Σχοινάς στην Telegraph: Ο Στάρμερ να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απευθύνθηκε στο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα τερμάτιζε τον διχασμό που δημιούργησε το Brexit μεταξύ των Ην Βασιλείου και της ΕΕ, και θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή «αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τον πρωθυπουργό να κάνει την σχετική κίνηση αυτό τον μήνα, ώστε να συμπέσει με το έτος της 200ής επετείου από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, του Βρετανού φιλέλληνα που αγωνίστηκε για την ελληνική ανεξαρτησία.

Η καλύτερη χειρονομία για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας

«Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της δέσμευσης της Βρετανίας να ενισχύσει τους δεσμούς και να γυρίσει σελίδα στις πρόσφατες διαιρέσεις», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, ο οποίος υπηρέτησε στην πρώτη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έληξε την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Μ. Σχοινάς, όπως υπενθυμίζει το βρετανικό δημοσίευμα, ήταν ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προτού διοριστεί ως Επίτροπος της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος δήλωσε: «Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια ουσιαστική χειρονομία που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική μας εταιρική σχέση».

Τον Δεκέμβριο, ελληνικές πηγές επέμειναν ότι είχε σημειωθεί πρόοδος στην ανάκτηση των Γλυπτών μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι τα Γλυπτά δεν συζητήθηκαν, λέγοντας ότι δεν είχε «κανένα σχέδιο για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε μια μόνιμη μετακίνηση» αναφέρει η Telegraph.

Yπό το φόντο των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας

Μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούλιο, ο Στάρμερ έχει προχωρήσει στη δημιουργία στενότερων δεσμών με την ΕΕ, υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ στις Βρυξέλλες, πριν αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες.

Η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την εμπορική συμφωνία για το Brexit, να υπογράψει μια συμφωνία για την άρση των εμπορικών φραγμών, να επιτύχει καλύτερους όρους για τους Βρετανούς καλλιτέχνες που περιοδεύουν, να εντείνει τις εργασίες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και να καταλήξει σε ένα σύμφωνο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Ωστόσο, έχει αποκλείσει την επανένταξη στην ενιαία αγορά ή στους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία, γεγονός που θα μπορούσε να τη φέρει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ επιθυμεί μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων και τη συνέχιση της πρόσβασης στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είναι ανοικτή στη συμφωνία για την ασφάλεια. Διπλωματικές πηγές έχουν τονίσει την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις εντάσεις με τις διαδοχικές κυβερνήσεις των Τόρις για το Brexit που έφεραν απειλές για εμπορικό πόλεμο.

Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα εμβαθύνει τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας, καθώς και της ΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία μοιράζονται μια μακρά και πολύτιμη ιστορία. Η Βρετανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μαζί, τα έθνη μας στάθηκαν ενωμένα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, νικώντας τον φασισμό και υποστηρίζοντας τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχοινάς, Telegraph, Στάρμερ, Γλυπτά, Παρθενώνα, Ελλάδα,schoinas, Telegraph, starmer, glypta, parthenona, ellada