Σχετίζεται η καισαρική τομή με δυσκολίες στη σύλληψη;

Νέα ευρήματα σχετικά με τη σχέση καισαρικής και υπογονιμότητας αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν στην προηγούμενη εγκυμοσύνη τους με καισαρική τομή χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν την επόμενη εγκυμοσύνη τους.

Πιο συγκεκριμένα,στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 42.379γυναίκες διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκεςμε προηγούμενη καισαρική τομή είχαν10% μειωμένη πιθανότητα να συλλάβουν τηνεπόμενη εγκυμοσύνη τους

κατά τη διάρκειαενός έτους σε σύγκριση με εκείνες πουείχαν προηγούμενους φυσιολογικούςτοκετούς.

Επιπλέον, οιγυναίκες που πέρασαν περισσότερο χρόνοπροσπαθώντας να συλλάβουν στην τρέχουσαεγκυμοσύνη τους ήταν πιο πιθανό ναγεννήσουν με καισαρική τομή.

Συνδέεται η χειρουργική διαδικασίατης καισαρικής με μετέπειτα προβλήματαυπογονιμότητας;

Ζητήσαμε από τονΔρ. ΘάνοΠαράσχο,γυναικολόγομαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματικήγονιμοποίηση και Διευθυντή του ΚέντρουΥποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,νασχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας καιτα πιθανά αίτια που μπορεί να εξηγούντη συσχέτιση της καισαρικής με προβλήματαυπογονιμότητας (διαβάστεπερισσότερα).

Ο Δρ. Θ. Παράσχοςτονίζει ότι, παρότι διαπιστώθηκε κάποιασυσχέτιση, οι επικεφαλής συγγραφείςτης μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμαπως οι διαφορές στον χρόνο που δαπανάταιστην προσπάθεια σύλληψης είναι απίθανονα οφείλονται στην ίδια τη χειρουργικήδιαδικασία. Η πιθανή δηλαδή μειωμένηγονιμότητα μετά από καισαρική τομή δενείναι παρενέργεια της χειρουργικήςεπέμβασης.

Επισημαίνειωστόσο πως υπάρχουν και προηγούμενεςμελέτες που καταδεικνύουν ότι οι γυναίκεςπου έχουν κάνει καισαρική τομή τείνουννα έχουν περισσότερα προβλήματα στησύλληψη ενός μωρού από εκείνες που είχανφυσιολογικό κολπικό τοκετό.

Στην εν λόγωμελέτη οι γυναίκες με προβλήματαγονιμότητας είχαν επίσης περισσότερεςκαισαρικές τομές. Πιο συγκεκριμένα, το11% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφερεότι προσπάθησε για περισσότερο από ένανχρόνο πριν μείνει έγκυος. Στη συνέχειαδιαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πουχρειάστηκαν έναν χρόνο ή περισσότερογια να συλλάβουν είχαν 21% περισσότερεςπιθανότητες να γεννήσουν με καισαρικήτομή, σε σύγκριση με τις γυναίκες πουπέρασαν λιγότερο από 12 μήνες προσπαθώνταςνα συλλάβουν.

Ο Δρ. Παράσχοςσχολιάζει πάνω σε αυτό το εξής: «Γνωρίζουμεότι οι γυναίκες με δυσκολία σύλληψηςέχουν συχνότερο υψηλότερο επιπολασμόεπιπλοκών εγκυμοσύνης. Υπάρχει επίσηςυψηλότερος επιπολασμός χρόνιωνπροβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδηςδιαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεσημεταξύ αυτών των γυναικών, πράγμα πουμπορεί να οδηγήσει σε τοκετό με καισαρικήτομή. Οι συσχετίσεις επομένως μεταξύκαισαρικής τομής και μειωμένης γονιμότηταςμπορεί να μην είναι αιτιώδεις. Τα ευρήματάυποδηλώνουν ότι η παρατηρούμενη μειωμένηικανότητα σύλληψης μετά από καισαρικήτομή μπορεί να συνδέεται με υποκείμενεςμητρικές ή και άλλες παθήσεις ή ακόμακαι με το αυξημένο άγχος της εγκύου».

Τα πραγματικάαίτια της δευτερογενούς υπογονιμότητας

Ο Δρ. Παράσχοςεξηγεί ότι τα αποτελέσματα της έρευναςδεν χρειάζεται να ανησυχούν τις γυναίκεςπου έχουν κάνει καισαρική τομή σχετικάμε τη μελλοντική τους γονιμότητα. Μιαγυναίκα που έχει ήδη τεκνοποιήσει ακόμακαι με καισαρική συνήθως θα καταφέρειαργά η γρήγορα να τεκνοποιήσει ξανά,εφόσον το επιθυμεί και η ηλικία της τοεπιτρέπει, ενώ με την κατάλληλη καθοδήγησηκαι παρακολούθηση μπορεί να προληφθούνκαι να αντιμετωπιστούν τα περισσότεραπροβλήματα που πιθανόν προέκυψαν στηνπρώτη εγκυμοσύνη και οδήγησαν σε τοκετόμε καισαρική.

Η δευτερογενήςυπογονιμότητα αν παρουσιαστεί συνήθωςσυνδέεται με προβλήματα που έχουν νακάνουν με τη φθίνουσα γονιμότητα όσο ηγυναίκα μεγαλώνει ή άλλα γυναικολογικάπροβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετο πέρασμα του χρόνου όπως κύστες,πολύποδες, ινομυώματα, που σε κάθεπερίπτωση αντιμετωπίζονται.

Τέλος, επισημαίνειότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικώνπου έχει γεννήσει με καισαρική τομήμπορεί να μην αντιμετωπίσει καμίααπολύτως καθυστέρηση στην επόμενησύλληψη και να έχει μια φυσιολογικήεγκυμοσύνη.

 Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε για τον τοκετόεδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 677410

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχετίζεται,schetizetai