Πρωτότυπη καλλιτεχνική έκθεση στο πλαίσιο των 75 χρόνων φιλίας Ινδονησίας-Ελλάδας με την υποστήριξη της THEON

H τέχνη και η τεχνολογία παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας των λαών.

Σε έναν κόσμο όπου οι πολιτισμοί αλληλεπιδρούν και αναμειγνύονται περισσότερο από ποτέ, η πρόσφατη πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας φαντάζει σαν φάρος συνεργασίας και κατανόησης. Ένα δώρο που πηγάζει από τον θαυμαστό Μηχανισμό των Αντικυθήρων και μια μοναδική ξυλόγλυπτη δημιουργία από το Μπαλί, σηματοδοτούν την ουσία αυτής της συνεργασίας, αναδεικνύοντας την αέναη δύναμη της τέχνης και της τεχνολογίας να ενώσουν λαούς και πολιτισμούς

πέρα από τα γεωγραφικά και πολιτικά όρια.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό το θαύμα της αρχαίας ελληνικής μηχανικής, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη Γιώργου Κοντονικολάου για τη δημιουργία ενός περίτεχνου μαρμάρινου γλυπτού, το οποίο δόθηκε ως δώρο στο λαό της Ινδονησίας, ο οποίος με τη σειρά του δώρισε στον φίλο Ελληνικό λαό το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτό «RAMA SINTHA» που δημιουργήθηκε από τους αναγνωρισμένους Μπαλινέζους καλλιτέχνες I Made Sumantra και I Made Suparta.

Η πρωτοποριακή αυτή πολιτιστική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επί την ευκαιρία συμπλήρωσης 75 ετών φιλίας και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ινδονησίας και της Ελλάδας.

Αντλώντας έμπνευση από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «επιτελεί διπλό έργο, εκπαιδευτικό, αφού πρώτον διδάσκει τη σημασία των επιστημών στην κατανόηση και πρόβλεψη της φύσης, και δεύτερον αποτελεί άριστο πρεσβευτή του Ελληνικού πολιτισμού» ο Γιώργος Κοντονικολάου δημιούργησε ένα δώρο προς τον φίλο λαό της Ινδονησίας.

Οι δύο Ινδονήσιοι καλλιτέχνες I Made Sumantra και I Made Suparta δημιούργησαν και πρόσφεραν στην Ελλάδα ένα εκπληκτικής τεχνικής ξυλόγλυπτο ύψους 2,4 μέτρων κατασκευασμένο από ξύλο ελιάς, που απεικονίζει την ινδουιστική μυθολογία του Rama και της Sintha, σύμβολο  της αιώνιας αγάπης, και περιλαμβάνει τον χαρακτήρα Χανουμάν, που αντιπροσωπεύει τη φιλία.

Η πρωτότυπη αυτή ανταλλαγή έργων τέχνης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 3ημερης πολιτιστικής Ελληνο-Ινδονησιακής εκδήλωσης (1-3 Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν έργα καλλιτεχνών και από τις δύο χώρες που αποτυπώνουν την ιστορική φιλιά και πολιτιστική αλληλεπίδραση των δυο λαών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από την Πρεσβεία της Ινδονησίας, σε συνεργασία με την εταιρεία THEON INTERNATIONAL PLC (THEON), την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και το Indonesian Institute of Arts (IIA) Denspasar Bali.

Όπως δήλωσε η Α.Ε Πρέσβης της Ινδονησίας Dr. Bebeb A.K Nugraha Djunjunan η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αναδεικνύει μόνο τους διαχρονικούς ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Ινδονησίας, αλλά προβάλλει επίσης τις πλούσιες πολιτιστικές ανταλλαγές που ενίσχυσαν τη φιλία των δύο λαών μας εδώ και πολλές δεκαετίες. 

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που παρουσιάζουμε τις μοναδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες μεταξύ των δύο εθνών μας» συμπλήρωσε ο Πρέσβης της Ινδονησίας, «τόσο το ξυλόγλυπτο που δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες από το Μπάλι, όσο και τα έργα που δημιουργήθηκαν από τον Ινδονήσιο καλλιτέχνη Naufal Absher σε συνεργασία με Έλληνες ταλαντούχους καλλιτέχνες, θα αποτελέσουν ξεχωριστό δώρο από τον λαό της Ινδονησίας στον λαό της Ελλάδας, για την ειλικρινή του φιλία και τη σθεναρή υποστήριξή του στην ανεξαρτησία της Ινδονησίας από το 1949».

Στην ιδιαίτερη αυτή σχέση και στην πρόοδο του λαού της Ινδονησίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ο ιδρυτής και CEO της THEON INTERNATIONAL (THEON), Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Ο  CEO της THEON  επεσήμανε ότι ο εορτασμός  για τα 75 χρόνια φιλίας μεταξύ Ινδονησίας και Ελλάδας «δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους κοινούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τα δύο έθνη μας».

Με μια διαφορετική από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η THEON «βλέπει» τις τέχνες και την τεχνολογία. Όπως επεσήμανε, η τέχνη και η τεχνολογία συνιστούν μια παγκόσμια πλατφόρμα επικοινωνίας. Αποτελούν όπως σημείωσε, παγκόσμιες γλώσσες που υπερνικούν εμπόδια και διαφορές και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων πέραν των συνόρων και των διαφορών.

Αυτή τη στενή σχέση τέχνης και τεχνολογίας ακολουθεί ευλαβικά ο λαός της Ινδονησίας αφού σύμφωνα με τον ίδιο η ασιατική χώρα έχει επιτύχει ταχύτατη οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, έχει μια σημαντική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα, είναι μέλος των G20 και όλα αυτά έχουν επιτευχθεί από προοδευτικούς ανθρώπους που σέβονται όμως τις παραδόσεις και την τέχνη τους.

Όπως συμπλήρωσε, «σε αυτή τη χώρα η THEON συνεργάζεται με επιτυχία με την τοπική βιομηχανία για την κατασκευή συστημάτων νυχτερινής όρασης ακολουθώντας πιστά τις αξίες της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας».   

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, είναι ξεκάθαρο ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας θα συνεχίσουν να εμβαθύνονται, τόσο μέσω της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης όσο και μέσω της τεχνολογικής συνεργασίας. Η THEON, με τη στρατηγική της προσέγγιση, προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα εποχή δημιουργικών και προοδευτικών σχέσεων, όπου η παράδοση, η τέχνη και η καινοτομία θα αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ακόμα πιο ισχυρής και σταθερής συμμαχίας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωτότυπη, Ινδονησίας-Ελλάδας, THEON,prototypi, indonisias-elladas, THEON