Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Τι θα «βάλει στο τραπέζι» ο πρωθυπουργός

Στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση ύστερα από την ανάδειξη του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ραντεβού που άργησε τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις των δύο βρέθηκαν στο ναδίρ, ύστερα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού έφερε το ΠΑΣΟΚ

στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σπάσιμο του πάγου ανάμεσα τους και η αποκατάσταση της θεσμικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πρώτο ζητούμενο αυτής της πρώτης επαφής. Και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν στην ανάγκη να γίνει μία ανταλλαγή απόψεων για τα μείζονα ζητήματα και να αναζητηθεί σε βάθος χρόνου κοινός τόπος για κρίσιμα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε πρώτη φάση επιθυμεί να ακούσει τον κ. Ανδρουλάκη και να απαντήσει στα θέματα που θα του θέσει ή επιθυμεί να ενημερωθεί. Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι μία σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση χωρίς κραυγές και λαϊκιστικές κορώνες που θα μπορεί να συμβάλει στον διάλογο με την κατάθεση ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων, όπως αναφέρει πηγή κοντά στον Πρωθυπουργό. Ο πήχης των προσδοκιών για τη συνάντηση διατηρείται χαμηλός ως προς την ουσία των θεμάτων, αφού πρόκειται κυρίως για μία αναγνωριστική πρώτη επαφή των δύο πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε, προς το παρόν, κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις όπως αποτυπώνεται από την σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων για την οικονομία, την υγεία και τις τράπεζες. Ένα θέμα που έχει επανειλημμένα θέσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η αντικατάσταση του Συνηγόρου του Πολίτη που καθυστερεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της αδυναμίας να σχηματιστεί πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, παρότι η κυβέρνηση είχε προτείνει τον κ. Σωτηρόπουλο, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Το Μαξίμου δεν επιθυμεί μια αντιπολίτευση που θα συμφωνεί σε όλα με την κυβέρνηση

Οι κατηγορίες από την πλευρά του Πρωθυπουργού για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» είναι νωπές, όπως και η έλλειψη συναίνεσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως τα απογευματινά ιατρεία και οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ. Προφανώς από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένουν και δεν θέλουν, όπως υποστηρίζουν, μία αντιπολίτευση που θα συμφωνεί σε όλα με την κυβέρνηση, αλλά διατυπώνουν την άποψη ότι «οι διαφορετικές προτάσεις θα πρέπει να είναι στοιχειοθετημένες και εφαρμόσιμες».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για όποιο θέμα επιθυμεί, ενώ τα εθνικά θέματα είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο στο οποίο ακολουθείται η εθνική πολιτική και απαιτείται συναίνεση και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη: Τι θα «βάλει στο τραπέζι» ο πρωθυπουργός

Το μόνο θέμα το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί στην ατζέντα είναι η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 το Σάββατο πως δεν είναι έτοιμος να κάνει «μία τέτοια συζήτηση κατ' ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας». Πάντως, στον άμεσο ορίζοντα υπάρχουν μία σειρά από προκλήσεις που οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να αναζητήσουν κοινό τόπο για να τις αντιμετωπίσουν. Η συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα εκκινήσει εντός του 2025 είναι η κυριότερη εξ’ αυτών. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μόνο ένα από τα κρίσιμα θέματα αυτής της αναθεώρησης και ήδη έχουν κοντραριστεί οι δύο πλευρές στη Βουλή με αφορμή το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση είχε στριμώξει το ΠΑΣΟΚ για την επαμφοτερίζουσα στάση που είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Επίσης, η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για την εφαρμογή της οποίας το 2027 το Σύνταγμα απαιτεί ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών θα κρίνει σύντομα κατά πόσον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να βρουν κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας σε θεσμικά ζητήματα. 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα