Πόνος στο γόνατο: Πότε χρειάζεται αρθροπλαστική;

Το συνεχές άλγος (πόνος) στο γόνατο και μάλιστα το άλγος ηρεμίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζει τη ζωή μεγάλης μερίδας ασθενών και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50-60 ετών.

Πότεόμως είναι απαραίτητη η αρθροπλαστικήγόνατος;

Εκτόςαπό το συνεχές άλγος ηρεμίας, μπορεί ναχρειαστούν αρθροπλαστική (ολική ή σεπεριορισμένες περιπτώσης μερική) ακόμακαι άτομα μικρότερης ηλικίας μετά από:

Σοβαρό τροχαίοατύχημαΠτώσειςΕπανειλημμένουςτραυματισμούςΧειρουργεία στογόνατο, έχοντας αναπτύξει μετατραυματικήαρθροπάθειαΔυσχέρεια
καιχωλότητα κατά τη βάδισηΔυσκαμψίαΑστάθειαΠαραμόρφωση στηνπεριοχήΕπίμονο άλγος καιοίδημα στην περιοχή, ακόμα και κατά τηναπλή καθημερινότηταΟλικήαρθροπλαστική γόνατος

«Ηολική αρθροπλαστική γόνατος με τηνεξέλιξη της τεχνολογίας, ενσωματώνειτη συμβολή της εμβιομηχανικής ακρίβειαςκαι της τεχνολογικής τεχνογνωσίας.Αποτελεί στις ημέρες μας μια αξιόπιστηχειρουργική επέμβαση εφαρμοσμένη σεασθενείς που παρουσιάζουν εκφυλιστικέςαλλοιώσεις στην άρθρωση του γόνατος,δηλαδή οστεοαρθροπάθεια τελικού σταδίου»αναφέρει ο κ. ΑνδρέαςΑ. Καραγιάννης Ορθοπαιδικός Χειρουργός,Διευθυντής Α' Κλινικής Αθλητικών ΚακώσεωνMetropolitanGeneralκαισυνεχίζει:
«Κατά την επέμβασητοποθετούνται εμφυτεύματα στην άρθρωση,αντικαθιστώντας τις φθαρμένες αρθρικέςεπιφάνειες, με στόχο την ανακούφιση απότον πόνο και την αποκατάσταση τηςλειτουργίας του γόνατος.

Αφαιρούμετις φθαρμένες επιφάνειες (χόνδρινεςεπιφάνειες, μηνίσκους, συνδέσμους), καιτις αντικαθιστούμε με υψηλής ποιότηταςτεχνητές προσθέσεις, μεταλλικά εμφυτεύματαπου τοποθετούμε στο κατώτερο άκρο τουμηριαίου οστού και στο ανώτερο άκρο τηςκνήμης, παρεμβάλλοντας μεταξύ τουςπολυαιθυλένιο, το οποίο επιτρέπει στηντεχνητή άρθρωση ομαλή και αποτελεσματικήκίνηση.

Αυτάτα προσθετικά μέρη είναι σχεδιασμένακαι κατασκευασμένα ώστε να μιμούνταιτη φυσική κίνηση και σταθερότητα τουγόνατος, επιτρέποντας την επιστροφήτου ασθενούς μετά από εύλογο χρονικόδιάστημα αποκατάστασης, στις καθημερινέςτου ενασχολήσεις χωρίς άλγος».

Ενδείξειςκαι στόχος ολικής αρθροπλαστικήςγονάτου:

Ενδείξειςγια την επέμβαση είναι:

Το άλγος στο γόνατοκαι ιδιαίτερα ο διαρκής πόνος ηρεμίας,αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχταςΗ αστάθεια κατά τηνβάδισηΟ έκδηλος περιορισμόςστην κίνηση και η μεγάλη δυσκαμψία στογόνατο, που δεν υποχωρούν με τα συντηρητικάμέσα αντιμετώπισης (ενδυνάμωση,φυσικοθεραπεία)Ο μόνιμος ύδραρθροςΟι απεικονιστικέςαλλοιώσεις στην άρθρωση, με στένωσηστα μεσάρθριαΗ έκδηλη ραιβότηταή βλαισότητα του σκέλουςΤο συνεχιζόμενοάλγος

Αντενδείξειςγια την επέμβαση:

Η ύπαρξη φλεγμονήςστο γόνατοΗ δευτεροπαθήςοστεονέκρωση των αρθρικών, λόγω τηςπιθανότητας χαλάρωσης των εμφυτευμάτωνσε εξέλιξη της νόσουΤο υπαρκτό μεγάλοβάρος του ασθενούς

Στόχοιτης ολικής αρθροπλαστικής:

Η ανακούφιση απότον πόνοΗ αποκατάσταση τηςλειτουργίας του γονάτουΈνα σταθερό - ανώδυνοβάδισμαΗ διακοπή κάθεείδους αναλγητικής και αντιφλεγμονώδουςαγωγήςΗ επάνοδος τουασθενούς σε «καλή καθημερινή ζωή», μεέκδηλη βελτίωση της ποιότητας ζωής του

«Ηολική αρθροπλαστική», συμπληρώνει οειδικός, «επιτρέπει σε δραστηριότητεςτης καθημερινότητας να εκτελούνταιανώδυνα και ανεξάρτητα, με σταθερότητακαι χωρίς τη χρήση βοηθημάτων, όπωςφαρμακευτική αγωγή, νάρθηκες, επιγονατίδες,βακτηρίες κ.λπ.

Αυτόβέβαια που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθεασθενής είναι ότι τοποθετώντας έναν“μηχανισμό”, όπως είναι η ολικήαρθροπλαστική, ποτέ το γόνατο του δενθα είναι όπως ήταν αρχικά, στην νεαρήεφηβική ή και ενήλικο ζωή, δηλαδή στηνπερίοδο πριν δημιουργηθεί το πρόβληματης οστεοαρθρίτιδας».

Προεγχειρητικήεκτίμηση

«Όλοιοι ασθενείς περίπου ένα μήνα πριν τηνχειρουργική τους αντιμετώπιση θα πρέπεινα υποβληθούν σε:

Λεπτομερή λήψη τουιστορικού τους (τυχόν συνυπάρχουσεςπαθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης,προηγούμενες νοσηλείες και λοιμώξεις),μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI)Κλινική ορθοπαιδικήεξέταση Κατάλληλεςδιαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφίεςτων κάτω άκρων υπό φόρτιση, αξονικέςτομογραφίες, γονάτου και σύστοιχουισχίου και ποδοκνημικής άρθρωσης,μαγνητική τομογραφία σε κάποιες τωνπεριπτώσεων), έλεγχος αιματοκρίτη γιαπιθανή αναιμία και έλεγχος για τυχόνδιαταραχές στην πήξη του αίματοςΗλετροκαρδιογράφημαή και υπερηχογράφημα καρδίας, μέτρησητης αρτηριακής πίεσης και του καρδιακούρυθμούΈλεγχος της ομάδαςαίματος, ώστε να διασφαλίσουμε τηνασφάλεια του ασθενούς μας, να κάνουμεδιαχείριση της κατάλληλης φαρμακευτικήςαγωγής και με στόχο το βέλτιστο τουαποτελέσματος.

Στηνκλινική μας, τα τελευταία χρόνια,χρησιμοποιούμε προηγμένες και καινοτόμεςχειρουργικές τεχνικές που μας βοηθούνώστε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσεςμέχρι τώρα τεχνικές, σύμφωνα με τηντρέχουσα βιβλιογραφία. Με τις απαραίτητεςκαι μικρές χειρουργικές παρεμβάσειςμας, τη μείωση του χειρουργικού τραύματος,αλλά και της ιστικής μας παρέμβασης, μετη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων αναλγησίας(fast track), καθώς και με χρήση ειδικώνφυσικοθεραπευτικών μέτρων, μειώνουμετο μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούςμας και η ανάρρωση πλέον είναι σαφώςταχύτερη, επιστρέφοντας ο ασθενής μαςστην προηγούμενη καθημερινότητα σεδιάστημα 15-20 ημερών» εξηγεί ο κ. Καραγιάννηςκαι προσθέτει:

«Ηρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστικήγόνατος, ανήκει στις νέες καινοτόμεςχειρουργικές μεθόδους των τελευταίωνετών. Με τα ηλεκτρονικά συστήματακαθοδηγούμενης πλοήγησης, με τη χρήσητης ρομποτικής υποβοηθούμενης τεχνολογίας,με τη χρήση οδηγών και κοπτικών εργαλείων,αλλά και υλικών προσαρμοσμένων στηνανατομία του εκάστοτε ασθενούς μας(Patient Specific Instruments και Customised individually madetotal knee artrhoplasty), ο χειρουργός είναιεξοπλισμένος ώστε να έχει το μέγιστοτου αποτελέσματος και έναν ασθενήεξαιρετικά ικανοποιημένο».

Πόνοςκαι αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστικήγόνατος

«Ηαποτελεσματική διαχείριση του πόνουμετά την επέμβαση αποτελεί υποχρέωσηκαι καθήκον μας, για τη βέλτιστηαποκατάσταση και ικανοποίηση του κάθεασθενούς. Εφαρμόζοντας σύγχρονα καιπολύτροπα πρωτόκολλα αναλγησίας, μεχρήση φαρμάκων και αναισθησιολογικώντεχνικών που στοχεύουν σε διαφορετικέςοδούς άλγους, προσαρμοσμένα με βάση τοπροφίλ, το ιστορικό και τα χαρακτηριστικάτου εκάστοτε ασθενούς μας (ηλικία, ύψος,βάρος), είμαστε σε θέση να διαχειριστούμεαπόλυτα το μετεγχειρητικό πόνο και τιςπρώτες “δύσκολες“ ημέρες μετά από ένατέτοιο χειρουργείο.

Οασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενοςγια ένα 24ωρο στο Θεραπευτήριο, θα αρχίσειπρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ώστε τηνεπόμενη ημέρα να επιστρέψει στο σπίτιτου, ενώ έχει κατανοήσει το ασκησιολόγιοπου χρήζει, να βαδίζει άνετα με τιςβακτηρίες, ενώ θα πρέπει να εκπαιδευτείκαι σε συγκεκριμένο πρόγραμμααποκατάστασης, ώστε να πετύχουμε όλοιμαζί το επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Είναιεξαιρετικά σημαντική η άμεση μετεγχειρητικήμείωση του οιδήματος και η κρυοθεραπείαπου πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε ασθενήέχει εκπληκτικά οφέλη. Με λιγότεροοίδημα στο χειρουργηθέν σκέλος, με χρήσητης αντιθρομβωτικής κάλτσας, με ανάρροποθέση του άκρου, με συχνή κρυοθεραπεία,ο πόνος μετριάζεται, μειώνεται ηπιθανότητα θρόμβωσης, η κίνηση τουγονάτου είναι εξ αρχής καλή και ανώδυνη,οπότε και η φυσικοθεραπευτική προσέγγισηικανοποιητικότατη» τονίζει.

Πότεθα μπορώ να βαδίσω μετά την ολικήαρθροπλαστική του γόνατος;

«Ηβάδιση αρχίζει από την πρώτη μετεγχειρητικήημέρα, αλλά μόλις ο αρχικός πόνοςπεριορισθεί, οι περισσότεροι ασθενείςμπορούν να βαδίζουν προοδευτικάμεγαλύτερη απόσταση, με βακτηρίες τιςοποίες αφήνουν σε περίπου έξι εβδομάδες.

Τιςεπόμενες 15-20 ημέρες ο ασθενής εκτελείασκήσεις με στόχο την ανάκτηση τουεύρους κίνησης στο χειρουργημένο γόνατο,ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις ισορροπίαςμε αποτέλεσμα στο επόμενο διάστημα των5-6 εβδομάδων μετεγχειρητικά να επιστρέψειστις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οκάθε ασθενής για να “επανέλθει” καινα είναι ευχαριστημένος με την νεο-άρθρωσήτου, θα πρέπει να ακολουθεί τις κατευθύνσειςκαι οδηγίες του θεράποντα και γιαδιάστημα που εξαρτάται από ασθενή σεασθενή, ακόμα και για διάστημα που φθάνειτους 6-8 μήνες, γνωρίζοντας ότι η συνέπειαστην εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά καιτης υγιεινής του εκάστοτε ασθενούς,είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον όλοαυτό το χρονικό διάστημα, οι ασθενείςέχουν μια συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευσηαπό το θεράποντα και τη χειρουργική τουομάδα, ώστε με συμβουλές και τροποποίησητων δραστηριοτήτων του, να πετύχουμετο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βαδίζονταςπλέον χωρίς πόνο, έχοντας πλήρη έκτασηκαι κάμψη τουλάχιστον 110 - 120 μοιρών,σταθερότητα και ευθυγράμμιση στηνάρθρωση, ο ασθενής οδηγείται στην πρότερηδραστηριότητα του και σε φυσιολογικότρόπο ζωής.

Μεόλα τα ανωτέρω, ο θεράποντας στοχεύειστη μακροβιότητα και καλή λειτουργίατων εμφυτευμάτων, με στόχο τα 15-20 χρόνια,τουλάχιστον» διευκρινίζει.

Μπορούννα χειρουργηθούν και τα δύο μου γόναταταυτόχρονα;

«Τεχνικάείναι δυνατόν να γίνει ολική αρθροπλαστικήκαι στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα.Υπάρχουν όμως σαφώς περισσότεροικίνδυνοι στην περίπτωση αυτή, όπως ουψηλότερος κίνδυνος για πιθανή θρόμβωση(DVT), αυξημένος κίνδυνος μετάγγισης,αυξημένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο,που μπορεί να φθάσει και τις 5-6 ημέρες,καθώς αυξάνεται και ο κίνδυνος φλεγμονής.Σε περίπτωση βέβαια που μιλάμε για έναννεαρό, απόλυτα “υγιή” ασθενή, με μικρόσωματικό βάρος και για τον οποίο έχουμεόλες τις διαβεβαιώσεις από τους συνεργάτεςμας, παθολόγους, καρδιολόγους καιαναισθησιολόγους, μπορεί να υποβληθείο ασθενής σε ολικές αρθροπλαστικές καιστα δύο γόνατα ταυτόχρονα», καταλήγειο κ. Καραγιάννης.

*ΣτοMetropolitan General και συγκεκριμένα στην Α’Κλινική Αθλητικών Κακώσεων, παρέχεταιεξατομικευμένη φροντίδα στο πρόβλημάσας και βοήθεια να ανακτήσετε τηνπροηγούμενη κινητικότητά σας, εξαλείφονταςτον πόνο, προσφέροντας πληρέστερη κίνησηκαι σταθερότητα στην άρθρωση, επαναφέρονταςτην λειτουργία της άρθρωσης το δυνατόνστο φυσιολογικό και βελτιώνοντας τηνκαθημερινή ποιότητα ζωής σας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα