Ποιον προτιμάει τελικά για πρόεδρο των ΗΠΑ ο Πούτιν -Το Κρεμλίνο και ο μελλοντικός ένοικος του Λευκού Οίκου

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι απίθανο να βελτιωθούν είτε με την Κάμαλα Χάρις είτε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε με ένα σκωπτικό χαμόγελο όταν ρωτήθηκε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σε ένα οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Tα σχόλια
του Πούτιν για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μιλώντας στην εκδήλωση στην πόλη της ανατολικής Ρωσίας, ο Πούτιν είπε περιπαικτικά ότι ο «αγαπημένος» του ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά καθώς ο Μπάιντεν δεν είναι πλέον υποψήφιος, πρότεινε μάλλον ειρωνικά την υποστήριξη της Κάμαλα Χάρις, σημειώνοντας ως θετικό στοιχείο το «μεταδοτικό γέλιο» της.

Την ερχόμενη Τρίτη, οι πολίτες των ΗΠΑ θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, σε μια εκλογική αναμέτρηση που φαίνεται να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ της υποψήφιας των Δημοκρατικών και του Ρεπουμπλικάνου ομολόγου της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, αναλυτές σημειώνουν ότι ούτε η Χάρις ούτε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θεωρείται πιθανό να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Χάρις έχει διατηρήσει μια σθεναρή στάση απέναντι στη Μόσχα, ενώ ο Τραμπ -παρά τον θαυμασμό του για τον Πούτιν- επέβαλε σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος. Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο Πούτιν δήλωσε στην εκδήλωση στο Βλαδιβοστόκ ότι υπάρχουν «τόσοι πολλοί περιορισμοί και κυρώσεις κατά της Ρωσίας που κανένας άλλος πρόεδρος δεν έχει εισαγάγει πριν από αυτόν».

Ο ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ Τίμοθι Κόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ μπορεί να προτιμάται οριακά από την ηγεσία του Κρεμλίνου ως κάτι γνώριμο αλλά μέχρι εκεί. «Τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει στις εκλογές από την σκοπιά της Ρωσίας», δήλωσε ο Κόλτον, πρόεδρος της Ακαδημίας Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Χάρβαρντ.

Πού στέκονται ο Χάρις και ο Τραμπ για τη Ρωσία;

Η Χάρις έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας και θεωρείται πιθανό να διατηρήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κίεβο, ενώ ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενδεχομένως με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Κίεβο πάνω από 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και βοήθεια. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς έχει προτείνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και να δηλώσει ουδετερότητα - θέσεις που απορρίπτονται από το Κίεβο αλλά ευνοούνται από τη Μόσχα. Επιπλέον, η Χάρις έχει επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στην περίπτωση του θανάτου στη φυλακή του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Κατήγγειλε τον θάνατό του ως «ένα ακόμη σημάδι της κτηνωδίας του Πούτιν».

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, συνέκρινε την κατάσταση του Ναβάλνι με τα δικά του νομικά προβλήματα. Έχει επίσης μοιραστεί απόψεις σχετικά με την ταυτότητα φύλου και τη συμμετοχή των τρανσέξουαλ στον γυναικείο αθλητισμό, οι οποίες παραλληλίζονται με την ανατροπή των δικαιωμάτων των LGBTQ+ στη Ρωσία και την υπεράσπιση των συντηρητικών «παραδοσιακών αξιών» υπό τον Πούτιν.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η θητεία του Τραμπ προκάλεσε προστριβές με το ΝΑΤΟ, καθώς αμφισβήτησε την υποχρέωση των ΗΠΑ να υπερασπίζονται τους συμμάχους που απέτυχαν να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους των αμυντικών δαπανών και αμφισβήτησε τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Τραμπ προειδοποίησε τους ηγέτες ότι δεν θα υπερασπιστεί τα έθνη που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους εν λόγω στόχους δαπανών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να «κάνει ό,τι θέλει» σε αυτές τις χώρες.

Η Χάρις δήλωσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι «ατσάλινη», σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι τα μη συμμορφούμενα μέλη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την ρωσική επιθετικότητα.

Τα πυρηνικά και η συνθήκη New Start

Οι πυρηνικές συμφωνίες είναι ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντος, καθώς η πυρηνική συνθήκη New START - το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας - πρόκειται να λήξει το 2026.

Η Χάρις αναμένεται να υποστηρίξει την ανανέωση της συνθήκης, σύμφωνα με την πολιτική του Μπάιντεν. Ο Τραμπ, ωστόσο, έχει προηγουμένως αποσυρθεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) και έχει ζητήσει ένα νέο σύμφωνο που θα περιλαμβάνει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.

Τελικά, η στάση του Κρεμλίνου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα εξαρτηθεί από το αν ο νικητής θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ή τις συμφωνίες πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα