Σαντορίνη: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα -Συνεχίζονται οι σεισμοί, «δεν αποκλείεται έκρηξη ηφαιστείου»

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα στη Σαντορίνη, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην περιοχή και ο Κώστας Συνολάκης δεν αποκλείει έκρηξη ηφαιστείου.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΠΑ δείχνουν πως χθες, στις 10 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν 109 σεισμικές δονήσεις, από τις οποίες οι 13 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ και τέσσερις πάνω από

4,5 Ρίχτερ, με δύο των 5 και 5,3 Ρίχτερ (τον μεγάλο σεισμό το ΕΚΠΑ τον δίνει 5,2).

Η πιο πρόσφατη αξιοσημείωτη δόνηση υπολογίζεται στα 4,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 19:40, ενώ νωρίτερα καταγράφηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ στις 17:10 και στις 16:19 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ.

Συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές-Αναμένεται δήλωση από τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου (η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 18:00), ο εκπρόσωπος των Επιτροπών, Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος θα παραχωρήσει δήλωση.

Κ. Συνολάκης: Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί -Δεν αποκλείεται ηφαιστειακή έκρηξη σε Νέα Καμμένη ή Κολούμπο

«Aν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο με τον σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό, προσωπικά θα επέστρεφα σπίτι μου αν έμενα στη Σαντορίνη» δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης.

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών απέφυγε να κάνει εκτίμηση για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί» είπε, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης.

Κατά τον κ. Συνολάκη, τρία είναι τα σενάρια:

Το πρώτο - και καλό σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012.Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν, π.χ., έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή.Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη, το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαντορίνη, Συνεδριάζουν, -Συνεχίζονται,santorini, synedriazoun, -synechizontai