Πέθανε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν σε ηλικία 96 ετών

Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Ζαν-Μαρί Λεπέν πέθανε σήμερα, Τρίτη 7 Ιανουαρίου, σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σε περισσότερα από εξήντα χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας, μετέτρεψε το κίνημά του από μια μικρή ακροδεξιά ομάδα σε σημαντικό παράγοντα στις εκλογές της Γαλλίας. Ως τον «πολιτικό που ξανάβαλε την Ακροδεξιά στην καρδιά του γαλλικού

πολιτικού συστήματος» τον παρουσίασε η Le Monde, σε άρθρο της, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρας της σημερινής επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN), υπήρξε αρχηγός του Εθνικού Μετώπου από το 1972 ως το 2011.

Ο Λεπέν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως επικεφαλής φοιτητικής ένωσης στην Τουλούζη. Έγινε πρόεδρος μιας ένωσης φοιτητών του Δικαίου που ασχολούνταν κυρίως με την καταπολέμηση των κομμουνιστών. Έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για επιθέσεις.

Πέντε φορές υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Λεπέν ήταν πέντε φορές υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας και κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου 2002, προκαλώντας αρνητική αίσθηση για την άνοδο της Ακροδεξιάς. Οι αμφιλεγόμενες ομιλίες του και η ενσωμάτωσή του στην πολιτική ζωή τον έχουν καταστήσει μια μορφή η οποία πολώνει την κοινή γνώμη, και λόγω της μακροβιότητάς του είναι μείζων πολιτική μορφή της Γαλλίας. Αποβλήθηκε από το Εθνικό Μέτωπο από την ίδια την κόρη του στις 20 Αυγούστου 2015, μετά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις, και βρέθηκε περιθωριοποιημένος από τη γαλλική πολιτική σκηνή.


Η πολιτική του Λεπέν εστίαζε σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση στη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον παραδοσιακό πολιτισμό και αξίες, τον νόμο και την τάξη και την υψηλή ανεργία στη Γαλλία. Ήταν υπέρμαχος των περιορισμών μετανάστευσης, της θανατικής ποινής, των κινήτρων υπέρ των νοικοκυριών και του ευρωσκεπτικισμού. Με αυτή τη ρητορική κατάφερε να αναδείξει το Εθνικό Μέτωπο σε κόμμα με διψήφια ποσοστά. Η άνοδός του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας είναι γνωστή ως «λεπενισμός».

Οι φρικώδεις δηλώσεις του για τους θαλάμους αερίων των ναζί

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταδικάστηκε από δύο γαλλικά δικαστήρια για δηλώσεις του σχετικά με τους θαλάμους αερίων των ναζί, τους οποίους χαρακτήρισε «λεπτομέρεια της Ιστορίας» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και σχετικά με την «ερεθιστική παρουσία» των Ρομά.

Στις 2 Απριλίου 2015, σε δημοσιογράφο που τον είχε ρωτήσει αν λυπάται που είχε χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν απάντησε: «Καθόλου. Αυτό που είπα ανταποκρινόταν στη σκέψη μου ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου, εκτός αν δεχθεί κανείς ότι ο πόλεμος ήταν αυτός ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων».

Σε δημόσια συγκέντρωση στη Νίκαια, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε εξάλλου κατηγορήσει «μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια ερεθιστική και μυρωδάτη παρουσία» και είχε προβλέψει την έλευση στην πόλη τουλάχιστον 50.000 Ρομά το 2014.

Οι δηλώσεις του Λεπέν για τους θαλάμους αερίων είχαν καταδικαστεί από την κόρη του, τη Μαρίν, που τον διαδέχθηκε επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, επιφέροντας την αναστολή της συμμετοχής του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο κόμμα και στη συνέχεια τη διαγραφή του.

Οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ζαν Μαρί Λεπέν εξέδωσε το Ελιζέ, γράφοντας η ιστορία θα τον κρίνει. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μέσω του Ελιζέ, απέστειλε συλλυπητήριά του «στην οικογένεια και τους φίλους του».

Υπενθύμισε ότι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, συνιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος πρόεδρος.

«Μια ιστορική προσωπικότητα της ακροδεξιάς, έπαιξε ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας μας για σχεδόν εβδομήντα χρόνια, ο οποίος τώρα κρίνεται από την ιστορία», αναφέρει το μήνυμα.

Ο Ζoρντάν Μπαρντέλα απέτισε φόρο τιμής στον Λεπέν, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο που «υπηρετούσε πάντα τη Γαλλία».

«Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι νεκρός. Ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού στην Ινδοκίνα και στην Αλγερία, ως εκπρόσωπος του λαού στην Εθνοσυνέλευση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπηρέτησε πάντα τη Γαλλία και υπερασπίστηκε την ταυτότητα και την κυριαρχία της. Οι σκέψεις μου σήμερα είναι με την οικογένεια και τους φίλους του και φυσικά με τη Μαρίν, της οποίας το πένθος πρέπει να γίνει σεβαστό», έγραψε.

Μήνυμα μέσω X απέστειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού. «Πέρα από τις αντιπαραθέσεις, που αποτελούσαν το αγαπημένο του "όπλο" και τις αναγκαίες συγκρούσεις επί της ουσίας, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της γαλλικής πολιτικής ζωής. Πολεμώντας τον, μάθαμε τι μαχητής ήταν», έγραψε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό ανέφερε ότι μετά τον θάνατο του Λεπέν «μια σελίδα στη γαλλική πολιτική ιστορία γύρισε». «Όποια κι αν είναι η γνώμη του καθενός για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, αναμφισβήτητα σημάδεψε την εποχή του», έγραψε, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στη Μαρίν Λεπέν και στην οικογένειά της.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε ότι «ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των νεκρών δεν αφαιρεί το δικαίωμα να κρίνουμε τις πράξεις τους». Σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο X, τόνισε συγκεκριμένα: «Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των νεκρών και η θλίψη των οικείων τους δεν διαγράφουν το δικαίωμα να κρίνουμε τις πράξεις τους».

«Οι πράξεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν παραμένουν αβάστακτες. Ο αγώνας εναντίον του ανθρώπου έχει τελειώσει. Ο αγώνας κατά του μίσους, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού που σκόρπισε συνεχίζεται», συνέχισε.

Ο Ερίκ Ζεμούρ ανέφερε: «Αυτό που θα θυμόμαστε γι' αυτόν τις επόμενες δεκαετίες είναι ότι ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν τη Γαλλία για τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετώπιζε», χαρακτηρίζοντάς τον «θαρραλέο άνθρωπο».

Ο Σεμπαστιέν Σενί, του RN, εξέφρασε τη θλίψη για τον «θάνατο ενός τεράστιου πατριώτη». «Αγαπούσε τη Γαλλία και ήταν μέρος της ιστορίας της», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα