Πώς δημιουργούνται πέτρες στα νεφρά και πώς αντιμετωπίζονται;

Λίθο ή αλλιώς πέτρα νεφρού ονομάζουμε μια σκληρή μάζα η οποία αρχικά σχηματίζεται από κρυστάλλους που καθιζάνουν στα ούρα, στην περιοχή του νεφρού.

«Μετον όρο λιθίασηονομάζουμε την παρουσία ενός ή περισσοτέρωνλίθων σε οποιοδήποτε σημείο τηςαποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού,καθώς μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικάσημεία, όπως στους νεφρούς, στουςουρητήρες, στην ίδια την ουροδόχο κύστηή ακόμη και στην ουρήθρα. Οι λίθοι πουέχουν μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστώνσυνήθως αποβάλλονται αυτόματα, με τηνούρηση. Αν δεν αποβληθούν ή αν έχουνμεγαλύτερο μέγεθος παραμένουν στονουρητήρα και τότε

προκαλούν πόνο, τονλεγόμενο κολικό νεφρού.

Ταμεγέθη των λίθων ποικίλουν από λίγαχιλιοστά έως αρκετά εκατοστά, καθώςορισμένοι μεγαλώνουν σε μέγεθος μέσαστο νεφρό. Ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενοι«κοραλλιογενείς λίθοι» που καταλαμβάνουνολόκληρο το αποχετευτικό σύστημα τουνεφρού, την πύελο και τους κάλυκες,σχηματίζοντας εκμαγείο.

Αξίζεινα σημειωθεί ότι η λιθίαση συναντάταισυχνότερα σε άντρες και σε ηλικίεςμεταξύ 20 και 60 ετών, ενώ περίπου το 25%των ασθενών αναφέρει ιστορικό λιθίασηςστο στενό οικογενειακό του περιβάλλον»αναφέρει η κ.Ματίνα Βλάχου Διευθύντρια Ουρολόγοςστο MetropolitanHospital.

«Ολίθος του νεφρού ή του ουρητήρα είναιμία συχνή πάθηση, καθώς περίπου έναςστους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει λίθοτουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. ΣτηΝότια Ευρώπη και στις θερμότερες χώρεςεμφανίζεται ακόμη συχνότερα, με τουςάνδρες να εμφανίζουν πιο συχνά λίθουςσε αναλογία 3 προς 1. Η αναλογία αυτήτείνει να μεταβάλλεται εξαιτίας τωναλλαγών στην καθημερινότητα και τηδιατροφή», συμπληρώνει.

Ποιεςαιτίες συμβάλλουν στην εμφάνιση τηςλιθίασης;

Ηλιθίαση μπορεί να δημιουργηθεί είτετυχαία είτε από κάποιο αίτιο καμιά φοράαναπάντεχο. Μια περίοδος αφυδάτωσης,μία παρατεταμένη κατάκλιση ή κάποιεςπαθήσεις του εντέρου είναι μερικέςσυνηθισμένες καταστάσεις που όμωςμπορεί να προκαλέσουν λιθίαση.

Άλλεςαιτίες μπορεί να είναι:

ΑφυδάτωσηΔιατροφικέςσυνήθειεςΑνωμαλίεςτου ουροποιητικού που δημιουργούναπόφραξη της ροής των ούρων, όπως στένωσητου ουρητήρα, σπογγοειδής ή πεταλοειδήςνεφρός, ουρητηροκήλη και νεφρασβέστωσηΑποφρακτικέςνόσοι του ουροποιητικού, όπως η υπερπλασίαπροστάτηΑύξησηουσιών στο αίμα και στα ούρα, όπως τοασβέστιο, το ουρικό οξύ και η κυστίνηΠαθήσειςτου θυρεοειδούς και κυρίως τωνπαραθυρεοειδών αδένωνΛήψησκευασμάτων ασβεστίουΟικογενειακόιστορικό λιθίασηςΛοίμωξητου ουροποιητικούΓαστρεντερικέςπαθήσεις, όπως νηστιδοειλεϊκή παράκαμψη,εντερική εκτομή, νόσος του Crohn, παθήσειςδυσαπορρόφησης, εκτροπή των ούρωνΣαρκοείδωσηΠοιαείναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

«Ότανμία πέτρα βρίσκεται ψηλά στο νεφρό,συνήθως εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώματα,όπως αίσθημα πόνου στην περιοχή κάτωαπό τα πλευρά, στη ράχη. Όταν όμως ο λίθοςμετακινηθεί μέσα στον ουρητήρα, τότεπροκαλείται κολικός νεφρού με έντονοπόνο στη νεφρική χώρα, στο πλάι στηνκοιλιά ή και στα γεννητικά όργανα, οοποίος συνοδεύεται από εφίδρωση, ναυτίαή και έμετο, αίμα στο ούρα, δυσκολία ήπόνο στην ούρηση, ακόμη και πυρετό πουκαθιστά την κατάσταση επείγουσα. Ότανη πέτρα φύγει και την ουρήσει ο ασθενής,τότε τα συμπτώματα σταματούν.

Παρόλααυτά, υπάρχουν φορές που ο πόνος σταματάει,ενώ ο λίθος παραμένει στον ουρητήρα καιαποφράσσει το νεφρό. Γι’ αυτό το λόγοσυνιστάται πάντοτε μετά από επεισόδιοκολικού, ο ασθενής να υποβάλλεται σεουρολογικό έλεγχο ώστε να επιβεβαιωθείη πλήρης αποβολή του λίθου», τονίζει ηκ. Βλάχου.

Πώςαντιμετωπίζουμε τη λιθίαση;

«ΣτοMetropolitan Hospital, συστήνουμε επιμελή διερεύνησητης νόσου, ώστε να ανακαλύψουμε και τοείδος αλλά και τη θέση της λιθίασης. Τησημερινή εποχή και με τις νέεςαπεικονιστικές δυνατότητες, μπορούμενα εντοπίσουμε το λιθιασικό φορτίογρήγορα και εύκολα.

Πολλοίασθενείς ουρούν την πέτρα, ιδιαιτέρωςαν είναι μικροί λίθοι ως 3mm που δενπροκαλούν ιδιαίτερη απόφραξη και δενσυνοδεύονται από λοίμωξη. Σε άλλεςπεριπτώσεις μεγαλύτερων και ενσφηνωμένωνλίθων που προκαλούν σημαντική απόφραξηκαι ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται απόλοίμωξη, είναι επιβεβλημένη η επεμβατικήάρση της απόφραξης, ώστε να αποφευχθούνμόνιμες βλάβες του νεφρού, καθώς και ηνοσηρότητα της πάθησης που μπορεί νααπειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Σε αυτήντην περίπτωση, με τη χρήση μιας σειράςλεπτών, εύκαμπτων, ατραυματικώνενδοσκοπίων, προσεγγίζουμε τη λιθίασησε όποια θέση και αν βρίσκεται καιακολούθως, με ειδικά λέιζερ υψηλήςισχύος που μαγνητίζουν τον λίθο, μπορούμενα τον κονιορτοποιήσουμε και να τοναπορροφήσουμε.

Στοσημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότιπάρα το γεγονός ότι η λιθίαση ακούγεταισαν μία συχνή κατάσταση, η θέση το μέγεθοςκαι η σκληρότητα της πέτρας μπορεί νααπαιτήσει ιδιαίτερα περίπλοκους καιεξατομικευμένους χειρισμούς.

Συχνάκαλούμαστε να χρησιμοποιήσουμεσυνδυασμούς μεθόδων, εκτός των ψηφιακώνενδοσκοπίων και των Laser υψηλής ισχύοςμε τα οποία μπορούμε να αφαιρέσουμελίθους υπό όραση ατραυματικά, μπορείνα χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά και τοπιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da VinciSi, πραγματοποιώντας ελάχιστα επεμβατικάκαι αναίμακτα δύσκολες επεμβάσεις»,καταλήγει η κ Βλάχου.

*ToMetropolitanHospitalδιαθέτει μια πρότυπη, πλήρως εξοπλισμένηκαι οργανωμένη Ουρολογική Κλινική, μεέμπειρο και άριστα καταρτισμένοεπιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό,καθώς και προηγμένης τεχνολογίαςεξοπλισμό. Στην κλινική μας, αντιμετωπίζεταιεπιτυχώς όλο το φάσμα της λιθίασης τουουροποιητικού αλλά κυρίως προσεγγίζεταιη αιτία της λιθίασης ώστε να μειωθείσημαντικά ο κίνδυνος επανεμφάνισήςτης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos