Σε εφαρμογή οι αλλαγές για τις προσλήψεις στο Δημόσιο -Αυξάνεται η μοριοδότηση για απομακρυσμένες περιοχές

Παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Με τις νέες ρυθμίσεις το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των καθυστερήσεων στην κάλυψη των θέσεων από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, που έχει ως συνέπεια αφενός οι υπηρεσίες να παραμένουν υποστελεχωμένες, αφετέρου οι επιτυχόντες

να παραμένουν αδιόριστοι για μακρό χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημαεπιχειρείται να μετριαστεί μέσω τηςσύντμησης των προθεσμιών σε συγκεκριμέναστάδια της διαδικασίας, από την έγκρισητου προγραμματισμού προσλήψεων έως τονδιορισμό και την ανάληψη καθηκόντωντου υπαλλήλου.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι να αναλάβουν δουλειά οι νεοπροσλαμβανόμενοι να μειωθεί από τα δύο ή ακόμα και τα τρία χρόνια που είναι σήμερα στους 8 έως 12 μήνες.

Ο υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, φιλοδοξούν ο χρόνος αυτός να μειωθεί περαιτέρω με την πλήρη ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με όλους τους πιθανούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που χρειάζονται ώστε η άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων (πτυχία, ξένες γλώσσες, κ.λπ. μοριοδοτουμενα κριτήρια) να γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται ο (χρονοβόρος) έλεγχος από τους υπαλλήλους της ανεξάρτητης αρχής.

Στουςσχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας τουυπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεταικαι η προοπτική οι διαδικασίες πλήρωσηςθέσεων που πρόκειται να μείνουν κενέςλόγω συνταξιοδοτήσεων να αρχίζουν απότο προηγούμενο έτος έτσι ώστε νακαλύπτονται άμεσα και να μην «χηρεύουν»για μακρό διάστημα όπως συμβαίνεισήμερα.

Δημόσιο:Αυξημένη μοριοδότηση για απομακρυσμένεςπεριοχές

Ειδική μέριμνα δίνεται στην στελέχωση των ορεινών, νησιωτικών και ηπειρωτικών δήμων της χώρας με μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας.

Συγκεκριμένα,η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμόυποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε.προσαυξάνεται κατά 40 μονάδες για τουςκατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμωνανεξαρτήτως πληθυσμού, και κατά 20 μόριαγια τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχώνή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους.Οι ευεργετηθέντες όμως, θα έχουν τηνυποχρέωση να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον10 χρόνια, στη θέση στην οποία διορίζονται,και για 5 επιπλέον χρόνια σε υπηρεσίεςτης ίδιας Περιφερειακής Ενότητας στηνοποία βρίσκεται ο Δήμος, του οποίουέκαναν χρήση του κριτηρίου τηςεντοπιότητας.

Με άλλο άρθρο, η απόφαση κατανομής θέσεων ΑμεΑ εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων. Ο καθορισμός της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου να μην καθυστερεί η περαιτέρω διαδικασία πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο δεδομένου ότι η απόφαση κατανομής αποτελεί προαπαιτούμενο αυτής.

Επιπλέον, σεμια προσπάθεια να επιταχυνθεί η κάλυψηχιλιάδων κενών σε κομβικούς φορείς τουδημόσιου τομέα προβλέπεται η κάλυψητων θέσεων του ετήσιου προγραμματισμούπροσλήψεων των ετών 2022, 2023, 2024 και 2025 απότους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιουγραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σύμφωναμε τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέτασηκαι τις προσαυξήσεις βάσει τυπικώνπροσόντων και εντοπιότητας.

Εισάγεται,ακόμη, η δυνατότητα σε διαδικασίες μεεκτιμώμενη πολύ μεγάλη συμμετοχή, όπωςτων εκπαιδευτικών, η σειρά κατάταξηςτων ισοβαθμούντων υποψηφίων να καθορίζεταιμε βάση ενός τυχαίου αριθμού που θαλαμβάνουν οι υποψήφιοι ηλεκτρονικάμέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτήςκληρωτίδας που βασίζεται στην αρχή τηςτυχαιότητας προκειμένου να προτάσσεταιο υποψήφιος με τον μικρότερο αριθμό. Μεαυτόν τον τρόπο δεν θα γίνεται προσφυγήστη δημόσια κλήρωση, διαδικασία η οποίααπαιτεί χρόνο για την προετοιμασία καιτη διεξαγωγή της.

Συν τοιςάλλοις, θεσπίζεται αντικίνητρο για τουςυποψηφίους που μετέχουν αδιακρίτως σεδιαδικασίες προσλήψεων χωρίς να στοχεύουνσε συγκεκριμένη θέση και όταν πετυχαίνουνκάποιο διορισμό δεν τον αποδέχονται ήμετά από λίγο παραιτούνται με αποτέλεσμαη θέση να παραμένει κενή ακόμα και γιαέξι μήνες μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.Πλέον, όσοι διοριστούν αλλά δεν αποδεχτούντον διορισμό ή παραιτηθούν εντός 12 μηνώνδεν θα έχουν δικαίωμα για τρία χρόνιανα συμμετάσχουν σε νέα διαδικασίαπρόσληψης.

Επίσης,αυξάνεται από 5 σε δέκα 10 έτη το απαιτούμενοδιάστημα που πρέπει να έχει παρέλθειαπό τον διορισμό ή την πρόσληψη ενόςδημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να έχειδικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασίαπλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερηςκατηγορίας από αυτή στην οποία ήδηυπηρετεί.

Μειώνονταιοι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικώνδιορισμού (από 20 σε 15 ημέρες), η προθεσμίαδιορισμού ή πρόσληψης από την καταληκτικήημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών(από 30 σε 20 ημέρες), ενώ εισάγεται χρονικόόριο τριών ετών για τη διαδικασίααναπληρώσεων σε μία προκήρυξη απόεπιλαχόντες, η οποία σημειωτέον δημιουργείπρόσθετο διοικητικό βάρος και καθυστέρησηστην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψηςπροσωπικού.

Με άλλη ρύθμιση, η άντληση των δικαιολογητικών από το μητρώο υποψηφίων του ΑΣΕΠ γίνεται με ευθύνη του υποψηφίου, καθώς ο ίδιος αποφασίζει από τα δικαιολογητικά που έχει καταχωρήσει στο μητρώο ποια επιθυμεί να υποβάλει ανάλογα με την προκήρυξη. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μειωθεί το διοικητικό βάρος του ΑΣΕΠ ορίζεται ότι, δικαιολογητικά καταχωρισμένα στο μητρώο υποψηφίων δεν ελέγχονται εκ νέου ως προς την ακρίβεια και γνησιότητά τους. Σε περίπτωση ωστόσο υποβολής ψευδών δικαιολογητικών, ο υποψήφιος, εκτός από τον αποκλεισμού του από την τρέχουσα διαδικασία, αποκλείεται και από κάθε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων για διάστημα πέντε ετών.

Για λόγουςεπίσης, επιτάχυνσης των διαδικασιών τοσύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεωνπροσωπικού ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), καιόχι μόνο η υποβολή δικαιολογητικών, θαδιεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμαςτου υπουργείου Εσωτερικών. Στην εν λόγωπλατφόρμα θα έχει πρόσβαση το σύνολοτων εμπλεκομένων, δηλαδή οι υποψήφιοι,το ΑΣΕΠ και οι αρμόδιοι φορείς στοπλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Τέλος, στηνατομική συνέντευξη για την πρόσληψηΕιδικού Επιστημονικού Προσωπικού καιπροσωπικού επί θητεία, εισάγεται ηυποχρεωτική μαγνητοφώνηση καιαπομαγνητοφώνηση, προκειμένου να μειωθείο χρόνος σύνταξης των πρακτικών τηςσυνέντευξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημόσιο -Οι,dimosio -oi