Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στο να ξεπερνάμε τα 100 χρόνια ζωής: Οι κίνδυνοι, γιατρός εξηγεί
Στην τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να ποντάρει η επιστημονική κοινότητα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Το προσδόκιμο ζωής όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αναμένεται σύντομα να φτάσει τον αιώνα. Με συναρπάζει αυτό το τεράστιο πεδίο που ανοίγεται μπροστά μας, της αύξησης της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας, με την οποία θα κάνουμε διαγνώσεις και θα δίνουμε θεραπείες, το οποίο τελικά θα συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Νανοϊατρικής, αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΚΠΑ,
«Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε αδιανόητο κάποιος να φτάσει 100 ετών. Νομίζω όμως, ότι τώρα πια μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Αν όχι η δικιά μας η γενιά, σίγουρα η επόμενη θα ξεπερνά τα 100», επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, σκιαγραφώντας ένα μέλλον που, όπως όλα δείχνουν, είναι ήδη εδώ.
Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει έμφραγμα του μυοκαρδίουΙστορικά η πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική είναι η μαστογραφία, αλλά και γενικότερα η ιατρική απεικόνιση, δηλαδή αξονική και μαγνητική τομογραφία, λέει ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ). Για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν στη δερματολογία και την οφθαλμολογία, όπου κανείς μπορεί να εντοπίσει πρώιμα στάδια παθήσεων όπως πχ αμφιβληστροειδοπάθεια λόγω διαβήτη, εκφυλισμό ωχράς κηλίδας, ή καρκίνο του δέρματος. «Άλλο πεδίο είναι η καρδιολογία. Για παράδειγμα, η ομάδα η δική μου σε συνεργασία με άλλες ομάδες πριν από 6 μήνες ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, που εφαρμόσαμε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο που έχει κάποιος για να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έχουν αναπτυχθεί τέτοια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο». Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, μακάρι να μπορέσουμε να το μετατρέψουμε και σε προϊόν, τονίζει ο κ. Ευσταθόπουλος.
Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων φαρμάκωνΌσον αφορά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, σύμφωνα με τον ίδιο, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανακάλυψης τους, γιατί βοηθάνε τους ειδικούς, προβλέποντας τη δομή και τη λειτουργία νέων μορίων που μπορούν να συμβάλλουν σε αποτελεσματικές θεραπείες. «Υπάρχουν αρκετά τέτοια ερευνητικά αποτελέσματα από ομάδες από όλο τον κόσμο που μας βοηθούν σε αυτά και βέβαια και στην προσωποποιημένη ιατρική, "για να ράψουμε ένα κουστούμι στα μέτρα του καθενός", δηλαδή να δώσουμε μία φαρμακευτική αγωγή που ταιριάζει στην περίπτωση του καθενός ξεχωριστά». Για τη γενετική ο καθηγητής σχολιάζει ότι είναι ένα προνομιακό πεδίο για την τεχνητή νοημοσύνη, «γιατί τα εργαλεία αυτά μέσω ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων γενετικών πληροφοριών, μας βοηθούν να προβλέψουμε, αλλά και να προλάβουμε ασθένειες»
Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ανθρωπότηταΗ τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει και στη ρομποτική χειρουργική. Όπως αναφέρει ο κύριος Ευσταθόπουλος, σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης οι ειδικοί ενσωματώνουν αλγορίθμους, οι οποίοι βοηθάνε τον χειρουργό να αυξήσει την ακρίβεια, την ταχύτητα και την ασφάλεια της χειρουργικής πράξης. «Και ενδεχομένως, στο άμεσο μέλλον να χειρουργούν τα ίδια τα ρομπότ, κάτι που δοκιμάζεται ήδη σε πειραματικό στάδιο». Τι κινδύνους ελλοχεύει αυτό για την ανθρωπότητα και πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα όρια; Μπορεί άραγε ένα μηχάνημα να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου το ανθρώπινο χέρι και τι ζητήματα μπορεί να προκύψουν από κάτι τέτοιο, ερωτάται εύλογα ο αντιπρύτανης. Θίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα που περιλαμβάνει πολλά ζητήματα και πεδία, απαντά ο Στ. Ευσταθόπουλος και εξηγεί: «Καταρχάς αναδεικνύεται το πεδίο της βιοηθικής. Επίσης, αναδεικνύονται νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα αποδοχής των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης από τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και ζητήματα αποδοχής των συστημάτων αυτών από τους γιατρούς».
Οι ασθενείς αποδέχονται τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνηςΞεκινώντας από την αποδοχή των ασθενών, ο κ. Ευσταθόπουλος αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων και της δικής του ομάδας στο «Αττικόν», οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς αποδέχονται να χρησιμοποιεί η επιστημονική κοινότητα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν αποδέχονται όμως, να πάρουν τη διάγνωση τους από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Θέλουν ο γιατρός να είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση». Εσείς θα αποδεχόσασταν να πάρετε τη διάγνωση σας από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ερωτάται, στη συνέχεια, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΚΠΑ. «Πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν μπορώ να δώσω μονοσήμαντη απάντηση. Γενικά μιλώντας, θα λεγα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, όχι δεν θα αποδεχόμουνα. Και ο λόγος είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή, είναι εξαρτώμενα στον μεγαλύτερο τους βαθμό, από την εκπαίδευση που λαμβάνουν. Άρα, πρέπει να ξέρω τι εκπαίδευση έχει λάβει ένα τέτοιο σύστημα, για να ξέρω αν θα το εμπιστευτώ. Και μάλιστα για τον ίδιο λόγο, δεν έχω απάντηση να σας δώσω, για το αν θα το αποδεχόμουν να με βοηθάει. Γιατί αν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα που είναι "σκουπίδια" θα μου απαντήσει με "σκουπίδια". Ως εκ τούτου με την ίδια λογική υπάρχει και ερωτηματικό για την αποδοχή αυτών των συστημάτων και από τους γιατρούς. Εάν δεν ελέγξουμε αυτά τα συστήματα και δεν τα τεστάρουμε δεν τα αποδεχόμαστε a priori».
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα - Το παράδειγμα με το σκάκιΗ Επιτροπή Βιοηθικής αναδεικνύει όλα αυτά τα ζητήματα και θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, αλλά μόνο ως βοηθητικά εργαλεία και η ευθύνη βαρύνει τους γιατρούς, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ευσταθόπουλος. Ποια είναι όμως η προοπτική εντός δεκαετίας, είναι η επόμενη ερώτηση που τίθεται στον καθηγητή. «Για τη δεκαετία δεν προβλέπω ότι μπορεί να αλλάξει αυτό. Από όσο μπορώ να εκτιμήσω, η ευθύνη θα μείνει στους γιατρούς. Κι εδώ έρχονται και θέματα νομικών ρυθμίσεων. Θα αποδεχτεί κάποια στιγμή η ανθρωπότητα, η κοινότητα μας, οι νομικοί μας να υπάρξουν ρυθμίσεις, όπου τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα; Είναι θέμα ρυθμίσεων αυτό. Και επιστρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από ένα πεδίο ενδιαφέροντός μου εκτός υγείας, που είναι το σκάκι. Το 1997 όταν το μηχάνημα της IBM κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκασπάροφ (κατά πολλούς τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σκακιστή όλων των εποχών) αποδείχτηκε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο σκάκι παίζουν καλύτερα από τον άνθρωπο. Αυτό από τότε έχει μεγιστοποιηθεί και δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος να κερδίσει στο σκάκι πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, λοιπόν, οι σκακιστές δεν αφήνουν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης να παίζουν στα τουρνουά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νικήτας Κακλαμάνης: Δεν έπρεπε να φύγει ο μ...κας - Η άτυχη στιγμή του στη Βουλή
- Έχετε ένα παλιό πικάπ: Να πόσο μπορεί να αξίζει στην αγορά
- Μέσα σ' ένα τρένο βάλτε
- Σοκάρει άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια – Στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη νοσηλεύεται γυναίκα
- Θρήνος στη Ναύπακτο για τον θάνατο της νεαρής Κωστούλας – Έδινε μάχη λόγω επιπλοκών μετά από επέμβαση απώλειας βάρους
- Σοκ στη Ναύπακτο: Πέθανε νεαρή γυναίκα μετά από επέμβαση για απώλεια βάρους
- Μαρία Κορινθίου για Γιάννη Αϊβάζη: Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αποδεχτώ τη νέα σύντροφό του
- Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Στη Μητρόπολη θα μεταφερθεί η σορός του για λαϊκό προσκύνημα - Το τιτάνιο έργο του
- ΗΠΑ: Παγώνουν σχεδόν όλη την εξωτερική βοήθεια – Στο στόχαστρο προγράμματα δισεκατομμυρίων
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ φοβάται για την τεχνητή νοημοσύνη - "Θα μας ξεσκίσει"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Φρίκη στο Σουδάν: 30 νεκροί από επίθεση drone σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ
- Γιατί περισσότεροι από 100 Ολυμπιονίκες επέστρεψαν τα μετάλλια που τους έδωσαν στο Παρίσι -Τους... έμειναν στα χέρια
- Πώς επηρεάζει η ηχορύπανση την υγεία -Με ποιες ασθένειες συνδέεται
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στο να ξεπερνάμε τα 100 χρόνια ζωής: Οι κίνδυνοι, γιατρός εξηγεί
- Ναύπακτος: Νεκρή νεαρή γυναίκα από επιπλοκές επέμβασης για απώλεια βάρους
- Τα 3 τζιν από τα Massimo Dutti που δεν πρέπει να λείπουν από την γκαρνταρόμπα σας φέτος
- Σημαντικά ύψη βροχής τις πρωινές ώρες σε Αν. Αιγαίο και Δωδεκάνησα -Δείτε τον πίνακα του meteo
- Το Australian Open κατεκτησε η Αμερικανίδα Μάντισον Κις -Εκανε την έκπληξη και νίκησε την Σαμπαλένκα
- Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Ποια είναι η 52χρονη τρανς υποψήφια για Όσκαρ -Ο γάμος, η κόρη, και η σύνδεση με την Ελλάδα
- 'Αρχισαν τα όργανα: H προσωπάρχης του Τραμπ αρνήθηκε να δώσει στον Μασκ γραφείο στον Λευκό Οίκο
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στο να ξεπερνάμε τα 100 χρόνια ζωής: Οι κίνδυνοι, γιατρός εξηγεί
- Συνταγή για ριζότο alla Μilanese από τον Πάνο Ιωαννίδη -Πώς θα πετύχετε την τέλεια μαντεκατούρα
- Ρήγμα στους Kasselistas: Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς ψήφισαν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση
- «Γράψε δύο φάρμακα να τα δώσω αλλού»: Οι διάλογοι και τα ντοκουμέντα που έκαψαν το κύκλωμα συνταγογραφήσεων
- Συνελήφθη 58χρονος για κλοπές σε σπίτια και οχήματα στη Ραφήνα -Τον έπιασαν επ' αυτοφώρω
- Όσα έγιναν στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας: Χαμόγελα στη ΝΔ, συνοφρυωμένος Σαμαράς, σκεπτικός Ανδρουλάκης
- Τα 3 τζιν από τα Massimo Dutti που δεν πρέπει να λείπουν από την γκαρνταρόμπα σας φέτος
- 'Αρχισαν τα όργανα: H προσωπάρχης του Τραμπ αρνήθηκε να δώσει στον Μασκ γραφείο στον Λευκό Οίκο
- Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού -Οι διατάξεις
- Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μία κομματική υποψηφιότητα και από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαρίτσης για Αναστάσιο: Φωτισμένος άνθρωπος, πάντα έδειχνε έμπρακτη αλληλεγγύη
- Φάμελλος: Καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούμε γύρω από την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη
- Ρουί Βιτόρια: «Τεράστια η απώλεια του Δομάζου, ο Σφιντέρσκι «έχει» το γκολ και θα μας βοηθήσει πολύ»
- Κυρ. Μητσοτάκης για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας: Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη
- Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών
- Από Σύνταγμα μέχρι Αστόρια... αναζητείται Δικαιοσύνη για τα Τέμπη - Διαδραστικός χάρτης με όλες τις συγκεντρώσεις
- To «άλυτο» ζήτημα του Μίτσκοσκι και η στάση της Αθήνας
- Στ.Καλαφάτης για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο: Το πολύτιμο έργο του αποτελεί πνευματικό φάρο για την Εκκλησία
- Συνταγή για τηγανητά νουντλς με μανιτάρια σιτάκι
- Σταϊκούρας για Μετρό Θεσσαλονίκης: Ειναι μικροπροβλήματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.