Προειδοποίηση της UEFA: Με αποκλεισμό από το Euro 2028 κινδυνεύει η Αγγλία

Η Uefa προειδοποίησε την Αγγλία ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από το Euro 2028 λόγω «ανησυχιών» ότι μια σχεδιαζόμενη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κυβερνητική παρέμβαση» στο άθλημα.

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός φορέα που θα επιβλέπει τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες του ανδρικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία επανήλθε τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο εποπτικός φορέας ποδοσφαίρου θα «προστατεύει

τους συλλόγους» διασφαλίζοντας «την οικονομική τους βιωσιμότητα».

Αλλά σε επιστολή που εστάλη στην υπουργό Πολιτισμού Lisa Nandy, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης έγραψε: «Έχουμε ανησυχίες που παραμένουν... καθώς κανονικά η ρύθμιση του ποδοσφαίρου θα πρέπει να διαχειρίζεται από την εθνική ομοσπονδία. Ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας πηγάζει από μία από τις θεμελιώδεις απαιτήσεις της UEFA, η οποία είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου. Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προφυλάσσουν από κάτι τέτοιο, προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη του αθλητικού ανταγωνισμού- η έσχατη κύρωση για την οποία θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την Uefa και των ομάδων από τον ανταγωνισμό».

Ο αποκλεισμός της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγγλίας από την Uefa θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τους αγγλικούς συλλόγους να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά μια πηγή της Uefa άφησε να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι δεν περίμεναν να φτάσει σε αυτό το στάδιο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδια για τον διορισμό ρυθμιστικής αρχής μετά από επανεξέταση υπό την καθοδήγηση των φιλάθλων, η οποία ανέφερε ότι ένας τέτοιος φορέας ήταν απαραίτητος για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα του ανδρικού επαγγελματικού παιχνιδιού μετά από ζητήματα όπως η κακοδιαχείριση και τα σχέδια για μια αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League.

Η ρυθμιστική αρχή θα επιβλέπει ένα σύστημα αδειοδότησης για να διασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία των συλλόγων, θα αναλάβει ένα ενισχυμένο τεστ ιδιοκτητών και διευθυντών και θα δώσει στους φιλάθλους μεγαλύτερο λόγο στις βασικές αποφάσεις.

Οι ανησυχίες της Uefa

Αλλά ο Θεοδωρίδης προειδοποίησε τη Nandy: «Η Uefa ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα πεδίο εφαρμογής στο πλαίσιο της IFR [ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου].

«Ενώ η αρχική πρόθεση της IFR είναι να εποπτεύει τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων και των περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι, μόλις καθιερωθεί, η IFR μπορεί να επεκτείνει την εντολή της πέρα από αυτούς τους τομείς».

Αυτό «θα μπορούσε να υπονομεύσει τις καθιερωμένες δομές και διαδικασίες του αθλήματος και να ισοδυναμεί με κυβερνητική παρέμβαση», έγραψε.

Πρόσθεσε ότι ήταν «επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της FA» και ότι η νομοθεσία που «θέτει σε κίνδυνο την αυτονομία της FA ως κύρια ρυθμιστική αρχή του ποδοσφαίρου στην Αγγλία» δεν θα ήταν σύμφωνη με το καταστατικό της Uefa και της Fifa.

«Προκύπτει ότι τα κριτήρια που καθορίζουν και αξιολογούν την ανεξαρτησία της IFR πρέπει να είναι σχολαστικά επεξεργασμένα ώστε να αποφεύγονται πιθανές συγκρούσεις με το ρόλο της FA. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή κυρώσεων βάσει των καταστατικών της Uefa και της Fifa.

«Το πεδίο εφαρμογής της IFR πρέπει να παραμείνει εστιασμένο στη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπερβεί τα όρια σε τομείς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εξωτερική παρέμβαση στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου».

Ο Θεοδωρίδης προειδοποίησε επίσης τη Nandy ότι οι ρήτρες της νομοθεσίας που υποχρεώνουν τη ρυθμιστική αρχή να εξετάζει τους στόχους της εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης όταν αποφασίζει για την καταλληλότητα των μελλοντικών ιδιοκτητών «εγείρουν συγκεκριμένες ανησυχίες».

Πρόσθεσε ότι η Uefa «με σεβασμό απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις και κατανόηση... σε αυτό το πλαίσιο για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το καταστατικό της Uefa και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου».

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα