο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, που παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για λόγους αρχής, επιβεβαίωσε το iefimerida.gr που είχε γράψει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Το έπραξε χθες το πρωί, λίγο μετά την ανακοίνωση της κουμπάρας του (τον έχει παντρέψει) Μιλένας Αποστολάκη. Διαθέτει αναγνωρισιμότητα, οργανωτικό δίκτυο και επιρροή σε βουλευτές, ενώ η κατάθεση υποψηφιότητάς του πλήττει την πλευρά Ανδρουλάκη, καθώς υπήρξε εκπρόσωπός του στη Βουλή.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που δηλώνει ότι θα είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή», επιμένει σε «αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις εκφράζοντας καθαρό στίγμα», προτάσσοντας την πολιτική στον χώρο του Κέντρου, τις τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπεί στη Δυτική Αθήνα, τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται. Διαθέτει πύρινο λόγο, πιστούς οπαδούς και δίκτυο φίλων, ενώ έχει διακριθεί για τις κοινοβουλευτικές μάχες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Η παρέμβαση Διαμαντοπούλου

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, η Άννα Διαμαντοπούλου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια, ταράζοντας τα νερά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr ότι το σκέφτεται σοβαρά.

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο, γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων, τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας, λοιπόν, από τη δική του πλευρά, νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι' αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω [...] Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα» και πως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού για να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, η πρώην υπουργός όλες τις τελευταίες ημέρες δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει υποψηφιότητα. Μάλιστα, συνομίλησε με εκατοντάδες στελέχη του κόμματος ανά την επικράτεια, με κοινή συνισταμένη την άποψη ότι «έχεις ιστορική ευθύνη να είσαι υποψήφια». Η ίδια δεν έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, ωστόσο συνομιλητές της τονίζουν ότι το ενδεχόμενο και μόνο να είναι υποψήφια κινητοποίησε δυνάμεις που «ούτε η ίδια φανταζόταν».

Η πρώην επίτροπος, με πλούσια εμπειρία, κυβερνητική και διεθνή, δεν διαθέτει οργανωμένο δίκτυο στο κόμμα, λόγω μακρόχρονης αποχής από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, θα ποντάρει στην ευρύτερη κοινωνία που θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές. Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αλλά και η διεθνής της παρουσία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση. Τυχόν υποψηφιότητά της θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς είναι διακριτή σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Πού, -Εν, Διαμαντοπούλου,pasok, pou, -en, diamantopoulou