Προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος οι ουκρανικές δυνάμεις -«Στα χέρια μας πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες», λέει ο Ζελένσκι

Συνεχίζεται η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, με τον Ζελένσκι να λέει ότι οι Ουκρανοί έπιασαν αιχμαλώτους πάνω από 100 Ρώσους στρατιώτες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι «δεν ξεχνάμε ούτε ένα δευτερόλεπτο το ανατολικό μας μέτωπο».

«Έχω δώσει οδηγίες στον αρχιστράτηγο να ενισχύσει αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που μας παρέχουν αυτή τη στιγμή οι εταίροι μας», σημείωσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι «προχωράμε στην περιοχή του Κουρσκ, ένα με δύο χιλιόμετρα σε διάφορες

περιοχές από την αρχή της ημέρας. Έχουμε συλλάβει περισσότερους από 100 Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας μάλιστα, έγινε κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-34 στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι ανέφερε στο Telegram ότι «η Ουκρανία έχει υπό τον έλεγχό της 74 ρωσικούς οικισμούς», πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά αν ισχύει, τότε θα πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό εκείνων που έχει ομολογήσει η Ρωσία ότι πέρασαν στον έλεγχο των δυνάμεων του Κιέβου καθώς ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είχε κάνει λόγο για 28 οικισμούς, την ώρα που ο συνάδελφός του περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ουκρανικών βομβαρδισμών.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από τον Ανώτατο Διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων, Ολεξάντερ Σύρσκι και πρόσθεσε ότι διεξάγονται έλεγχοι και λαμβάνονται πλέον μέτρα σταθεροποίησης στις περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. «Αναπτύσσονται ανθρωπιστικές λύσεις για αυτές τις περιοχές», είπε ο Ζελένσκι. Το Κίεβο είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ότι δεν πρέπει να πειραχτούν οι άμαχοι.

«Παρά τις δύσκολες, έντονεςμάχες, η προέλαση των δυνάμεών μας στηνπεριοχή του Κουρσκ συνεχίζεται», εξήγησεο Ουκρανός πρόεδροςυποστηρίζοντας ότι αιχμαλωτίζονταιολοένα και περισσότεροιΡώσοι στρατιώτες προκειμένου ναχρησιμοποιηθούν σε μιαπιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτωνμε τη Ρωσία.

ΟΖελένσκι υπόσχεται «νέα βήματα» καθώςσυνεχίζεται η προέλαση κοντά στο Κουρσκ

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλη χερσαία επίθεση στη ρωσική περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου. Το ουκρανικό Project DeepState υποστηρίζει ότι στον έλεγχο του Κιέβου έχουν περάσει λιγότερες πόλεις – περίπου 44 - από ό,τι δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ ρωσικά ανεξάρτητα ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 30 οικισμούς που ελέγχουν οι Ουκρανοί.

Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού να προετοιμαστεί για περισσότερη δράση καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν να προχωρούν στην περιοχή του Κουρσκ. «Θα ήθελα να σας ζητήσω να μην ξεχάσετε να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε και να αναπτύσσετε τα επόμενα σημαντικά βασικά βήματα», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοκλήση με τον Σύρσκι.

Αν και ο Ζελένσκι δενδιευκρίνισε τη φύση αυτών των μελλοντικώνβημάτων, ο Σίρσκι τον διαβεβαίωσε ότιη επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με τοσχέδιο. «Και τώρα όλοι εμείς στηνΟυκρανία χρειαζόμαστε να δράσουμε μαζίκαι αποτελεσματικά, όπως τις πρώτεςεβδομάδες και μήνες αυτού του πολέμου,όταν η Ουκρανία ανέκτησετην πρωτοβουλία των κινήσεων καιάρχισε να γυρίζει τοπαιχνίδι προς τα συμφέροντατου κράτους μας», είπε ο Ζελένσκι αργότεραστο τακτικό βραδινό τουμήνυμα προς τους Ουκρανούς. «Τώρακάναμε το ίδιο».

Τι επιδιώκει η Ουκρανία μετην εισβολή στο Κουρσκ;

Η εξέλιξη συνιστά μεγάλοκόλαφο για τον Ρώσο πρόεδρο ΒλαντιμίρΠούτιν, ο οποίος, έχοντας αποτύχει ναανατρέψει την ηγεσία στο Κίεβο σεπερισσότερα από δύο χρόνια έντονωνμαχών, τώρα παλεύει να αποκρούσει τηνπρώτη ξένη εισβολή στη χώρα του μετάτον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ουκρανική ηγεσία κατέστησε πρόσφατα σαφές ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τις περιοχές στην περιοχή του Κουρσκ ως ένα είδος διαπραγματευτικού ατού σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι ότι ο στόχος της δεν είναι η μόνιμη κατάληψη των ρωσικών οικισμών και πόλεων.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, ηΟυκρανία δεν επιθυμεί να οικειοποιηθείξένα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος τουουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ΧεόρχιΤίχι. »Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται νακαταλάβει εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ.Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ζωές τωνανθρώπων μας».

Η Ρωσίαστέλνει δυνάμεις από το Καλίνινγκραντστο Κουρσκ

Ο Τίχι δικαιολόγησε την ουκρανική επιχείρηση, η οποία διαρκεί οκτώ μέρες πλέον, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων στη γειτονική ουκρανική περιοχή Σούμι, επαναλαμβάνοντας όσα λέει και ο Ζελένσκι.

Έναςπρόσθετος λόγος είναι να προκληθούνπροβλήματα στη ρωσικήεπιμελητεία προκειμένου να αποτραπείη ανάπτυξη πρόσθετων ρωσικώνστρατευμάτων σταμέτωπα του Ντονιέτσκστην ανατολική Ουκρανία.

Στομεταξύ, σύμφωνα με τηΛιθουανία, η Ρωσία μετακινεί στρατεύματααπό τον θύλακο του Καλίνινγκραντ προς το Κουρσκ. Ο υπουργόςΆμυνας της Λιθουανίας ΛαουρίναςΚασιούνας μετέφερε την πληροφορία στονΟυκρανό πρόεδρο σε συνάντησή τους,σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε στοκανάλι του στο Telegram. Μέχριστιγμής η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τηνείδηση.

Μπάιντεν: ΟΠούτιν σε «πραγματικό δίλημμα» μετάτην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Οι ΗΠΑ ανέφερανότι δεν γνώριζαν τίποτε εκ των προτέρωνγια την προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεωνμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότιη Ουάσιγκτον δεν μετείχε στον σχεδιασμόή την προετοιμασία της επίθεσης.

Ο πρόεδροςτων ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχολιάζονταςγια πρώτη φορά δημοσίως την άνευπροηγουμένου διείσδυση Ουκρανώνστρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, τόνισεότι έχει δημιουργήσει «πραγματικόδίλημμα» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κιανέφερε πωςτις τελευταίες ημέρες ενημερωνόταν απότους επιτελείς του «κάθε τέσσερις ήπέντε ώρες» και ότι ήταν σε διαρκήεπικοινωνία με την ουκρανική Κυβέρνηση.

Η Λετονία θαπρομηθεύσει με drones τηνΟυκρανία

Στο μεταξύ η Λετονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφοδιάσει την Ουκρανία με drones. Η χώρα της Βαλτικής έχει παραλάβει σχεδόν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων ν από Λετονούς κατασκευαστές, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα αστυνομικά αυτοκίνητα στις ουκρανικές αρχές ασφαλείας. Η Λετονία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα παραδώσει σταδιακά συνολικά περισσότερα από 2.500 drones αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προελαύνουν, -Στα, 100 Ρώσοι, Ζελένσκι,proelavnoun, -sta, 100 rosoi, zelenski