Σουλόσοβα, το πολωνικό χωριό που και οι 5.000 κάτοικοί του μένουν στον ίδιο δρόμο -Μια πολεοδομική ζωγραφιά

Ένα μικρό πολωνικό χωριό μετατράπηκε αίφνης από μια σχετικά άγνωστη κουκκίδα στο χάρτη σε ένα γεωγραφικό... αξιοθέατο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και οι 5.672 κάτοικοι στο χωριό Σουλόσοβα [Suloszowa] ζουν σε έναν μόνο δρόμο. Αυτό που εντυπωσιάζει σε οποιαδήποτε αεροφωτογραφία δείτε δεν είναι μόνο ο δρόμος μήκους 9 χλμ. με τα σπίτια διάσπαρτα σε κάθε πλευρά του, αλλά και οι «κορδέλες» από κίτρινα, πράσινα και χρυσά χωράφια που εκτείνονται πίσω τους, σχηματίζοντας αυτήν τη φυσική τέχνη στη γύρω ύπαιθρο.


«Μέχρι να δω τις εικόνες από ψηλά, δεν είχα εκτιμήσει πραγματικά πόσο ωραία είναι εδώ» δήλωσε στην Daily Mail ο Marian Gęgotek, ένας ντόπιος αγρότης και οδηγός τρακτέρ.

Η τοπική καταστηματάρχης Edyta εντυπωσιάστηκε ομοίως από τη φωτογραφία της πόλης της που έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Είδα την αεροφωτογραφία στο Διαδίκτυο και δεν εκπλήσσομαι τόσο πολύ, γιατί ξέρω ότι έχουμε υπέροχη θέα».

Πού βρίσκεται η Σουλόσοβα

Η Suloszowa βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βορειοδυτικά της Κρακοβίας, σε έναν αγροτικό θύλακα της νότιας Πολωνίας. Η κύρια βιομηχανία της είναι η γεωργία, με τους κατοίκους να εκτρέφουν ζώα και να καλλιεργούν σιτάρι και βρώμη.

Η τοπική ζωή τείνει να περιστρέφεται γύρω από τη γεωργία, και οι ετήσιες γιορτές συγκομιδής με ονόματα όπως Ημέρες Φράουλας και Ημέρες Πατάτας φέρνουν τους κατοίκους του χωριού κοντά για να γιορτάσουν τα αγαθά των διάφορων εποχών.

Το μεγαλύτερο γραμμικό χωριό της Ευρώπης

Στο μακρύτερο γραμμικό χωριό της Ευρώπης όλοι γνωρίζουν τους πάντες -λογικό, όταν μένεις στον ίδιο δρόμο. Που τυχαίνει να είναι και... ο μοναδικός του χωριού!

Υπάρχει μια πλατεία, καταστήματα, παντοπωλεία, ένας φούρνος, μια τράπεζα και μια κλινική κατά μήκος του κεντρικού δρόμου.

Η πρώτη ιστορική αναφορά της Suloszowa έγινε σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 1315, το οποίο κατονομάζει το χωριό σε έναν τίτλο γης.

Τον 14ο αιώνα, ο βασιλιάς Καζιμίρ Γ' ο Μέγας έχτισε ένα κάστρο που ονομαζόταν Pieskowa Skala καθώς και οχυρώσεις στις άκρες του χωριού για να προστατεύσει μια εμπορική οδό από την Κρακοβία προς την περιοχή της Σιλεσίας.

Το χωριό πέρασε από πολλά χέρια τους επόμενους αιώνες, περνώντας από τον πολωνικό στον αυστριακό έλεγχο το 1795 κατά τη διάρκεια του διαμελισμού της Πολωνίας και στη συνέχεια αποτελώντας μέρος του Βασιλείου της Πολωνίας, το 1815 (που ελεγχόταν από τη Ρωσική Αυτοκρατορία), μέχρι η χώρα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της το 1918.

Τον Σεπτέμβριο του 1939, τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό και αυτό παρέμεινε υπό την κατοχή τους μέχρι τον Ιανουάριο του 1945.

Μετά τον πόλεμο, ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης στο κάστρο Pieskowa Skala. Ένας κριτικός του Tripadvisor δήλωσε ότι το κάστρο «μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι».

Ένα εστιατόριο στο κάστρο προσφέρει εκπληκτική θέα και σερβίρει πολωνικά βασικά προϊόντα, όπως πιροσκί, καθώς και νόστιμα κρέατα, σούπες και γλυκές λιχουδιές.

Οι επισκέπτες της περιοχής απολαμβάνουν να εξερευνούν τα εκτεταμένα χωράφια και τη γραφική ύπαιθρο για την οποία είναι γνωστή η περιοχή, αλλά και τις κοντινές χαράδρες, τους γκρεμούς και τις σπηλιές, καθώς και το περίφημο Μονοπάτι των Αετοφωλιών, ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί τους πεζοπόρους δίπλα από 25 μεσαιωνικά κάστρα.

Ένα άλλο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο είναι η Maczuga Herkulesa, που μεταφράζεται ως το «Ξύλο του Ηρακλή», μια ασβεστολιθική στοίβα ύψους 30 μέτρων κοντά στην Pieskowa Skala.

Τα «χωριά του δρόμου»

Τα χωριά που σχηματίζονται κατά μήκος ενός μοναδικού δρόμου, οι λεγόμενοι «γραμμικοί οικισμοί», δεν είναι τόσο ασυνήθιστα στην Ευρώπη- στην Ολλανδία, ένα γραμμικό χωριό ονομάζεται «lintdorp» ή «ribbon village», και στη Γερμανία και τη Γαλλία, ονομάζονται «Strassendorf» και «village-rue», αντίστοιχα, και τα δύο σημαίνουν «χωριό του δρόμου».

Είναι εξίσου σαφές ότι οι κάτοικοι της Suloszowa είναι πολύ περήφανοι για το διάσημο πλέον χωριό τους. Η ντόπια καλόγρια Jolanta εξήγησε στη Daily Mail γιατί πιστεύει ότι η πόλη ξεχωρίζει.

«Νομίζω ότι ο λόγος που το χωριό μας είναι τόσο δημοφιλές είναι επειδή οι άνθρωποι εδώ φροντίζουν καλά τα χωράφια τους, γι' αυτό φαίνεται τόσο ωραίο, τα χωράφια είναι καλλιεργημένα. Είναι υπέροχο να περπατάς ανάμεσά τους και να απολαμβάνεις την εξοχή και τη σιωπή. Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα δείτε κάποια ελάφια και άλλα άγρια ζώα».

Το αρνητικό ενός γραμμικού χωριού

Το αρνητικό με αυτή την ιδιόρρυθμη διαρρύθμιση είναι ότι πρέπει να οδηγήσεις παντού για να φτάσεις στον προορισμό σου. Αλλά ακόμη και μετά από μερικές μπύρες σε ένα από τα μικρά μπαρ του χωριού, υπάρχει πάντα ένας ντόπιος με αυτοκίνητο για να σε πάει σπίτι.

Ένας από αυτούς τους ντόπιους είναι ο -παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών- Łukasz.

Παίρνοντας τις δύο κόρες του για μια απογευματινή βόλτα στη γραφική πλατεία του χωριού, ο 38χρονος είπε: «Υποτίθεται ότι είμαστε κοντά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον».

Η 37χρονη Martyna πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ταξί εδώ, οπότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να περπατήσετε. Την ημέρα των Χριστουγέννων περπατήσαμε 5 χιλιόμετρα για να πάμε να γιορτάσουμε σε μια άλλη οικογένεια».

Το χωριό αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Ojcowski και πλέον αποτελεί εθνικό αξιοθέατο.

Κάθε χρόνο οι επισκέπτες συρρέουν για να εξερευνήσουν τις χαράδρες και τις πάνω από 400 σπηλιές που υπάρχουν στα πέριξ του χωριού.

Και σίγουρα όλοι τους είναι προετοιμασμένοι, εξίσου, τόσο για ένα από τα ομορφότερα θεάματα της ζωής τους όσο και για αρκετό περπάτημα...

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουλόσοβα, 5 000, -Μια,soulosova, 5 000, -mia