«Πρόσφυγες» του TikTok συρρέουν στο κινέζικο RedΝote... και βρίσκονται αντιμέτωποι με λογοκρισία

700.000 Αμερικανοί κατέβασαν την κινέζικη εφαρμογή RedΝote, καθώς πλησιάζει η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ λόγω σύνδεσής του με την Κίνα!

Αυτό το παράδοξο επισημαίνει σε άρθρο του το BBC, φιλοξενώντας μηνύματα νέων χρηστών από τις ΗΠΑ που δηλώνουν έτοιμοι να διαδράσουν με χρήστες από την χώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον πλέον επικίνδυνο αντίπαλο της χώρας του. Ωστόσο σε δημοσίευμα του CNN

σημειώνεται ότι ήδη Αμερικανοί χρήστες του RedΝote δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τους μηχανισμούς λογοκρισίας που «έκοψαν» αναρτήσεις τους.

Από ένα ίσως κινέζικο app σε ένα πραγματικά κινέζικο app

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν ανατρέψει την υπάρχουσα απόφαση τις επόμενες ώρες -η απόφασή του αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας- το TikTok θα καταργηθεί στις ΗΠΑ κι έτσι πολλοί Αμερικανοί έχουν ήδη αναζητήσει την επόμενη εφαρμογή που θα τους κρατά συντροφιά.

Σύμφωνα με το BBC, μέσα σε δύο ημέρες 700.000 νέοι χρήστες κατέβασαν το RedΝote, εικάζοντας ότι πολλοί από αυτούς είναι «πρόσφυγες» του TikTok. Το RedΝote ή στα μανδαρινικά Xiaohongshu - σημαίνει «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» - είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές της χώρας δεν έχει το διαδικτυακό τοίχο (firewall) που χωρίζει το κινέζικο διαδίκτυο από αυτό του υπόλοιπου κόσμου.

Αυτό επιτρέπει στους χρήστες από τη Δύση να μπορούν να διαδρούν με 300 εκατομμύρια Μανδαρινόφωνους χρήστες, Κινέζους ή άλλους, την ίδια στιγμή που στο κατώφλι της προεδρίας Τραμπ οι Σινο-αμερικανικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, όπως επισημαίνει το BBC.

«Είμαστε εδώ για να "εκνευρίσουμε" την κυβέρνησή μας»

Το σκεπτικό της επικείμενης απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες σαν την μητρική του TikTok ByteDance οφείλουν σύμφωνα με κινέζικο νόμο να «υποστηρίζουν, βοηθούν και συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών». Η TikTok τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ κι ούτε πρόκειται να συμβεί.

Το σκεπτικό αυτό των Αμερικανικών αρχών λίγο φαίνεται να απασχολεί τους νέους χρήστες του RedΝote. «Ο λόγος που η κυβέρνησή μας λέει ότι απαγορεύει το TikTok είναι επειδή επιμένουν ότι ανήκει σε εσάς, τον κινεζικό λαό, την κυβέρνηση, οτιδήποτε», είπε μία νέα χρήστης του RedNote, με το όνομα Definitelynotchippy.

Συνεχίζει εξηγώντας γιατί είναι στο RedNote: «Πολλοί από εμάς είμαστε πιο έξυπνοι από αυτό, γι' αυτό αποφασίσαμε να τσαντίσουμε την κυβέρνησή μας και να κατεβάσουμε μια πραγματική κινεζική εφαρμογή. Αυτό το ονομάζουμε τρολάρισμα, οπότε εν ολίγοις είμαστε εδώ για να εκνευρίσουμε την κυβέρνησή μας, να μάθουμε για την Κίνα και να κάνουμε παρέα μαζί σας».

Το TikTok, αν και ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη και λέει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα. Στην πραγματικότητα, η έκδοση του TikTok στην Κίνα είναι μια άλλη εφαρμογή που ονομάζεται Douyin. Το RedNote, από την άλλη πλευρά, είναι μια κινεζική εταιρεία με έδρα την Σαγκάη και ανάμεσα στις λίγες εφαρμογές κοινωνικών μέσων που είναι διαθέσιμες τόσο στην Κίνα όσο και εκτός. Έτσι είναι σίγουρο πως οι φόβοι της Ουάσιγκτον για το TikTok θα επεκταθούν και στο RedNote.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί χρήστες στο RedNote συχνά αυτοπαρουσιάζονται ως «Κινέζοι κατάσκοποι», συνεχίζοντας έτσι εκείνη τη μόδα στο TikTok όπου οι άνθρωποι φεύγοντας αποχαιρετούσαν τον «προσωπικό τους Κινέζο κατάσκοπο», ο οποίος φέρεται να τους παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.

CNN: Το RedNote προσλαμβάνει αγγλόφωνους ελεγκτές περιεχομένου

Για το ίδιο θέμα, το CNN έχει ρεπορτάζ από το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το οποίο η πλατφόρμα Xiaohongshu, δηλαδή το RedNote, προσλαμβάνει αγγλόφωνους ελεγκτές περιεχομένου (moderators).

Η απότομη εισροή χρηστών από τις ΗΠΑ, κυρίως «προσφύγων» του TikTok, συνιστά πρόκληση για την Xiaohongshu που καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στους αυστηρούς κανόνες περιεχομένου της Κίνας και την παροχή ευχάριστης εμπειρίας στους νέους μη Κινέζους χρήστες της.

Στο πνεύμα του άρθρου του BBC, το CNN αναφέρει την περίπτωση της Χίθερ Ρόμπερτς, Αμερικανίδας καλλιτέχνη με περισσότερους από 32.000 ακολούθους στο TikTok. Μιλώντας για την εμπειρία της στο RedNote, εμφανίστηκε ενθουσιασμένη: «Όλοι είναι τόσο καλοί, τόσο ευγενικοί». «Ανακαλύπτουμε πως οι Κινέζοι δεν είναι τόσο διαφορετικοί από εμάς», είπε στο CNN. «Αυτό μας φέρνει πραγματικά κοντά. Είναι τόσο όμορφο».

Ωστόσο ορισμένοι νέοι χρήστες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τους κανόνες λογοκρισίας, οι οποίοι αφορούν θέματα πολύ ευρύτερα από αυτά που που έχουν συνηθίσει, όπως το βίαιο περιεχόμενο, η ρητορική μίσους ή η πορνογραφία. Το διαδίκτυο της Κίνας είναι διάσημο για τη λογοκρισία μιας μεγάλης λίστας όρων που θεωρούνται ευαίσθητοι, πολιτικά ή σε άλλο επίπεδο.

Ενώ οι κινεζικές αρχές θέτουν τους κανόνες λογοκρισίας, η επιβολή τους επαφίεται γενικά στις πλατφόρμες, που απασχολούν ελεγκτές περιεχομένου για να αφαιρούν περιεχόμενο που παραβιάζει τις οδηγίες. Αυτές οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν αυστηρά τη λογοκρισία, καθώς η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα, αναστολές ή ακόμα και τερματισμούς λειτουργίας .

Του κατέβασαν ανάρτηση «με το καλημέρα»

Σε αυτό το πλαίσιο, το CNN αναφέρει την περίπτωση ενός Αμερικανού χρήστη, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως «μη δυαδικός» στο RedNote. Την Τρίτη έκανε μία ανάρτηση στην οποία ρωτούσε αν η πλατφόρμα καλωσόριζε τους ομοφυλόφιλους. Η ανάρτηση αφαιρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες, όπως είπε ο ίδιος στο CNN.

Την επόμενη μέρα, ανέβασε μια νέα ανάρτηση λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την πλατφόρμα λόγω της απόφασης. Στην συνέχεια βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να δεχτεί ομοφοβικά σχόλια, με άλλους χρήστες να τον κατηγορούν για απόπειρα πολιτιστικής επιβολής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα