Συνταγές από το αρχαιότερο βιβλίο μαγειρικής, από το 1.700 π.Χ. - Για κρέας, μέχρι και για χορτοφάγους
Το βιβλίο συνταγών της Μεσοποταμίας είναι η αρχαιότερη τεκμηριωμένη κουζίνα στον κόσμο. Kαι μπορούμε να αντλήσουμε μπόλικη έμπνευση από αυτή.
Το φαγητό αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Από το κυνήγι και τη συλλογή μέχρι τη γεωργία και την εξημέρωση, οι άνθρωποι εξελίχθηκαν παράλληλα με τις πηγές τροφής τους. Το παλαιότερο γνωστό βιβλίο μαγειρικής, που ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Μεσοποταμία, ρίχνει φως στις μαγειρικές παραδόσεις ενός από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου.
Η Μεσοποταμία, που
Το βιβλίο συνταγών της Μεσοποταμίας είναι η αρχαιότερη και η πρώτη τεκμηριωμένη κουζίνα στον κόσμο, από την οποία σώζονται σήμερα μόνο τρεις βαβυλωνιακές σφηνοειδείς πλάκες (φυλάσσονται στη Βαβυλωνιακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Yale).
Πρόκειται για μια σειρά από ραγισμένες πινακίδες που χαράχτηκαν με τις εντολές ενός αρχιμάγειρα ενός πρώιμου πολιτισμού που χρονολογείται από το 1700 π.Χ. Οι τρεις παλαιές βαβυλωνιακές πινακίδες δεν γράφτηκαν από το ίδιο χέρι και η φυσική ανάλυση του πηλού δείχνει ότι προέρχεται από τουλάχιστον δύο διαφορετικές πηγές. Όλες οι πινακίδες παραθέτουν συνταγές που περιλαμβάνουν οδηγίες για τον τρόπο παρασκευής τους.
Το βιβλίο μαγειρικής περιέχει μια συλλογή συνταγών για διάφορα πιάτα και ποτά, όπως βραστά, σούπες, ψωμί. Ορισμένες από τις συνταγές είναι εκπληκτικά παρόμοιες με σύγχρονα πιάτα, όπως ένα στιφάδο αρνιού καρυκευμένο με κρεμμύδι, σκόρδο και κόλιανδρο.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του βιβλίου μαγειρικής είναι η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων. Οι Μεσοποτάμιοι ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για τη γεύση και το άρωμα, και χρησιμοποιούσαν ένα ευρύ φάσμα συστατικών για να το επιτύχουν αυτό.
Μερικά από τα μπαχαρικά που αναφέρονται στο βιβλίο μαγειρικής είναι το κύμινο, το κάρδαμο, ο κρόκος και η κανέλα. Βότανα όπως ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο κόλιαντρος χρησιμοποιούνταν επίσης συχνά.
Η σύγκριση των συνταγών της Βαβυλωνίας με ό,τι γνωρίζουμε για τη μεσαιωνική κουζίνα και τις σημερινές μαγειρικές πρακτικές υποδηλώνει ότι τα μαγειρευτά αντιπροσωπεύουν ένα πρώιμο στάδιο μιας μακράς παράδοσης που εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στην ιρακινή κουζίνα. Το βράσιμο του κρέατος σε στιφάδο με μπαχαρικά και άλλα συστατικά ήταν η βασική μαγειρική τεχνική. Π.χ. το ιρακινό πιάτο Pacha παρασκευάζεται και σήμερα σχεδόν με παρόμοιους τρόπους όπως περιγράφονται στις αρχαίες πλάκες.
Είναι δύσκολο πάντως να συγκρίνει κανείς τη σύγχρονη κουζίνα της Μέσης Ανατολής με τους αρχαίους προκατόχους της - για παράδειγμα, οι Βαβυλώνιοι φαίνεται ότι λάτρευαν το χοιρινό κρέας, το οποίο απαγορεύεται από το Ισλάμ και είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο σύγχρονο Ιράκ.
Οι συνταγές είναι περίτεχνες και συχνά απαιτούν σπάνια υλικά. Αντιπροσωπεύουν τη μεσοποταμιακή υψηλή κουζίνα που προοριζόταν για το βασιλικό παλάτι ή το ναό και επίσης μια αρκετά ακριβή εικόνα της τυπικής μεσοποταμιακής διατροφής.
Τα αρχαία βιβλία μαγειρικής περιέχουν συνταγές για 21 είδη πιάτων με κρέας και 4 χορτοφαγικά, τα οποία σχεδόν όλα περιλαμβάνουν συνδυασμούς κρέατος, πουλερικών, λαχανικών ή σιτηρών μαγειρεμένων σε ζωμό, ο οποίος είχε προηγουμένως αρωματιστεί με κρεμμύδια, σκόρδο και πράσα. Τα πιάτα μαγειρεύονταν αργά σε σκεπαστή κατσαρόλα για να γίνει το φαγητό ιδιαίτερα νόστιμο.
Οι αρχαίοι καλοφαγάδες φαίνεται ότι προτιμούσαν τα πουλερικά και το αρνί. Οι Βαβυλώνιοι σεφ είχαν εύκολη πρόσβαση σε κρέας, καθώς οι αγρότες της Μεσοποταμίας εκτρέφανε πρόβατα και κοτόπουλα. Άλλα κρέατα περιλάμβαναν ελάφι, γαζέλα, κατσικάκι, αρνί, πρόβατο, πιτσούνι και ένα πουλί που ονομαζόταν tarru (πιστεύεται ότι σημαίνει «πετεινός»).
Ψάρια και οστρακοειδή -και λουκάνικα!Τα ψάρια καταναλώνονταν μαζί με χελώνες και οστρακοειδή. Διάφορα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα όπως χουρμάδες, μήλα, σύκα, ρόδια και σταφύλια αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής. Για το τραπέζι συλλέγονταν ρίζες, βολβοί, τρούφες και μανιτάρια, ενώ μερικές φορές αναφερόταν το αλάτι.
Η χρήση των εντέρων των ζώων λέγεται ότι τελειοποιήθηκε από τους Σουμέριους, στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση των λουκάνικων περίπου το 4000 π.Χ.. Οι Βαβυλώνιοι έφτιαχναν πικάντικα λουκάνικα με κιμά, γεμίζοντας το μείγμα σε έντερα ζώων περίπου το 1500 π.Χ.
Τα πιάτα που αναφέρονται σε αυτές τις πλάκες δεν ήταν πιθανότατα το είδος της τροφής που κατανάλωνε συνήθως ο μέσος αρχαίος Μεσοποταμίτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστατικά που απαιτούνταν για τα πιάτα δεν ήταν εύκολο να τα προμηθευτεί ο απλός άνθρωπος.
Επιπλέον, οι οδηγίες για την παρασκευή αυτών των πιάτων είναι αρκετά περίπλοκες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι ήταν οι ελίτ της μεσοποταμιακής κοινωνίας που απολάμβαναν αυτά τα πιάτα, ίσως σε κάποια εορταστική περίσταση.
Το βιβλίο μαγειρικής παρέχει επίσης πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτιστική σημασία του φαγητού στη Μεσοποταμία. Πολλές από τις συνταγές συνδέονται με συγκεκριμένες γιορτές και τελετές, όπως η γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Το φαγητό δεν ήταν μόνο ένα μέσο διατροφής αλλά και ένας τρόπος για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τους θεούς.
Τα... ρωμαϊκά συμπόσια των ΜεσοποτάμιωνΗ Μεσοποταμία είχε παράδοση σε συμπόσια και γιορτές. Ένα συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από τον Ασσύριο βασιλιά Ασουρνασίρπαλ Β΄, σύμφωνα με τις καταγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε ένα τούβλο, προσέλκυσε 69.574 καλεσμένους.
Μέσα σε 10 ημέρες κατανάλωσαν 25.000 αρνιά και πρόβατα, 500 ελάφια, 500 γαζέλες, 30.000 πουλιά, 10.000 αυγά, 10.000 ψωμιά και χιλιάδες λίτρα κρασιού και μπύρας!
Το παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής από την Αρχαία Μεσοποταμία προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στις μαγειρικές παραδόσεις ενός από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου. Αναδεικνύει τη σημασία του φαγητού στην κοινωνία της Μεσοποταμίας και παρέχει αποδείξεις για τις προηγμένες γνώσεις τους σχετικά με τις τεχνικές μαγειρέματος και τους συνδυασμούς γεύσεων.
Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε την ιστορία του φαγητού, μπορούμε να εκτιμήσουμε την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους αυτοί οι αρχαίοι μάγειρες και τον αντίκτυπο που είχαν στη σύγχρονη κουζίνα μας.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άλιμος: "Τα χάπια που σου είπα δεν ήταν για το ζάχαρο αλλά... για να περνάμε πιο ωραία οι δύο μας" - Σοκαριστικός διάλογος του καθηγητή με ανήλικη μαθήτρια (Βίντεο)
- Ρεύμα: Τί αλλάζει στα τιμολόγια από σήμερα 17 Ιανουαρίου – Τα νέα ωράρια στο διζωνικό τιμολόγιο
- Η Ελένη Λουκά μπούκαρε στην παρουσίαση του Στέφανου Κασσελάκη – Του επιτέθηκε λεκτικά
- Ενοικιαστής μετέτρεψε το σπίτι του σε κοτέτσι - Σε σοκ ο ιδιοκτήτης
- Παπανώτας για Κασσελάκη: «Θα εμπιστευθώ την τύχη της χώρας στα χέρια ενός που έχει παραδεχθεί τέτοιες αδυναμίες;»
- Πυρκαγιά σε πυλωτή στη Θεσσαλονίκη – Κάηκαν 2 ΙΧ αυτοκίνητα και μία μηχανή
- Βόνιτσα: Μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, φωτογραφίες από την προβλήτα.
- «Εγκληματία! Η θέση σου είναι στη Χάγη»: Φουλ επίθεση στον Μπλίνκεν, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου
- Άσχημα νέα για την Ελληνική Δημοκρατία: ο αρχηγός του κράτους στην υπηρεσία του κόμματος-Γιώργος Λακόπουλος
- Ο κ.Δένδιας κατόρθωσε να «βάλει απέναντ» στην κυβέρνηση ακόμη και την ΕΑΑΣ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Gerapetritis discusses principles of responsibility and solidarity among EU member states with Commissioner Brunner
- Κίνα: Ο αντιπρόεδρος Χαν Τζένγκ θα παραστεί στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
- Αργεντινή: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων από τις φωτιές στην Παταγονία
- Κωνσταντινούπολη: Στους 33 οι νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ
- ΟΗΕ: Στρατηγική στήριξη για την ανάκαμψη και την σταθερότητα του Λιβάνου
- Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.: Πού τοποθετούνται οι νέοι υποστράτηγοι -Νέος Αττικάρχης ο Θανάσης Καμπράς
- Wall Street: Κλείσιμο με πτώση μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού
- Euroleague: «Άλωσε» το Μιλάνο η Παρτιζάν -Η Παρί «καθάρισε» από το... πεντάλεπτο τη Μακάμπι
- Ορκωμοσία Τραμπ: Άσχημα νέα για τους καλεσμένους -Προβλέπεται η χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 40 χρόνια
- Ελέτσι για Παναγιώταρου: «Να σβήσει τις φωτογραφίες με φίλτρα στο Instagram να δούμε τον πραγματικό της εαυτό»
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Συνταγές από το αρχαιότερο βιβλίο μαγειρικής, από το 1.700 π.Χ. - Για κρέας, μέχρι και για χορτοφάγους
- Lonely Planet: Ένα ελληνικό νησί ιδανικό για solo travelling
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πυλωτή -Κάηκαν δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή
- Λέκκας από το Λος Άντζελες: Το κόστος των πυρκαγιών έχει ήδη αγγίξει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια - Τι πήγε λάθος
- «Ανησυχούμε βαθιά»: 400 εργαζόμενοι της Washington Post ζητούν από τον Μπέζος «ξεκάθαρο όραμα» για την εφημερίδα
- Καιρός: Εξασθενούν σταδιακά οι βροχές και τα χιόνια -Αναλυτική πρόβλεψη
- Κύκλωμα προστασίας: Στη φυλακή ο «Κρητικός» και η 37χρονη αξιωματικός -Τα ακριβά αυτοκίνητα του υπαρχηγού και οι Louis Vuitton
- «Κλείδωσε» η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς -Όλες οι εξελίξεις, τη Δευτέρα αναμένονται οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων
- Ελέτσι για Παναγιώταρου: «Να σβήσει τις φωτογραφίες με φίλτρα στο Instagram να δούμε τον πραγματικό της εαυτό»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάηκαν δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή μετά από φωτιά σε πυλωτή πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη
- Πώς η Marvel θα επαναφέρει τον «Μαύρο Πάνθηρα»
- Η Λούκα Κατσέλη φέρνει πιο «κοντά» ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Ποιες οι επιφυλάξεις
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου
- Ποιον θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι πρώην ΣΥΡΙΖΑ - Εντείνεται το «φλερτ» με Νέα Αριστερά
- Η επιλογή Κατσέλη φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Ποιες οι επιφυλάξεις
- Πυρκαγιές στην Αργεντινή κατέστρεψαν 20.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων
- Πάνω από 360 δημοσιογράφοι στις φυλακές εξαιτίας της δουλειάς τους παγκοσμίως το 2024
- Ο αληθινά πονεμένος και ο «με το ζόρι» γκέι
- Η άνετη εκλογή Νικήτα Κακλαμάνη και τα «όργανα» με το ΠΑΣΟΚ