Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γερμανία - Υποχώρησαν φράγματα, κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους [βίντεο]

Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες το βράδυ η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, λόγω της έντονης συνεχούς βροχόπτωσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Γερμανίας.

Πολλέςπεριφέρειες έχουν κηρυχθεί σε κατάστασηέκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοικαι κατασκηνωτές έχουν μετακινηθείπροληπτικά, καθώς η στάθμη του νερούστους ποταμούς έχει ανεβεί επικίνδυνα.Αποκλεισμένοι στο Τσούγκσπιτσε βρίσκονταν29 ορειβάτες, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης,αλλά στο μεταξύ έχουν φθάσει σε ασφαλέςσημείο.

Στηνπεριοχή του 'Αουγκσμπουργκ έχουνκαταρρεύσει ένα φράγμα και το επιπλέονανάχωμα και οι κάτοικοι

εκλήθησαν ναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω τουμεγάλου όγκου νερού. Σε ορισμένεςπεριπτώσεις εγκλωβισμένοι κάτοικοιχρειάστηκε να απομακρυνθούν με ελικόπτερο.Εκτός από το 'Αουγκσμπουργκ, στην Βαυαρίαέχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτηςανάγκης οι περιφέρειες 'Αιχαχ-Φρίντμπεργκ,Γκύντσμπουργκ και Πφαφενχόφεν καιεκκενώνονται οι περιοχές Ντίντορφ καιΑνχάουζεν. «Δεν αρκεί πλέον να βρίσκεικανείς καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία»,προειδοποίησε το τοπικό περιφερειακόγραφείο και απηύθυνε έκκληση στουςπολίτες να αποφεύγουν τις υπόγειεςδιαβάσεις. Ενδεικτικό των συνθηκών πουεπικρατούν είναι το γεγονός ότι ηυπηρεσία υδάτων της περιφέρειαςχρησιμοποιεί τζετ-σκι προκειμένου ναδιερευνήσει την κατάσταση στην γύρωπεριοχή. Φράγματα έχουν υποχωρήσειακόμη στο Ανχάουζεν Βάιχερ και στοΜπουργκβάλντεν, με τα γειτονικά χωριάνα εκκενώνονται.

Απότις καιρικές συνθήκες επηρεάζονται καιδρομολόγια τρένων. Σύμφωνα με τουςΓερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), δενκυκλοφορούν όλη μέρα σήμερα οι υπερταχείεςICE μεταξύ Μονάχου, Μπρέγκεντς και Ζυρίχης,ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγιαΟυλμ - 'Αουγκσμπουργκ και Στουτγάρδης- Μονάχου.

ΗΟμοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία(DWD) έχει εκδώσει το ανώτατο επίπεδοπροειδοποίησης για έντονα καιρικάφαινόμενα για πολλές περιοχές στηνοτιοδυτική Γερμανία, όπως η δυτικήΣουηβία, η 'Ανω Φρανκονία και τοΟμπεράλγκοϊ. Τις επόμενες ώρες έντονεςβροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην'Ανω Βαυαρία.

Αναμένεται ρεκόρ 100ετίας στην ποσότητα νερού που θα πέσει

Στηνγειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη πλήττεταιιδιαίτερα η περιφέρεια Γκέπινγκεν, όπουτο νερό εισήλθε σε υδραγωγείο, μεαποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να απευθύνουνέκκληση στους κατοίκους να βράζουν τονερό της βρύσης πριν από την χρήση. Ηπροειδοποίηση της ΜετεωρολογικήςΥπηρεσίας αναφέρει και σε αυτήν τηνπερίπτωση έντονα καιρικά φαινόμενα καιποσότητα νερού ακόμη και σε ρεκόρ100ετίας. Η πρόβλεψη ισχύει έως και τηνΔευτέρα. Συνεχής βροχόπτωση πλήττεικαι πολλές περιοχές της Έσσης, με τηνστάθμη των υδάτων στους ποταμούς Ρήνοκαι Νέκαρ να ανεβαίνουν σημαντικά, ενώγια καταιγίδες θα πρέπει να προετοιμαστούνκαι οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας,αν και τα φαινόμενα στην Θουριγγία, τηνΣαξονία και την Σαξονία - 'Ανχαλταναμένονται ηπιότερα.

Στο όρος Τσούγκσπιτσε αποκλείστηκαν νωρίς σήμερα 29 ορειβάτες, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την κορυφή (2.962 μ.), λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Στην περιοχή έπεσε μόνο τις τελευταίες ώρες 60 εκ. φρέσκο χιόνι και η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν πριν από λίγη ώρα τους ορειβάτες και τους συνόδευσαν σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης. Εκτός από τους 29 ορειβάτες, πολλές ορειβατικές ομάδες χρειάστηκαν σήμερα βοήθεια, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφοδρή, Γερμανία - Υποχώρησαν, [βίντεο],sfodri, germania - ypochorisan, [vinteo]