Στα όρια η σύγκρουση Ρωσίας-Ευρώπης το 2025

Συμπληρώνεται σε μερικές εβδομάδες ο τρίτος χρόνος της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κρίση κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό, παρ’ όλη τη ρητορική και τη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο ειρήνευσης.

ΗΜόσχα έχει αφενός σκληρύνει σε ακραίοβαθμό τις φραστικές επιθέσεις κατά τηςΕυρώπης, αφετέρου δε έχει εξαπολύσειένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα υβριδικώνεπιθέσεων κατά κρίσιμων υποδομών σεευρωπαϊκές χώρες. Κορωνίδα των εξοργιστικώνδηλώσεων των Ρώσων αξιωματούχων υπήρξεμια ανάρτηση την προηγούμενη εβδομάδατου πρώην πρωθυπουργού

και νυν αντιπροέδρουτου Συμβουλίου Ασφαλείας της ΡωσίαςΝτιμίτρι Μεντβέντεφ. Ο στενός συνεργάτηςτου Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως “ηΕυρώπη πρέπει να τιμωρηθεί με κάθετρόπο” και πανηγύρισε τους βανδαλισμούςσε ευρωπαϊκές πόλεις από αντιεξουσιαστές,αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσειςαπό μετανάστες, “οι οποίοι καταστρέφουντις ευρωπαϊκές αξίες”.

Παράλληλα η Ρωσία έχειενεργοποιήσει ένα σκιώδες δίκτυοεμπορικών πλοίων με γκρίζο ιδιοκτησιακόκαθεστώς υπό σημαίες ευκαιρίας, με ταοποία αφενός παρακάμπτει τις ευρωπαϊκέςκυρώσεις για τις πωλήσεις ρωσικούπετρελαίου, αφετέρου δε διεξάγειεπιχειρήσεις δολιοφθοράς ευρωπαϊκώνυποδομών. Τελευταίο παράδειγμα είναιη καταστροφή πριν από μια εβδομάδακαλωδίου υποθαλάσσιας ηλεκτρικήςδιασύνδεσης και τεσσάρων τηλεπικοινωνιακώνκαλωδίων που συνδέουν τη Φινλανδία μετην Εσθονία. Οι αρχές της Φινλανδίαςδέσμευσαν ως ύποπτο το τάνκερ “EagleS”, το οποίο θεωρείταιότι αποτελεί μέρος του “σκιώδους”στόλου της Ρωσίας για τη μεταφοράπετρελαίου. Οι έρευνες των φινλανδικώναρχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το“Eagle S” έσυρετην άγκυρά του στον πυθμένα της ΒαλτικήςΘάλασσας σε μήκος έως και 60 ναυτικώνμιλίων, παρασύροντας και καταστρέφονταςτα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακάκαλώδια. Η Μόσχα βέβαια αρνήθηκε κάθεσχέση με το συμβάν.

Η σοβαρή αυτή κλιμάκωσησυμβαίνει παράλληλα και με την ενεργειακήσύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καιτης Ουκρανίας με τη Ρωσία, με επίκεντροτον αγωγό φυσικού αερίουΟυρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ. Οσυγκεκριμένος αγωγός, ο οποίος διέρχεταιαπό την Ουκρανία, αποτελεί την μοναδικήπλέον δίοδο για την παροχέτευση ρωσικούφυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη,μετά το κλείσιμο λόγω του πολέμου τωναγωγών NordStream καιYamal-Europe. ΤοΚίεβο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρεςότι δεν θα δεχθεί την ετήσια ανανέωσητης σχετικής σύμβασης, εάν δεν δεσμευθούντα έσοδα που αποκομίζει η Ρωσία από τιςπωλήσεις φυσικού αερίου μέσω τουσυγκεκριμένου αγωγού. Η Μόσχα προφανώςαπέρριψε τον όρο του Κιέβου και έτσιαπόψε το βράδυ, εκτός συγκλονιστικούαπροόπτου, θα σταματήσει πλήρως η ροήρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ηεξέλιξη αυτή εξόργισε την Ουγγαρία καιτην Σλοβακία, οι οποίες βασίζουν τιςπρομήθειες φυσικού αερίου από τον αγωγόΟυρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ, και θαπρέπει πλέον να αναζητήσουν άλλες πηγέςπρομήθειας. Η Σλοβακία απείλησε ωςαντίποινα να διακόψει την ηλεκτρικήδιασύνδεση με την Ουκρανία, η οποίααποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργειακήυποδομή για το Κίεβο, ενόσω η Ρωσίαβομβαρδίζει ανηλεώς τα ουκρανικάεργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Οιεξελίξεις αυτές απειλούν να προκαλέσουνένα επώδυνο ρήγμα στο ευρωπαϊκό μέτωποστήριξης της Ουκρανίας, σε μια χρονικήσυγκυρία κατά την οποία αναμένεταιανάσχεση ή και πλήρης διακοπή τηςστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών προςτο Κίεβο μετά την ανάληψη της εξουσίαςστην Ουάσιγκτον από τον Ντόναλντ Τραμπσε τρεις εβδομάδες.

ΟΒλαντίμιρ Πούτιν είναι προφανές ότιυποδαυλίζει με κάθε τρόπο τον διχαστικόρόλο που διαδραματίζουν σε ευρωπαϊκόεπίπεδο η Ουγγαρία και η Σλοβακία ωςπρος την αντιμετώπιση του πολέμου στηνΟυκρανία. Η ουγγρική και η σλοβακικήκυβέρνηση υποστηρίζουν την άμεσησυνθηκολόγηση της Ουκρανίας σε συνδυασμόμε την παραχώρηση εδαφών και ουκρανικήςεθνικής κυριαρχίας προς τη Ρωσία, όπωςκαι την μη ένταξη της Ουκρανίας στοΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν εν ολίγοις όλουςσχεδόν τους όρους που θέτει η Ρωσία γιατον τερματισμό του πολέμου. Αυτή ηκεφαλαιώδης διαφορά θέσεων με τα υπόλοιπακράτη-μέλη της Ένωσης έχει δυσκολέψεισε σημαντικό βαθμό την σύμπηξη μιαςαρραγούς ευρωπαϊκής στάσης απέναντιστην επιθετικότητα της Μόσχας και τουκαθεστώτος Πούτιν.

Τοσοβαρό δε ενδεχόμενο της αλλαγήςπολιτικής από τις ΗΠΑ ως προς την Ουκρανίαμετά τις 20 Ιανουαρίου αυξάνει ακόμηπερισσότερο το βάρος και την ευθύνη τωνευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο Κίεβο.Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμηπερισσότερο η πολιτική αστάθεια στηΓερμανία και τη Γαλλία, με το Βερολίνονα λειτουργεί ουσιαστικά με υπηρεσιακήκυβέρνηση μέχρι τις πρόωρες εκλογέςτης 23ης Φεβρουαρίου, και ίσως για αρκετούςμήνες ακόμη μέχρι τη συγκρότηση νέουκυβερνητικού συνασπισμού. Στο Παρίσιδε, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτεραστριμωγμένος πολιτικά, καθώς η νεοσύστατηκυβέρνηση Μπαϊρού είναι αμφίβολο αν θαμπορέσει να συγκεντρώσει την ψήφοεμπιστοσύνης της πλειοψηφίας τηςγαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αυξημένο ρόλοστη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικήςαναμένεται να έχει από αύριο η Πολωνία,καθώς η Βαρσοβία αναλαμβάνει την προεδρίατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 1οεξάμηνο του 2025, μετά την ατυχέστατη καιθλιβερή ουγγρική προεδρία που ολοκληρώνεταιαπόψε.

Όλεςαυτές όμως οι πολιτικές δυσκολίες πουαντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θαπρέπει να αποτελέσουν και την αιτία γιαμια στρατηγική ήττα της Ευρώπης απέναντιστη Ρωσία. Τώρα είναι ακόμη περισσότεροη στιγμή για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ναυπερβούν τις όποιες επιμέρους διαφορέςκαι να απαντήσουν δυναμικά καιαποτελεσματικά στην κλιμακούμενη πίεσηκαι τις προκλήσεις που εφαρμόζει ηΜόσχα. Οι γεωπολιτικές δυναμικές πουθα διαμορφωθούν το 2025 είναι πολύ πιθανόνα κρίνουν τη θέση της Ευρώπης για τιςεπόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσίας-Ευρώπης, 2025,rosias-evropis, 2025