Παύλος Μαρινάκης: Καταργήθηκε η πενθήμερη εργασία στην Ελλάδα; Ιδού η αλήθεια στα fake news

10 απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας δίνει με ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Μαρινάκης.

« ‘Η Ελλάδα εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία! Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πάει προς τετραήμερη εργασία, η Ελλάδα οπισθοδρομεί!'. Επειδή τα fake news

δίνουν και παίρνουν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν;», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οκ. Μαρινάκης διατυπώνει και απαντά σταεξής ερωτήματα:

«1. Καταργήθηκε από 1/7 η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα;

Απάντηση:Όχι βέβαια. 'Αλλωστε, οι εργαζόμενοιείναι οι πρώτοι που γνωρίζουν ότι δενέχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ωράριοκαι τις ημέρες απασχόλησής τους.

2. Τότε τι ακριβώς είναι και ποιους αφορά η δυνατότητα έκτακτης ημέρας εργασίας;

Απάντηση:Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφοράαποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούςλειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24ώρες την ημέρα. Δηλαδή, αφορά ελάχιστεςεπιχειρήσεις κυρίως βιομηχανίες μεαδιάκοπη λειτουργία. Κατ' εξαίρεσημπορεί να εφαρμοσθεί για επιχειρήσειςπου λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σεπερίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίαςκαι αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωσηστο σύστημα «Εργάνη».

3. Δηλαδή δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες;

Απάντηση:Όχι, καμία απολύτως αλλαγή. Οι εργαζόμενοι,παλαιότεροι ή νέοι, σε εμπορικά, υπηρεσίες,σούπερ μάρκετ, γραφεία, κλπ δεν επηρεάζονταιστο παραμικρό.

4. 'Αρα δεν καταργείται το πενθήμερο σύστημα εργασίας;

Απάντηση:Όχι. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δενσυνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερουσυστήματος εργασίας. Αποτελεί μίαιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη καιπεριορισμένη κατηγορία επιχειρήσεωνπου έρχεται να καλύψει μία έκτακτηανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί απόεξειδικευμένο προσωπικό.

5. Ξέρετε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που δίνουν τη δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους με ειδικά χαρακτηριστικά όπως πχ. η εστίαση, ο τουρισμός, κλπ να διευθετούν το κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας των 40 ωρών για 5 ημέρες με μία επιπλέον 6η ημέρα;

Απάντηση:Ισχύει. Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων,έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες,μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα,με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Ο λόγοςπου έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερεςσυνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας,όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωσητης εστίασης και του τουρισμού.

6. Μήπως η νέα ρύθμιση επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα σε όλη την αγορά εργασίας;

Απάντηση:Όχι! Η νέα ρύθμιση δεν αφορά σε καμίαπερίπτωση το σύνολο της αγοράς εργασίας.Το μόνο που κάνει είναι να παρέχει τηδυνατότητα, υπό πολύ συγκεκριμένεςπροϋποθέσεις, για μία κατ' εξαίρεσηημέρα έκτακτης εργασίας. Επαναλαμβάνουμε,αφορά μόνο:

● Επιχειρήσειςπου λειτουργούν 24/7, όπως για παράδειγμαεργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες.

● Επιχειρήσειςπου λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρεςμε κυλιόμενες βάρδιες. Μάλιστα, οιεπιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας,πριν κάνουν χρήση της έκτακτης ημέραςεργασίας, πρέπει υποχρεωτικά ναπροδηλώνουν τον έξτρα φόρτο εργασίαςτους στην ΕΡΓΑΝΗ. Όποιος εργοδότηςεπιλέξει να κάνει χρήση της έκτακτηςμέρας, υποχρεωτικά καταβάλλει υψηλότεροημερομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40% στονεργαζόμενο αν πρόκειται για ημέραΣάββατο και 115% αν πρόκειται για Κυριακήή αργία. Η διασταύρωση των στοιχείωνμέσα στην ΕΡΓΑΝΗ και οι έλεγχοι από τουςΕπιθεωρητές Εργασίας γίνονται για τηναντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάχρησηςή παράνομης χρήσης της ρύθμισης.

7. Ναι, αλλά και πάλι βλέπουμε να επεκτείνεται έστω μια περιορισμένη μορφή «εξαήμερης» εργασίας και σε άλλους κλάδους…

Απάντηση:Δεν ισχύει αυτό. Η νέα ρύθμιση δεν είναιεξαήμερη εργασία, είναι μία έκτακτηημέρα εργασίας, που εφαρμόζεται κάτωαπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσειςκαι μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκηςγια πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις.Ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρχουνεπιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας πουλειτουργούν με κυλιόμενες βάρδιες πουπαρά το γεγονός ότι έχουν πλέον τηδυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας,να μη χρειαστεί να κάνουν ποτέ χρήσητης. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένηρύθμιση είναι να θεραπεύει την εκτενήαδήλωτη εργασία που έθιγε τα δικαιώματακαι τα εισοδήματα των εργαζομένων.

8. Σε άλλες χώρες όμως αρχίζει να εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία, ενώ στην Ελλάδα πάμε προς τα πίσω…

Απάντηση:Το αντίθετο συμβαίνει. Η Ελλάδα είναιαπό τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσεικαι την εβδομάδα τετραήμερης εργασίαςμε το νόμο «Δουλειές Ξανά» ακριβώς διότιθέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχειασφάλεια αλλά και ευελιξία στονεργαζόμενο.

9. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους;

Απάντηση:Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας πουκαθιέρωσε αυτή η κυβέρνηση -ένα πάγιοαίτημα της ΓΣΕΕ- που πλέον από φέτοςεφαρμόζεται σε όλη την οικονομία,προστατεύονται τα δικαιώματα τωνεργαζομένων από τις απλήρωτες υπερωρίες.Τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουνσημαντική αύξηση δηλωμένων υπερωριώνκαι επομένως υψηλότερων εισοδημάτωνγια τους εργαζόμενους που ήδη χρησιμοποιούνψηφιακή κάρτα.

10. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τι γίνεται; Αυξάνονται ή μειώνονται;

Απάντηση:Η κυβέρνηση πιστεύει στην αξία και τηχρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεωνεργασίας διότι προστατεύουν και ρυθμίζουντα δικαιώματα των εργαζομένων και τιςυποχρεώσεις των εργοδοτών. Τα τελευταίαχρόνια μάλιστα οι Συλλογικές ΣυμβάσειςΕργασίας έχουν αυξηθεί και σήμεραβρίσκονται σε ισχύ 429 Συλλογικές ΣυμβάσειςΕργασίας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παύλος Μαρινάκης, Καταργήθηκε, Ελλάδα Ιδού,pavlos marinakis, katargithike, ellada idou