Τα 6 έργα τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα που προτείνει η Επιτροπή στον πρωθυπουργό -Σύσκεψη στο Μαξίμου
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τις συστάσεις τους για τη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι συστάσεις παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον Κυριάκο Μητσοτάκηκατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η στρατηγική που προτείνουν θα προσδώσει στη χώρα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα με στόχο η η Ελλάδα να καταστεί πρωτοπόρος σε επιλεγμένα πεδία εφαρμογής της νέας τεχνολογίας.
Ση διάρκεια της σύσκεψης
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον στόχο της περαιτέρω αύξησης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία, ενώ σημειώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο μία χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την καλλιέργεια μίας θετικής δυναμικής, όπου η επιτυχία των πρώτων επενδυτών λειτουργεί ως «φάρος» για την έλευση κι άλλων εταιρειών στη συνέχεια.
Τα έξι έργα που προτείνει η Επιτροπή στον πρωθυπουργόΓια την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών η Επιτροπή συνέστησε έξι εμβληματικά έργα, με πρώτα την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρας πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την ΤΝ, το οποίο θα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αφενός θα τεθεί ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό - λειτουργικό πλαίσιο και αφετέρου θα συγκροτηθεί ένας πυρήνας διεπιστημονικής καινοτόμας έρευνας, προωθώντας την ανάπτυξη της ΤΝ και ταυτόχρονα τονώνοντας το επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται, ακόμα, η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ η οποία θα υποστηρίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία· η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων ΤΝ γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία AI Factory· η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την ΤΝ, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της ΤΝ όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και της ευημερίας τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία της σωστής επικοινωνίας του μετασχηματισμού που θα επιφέρει η ΤΝ, ώστε η κοινωνία να κάνει κτήμα της τη νέα τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των ευκαιριών και των προκλήσεων που παρουσιάζονται, έγινε επίσης χαρτογράφηση κινδύνων, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει την ανάγκη έξυπνης ρύθμισης για την προστασία παιδιών και εφήβων από την έκθεση στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει, κυρίως η ανάπτυξη απτού σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, η προτεραιοποίηση των προτάσεών της Επιτροπής αλλά και ο συνδυασμός τους με συναφείς δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως προγράμματα εκπαίδευσης.
Μητσοτάκης: Κείμενο - σημείο αναφοράς για την Ελλάδα«Έχω γίνει σε ένα βαθμό κοινωνός του περιεχομένου, αλλά όχι στην πλήρη ανάπτυξή του, οπότε θέλω καταρχάς, πριν δώσω τον λόγο στον Κωστή και σε όλους τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες σε αυτή την ωραία συνάντηση, να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για την πολύ σημαντική δουλειά την οποία έχετε κάνει», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός.
«Όσο έχω μπορέσει να διατρέξω το προσχέδιο, είναι πραγματικά ένα κείμενο - σημείο αναφοράς και είναι ο ορισμός του πώς φανταζόμουν την εθνική στρατηγική για την πατρίδα μας. Και βέβαια, νομίζω ότι αυτό το οποίο θα μας απασχολήσει από δω και στο εξής είναι το σχέδιο υλοποίησης για τα επόμενα βήματα, διότι θέτετε πολύ συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, άρα το πώς θα εφαρμόσουμε τη στρατηγική και ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των επιμέρους projects και πώς θα μπορούμε να παρακολουθούμε την υλοποίησή της, νομίζω ότι είναι το επόμενο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει. Αλλά σήμερα ας πάμε ένα βήμα πίσω και να δούμε κατ’ αρχάς τι είναι αυτά τα οποία μας προτείνετε και τι θέλετε να συζητήσουμε σήμερα», προσέθεσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δασκαλάκης: Υπαρξιακής σημασίας να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός με επιτυχία«Νομίζω σήμερα είναι μια μέρα πιο -ας το πούμε- πανηγυρική, δεν κάνουμε δουλειά, ωστόσο έχει προηγηθεί πολύ σκληρή δουλειά της Επιτροπής τον τελευταίο χρόνο και έπεται, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, ακόμα πιο σκληρή δουλειά για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Γιατί, ενώ προσπαθήσαμε οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και να έχουν σημαντική πιθανότητα για μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, παρόλα αυτά η υλοποίηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Επομένως, σημειολογικά σημαντική είναι η σημερινή ημέρα που παραδίδουμε το έργο μας», σημείωσε από την πλευρά του, στην αρχική τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευθύνη να αναλάβω αυτό το έργο, και να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου και τον Κυριάκο Σαμπατακάκη για τον εξαιρετικό συντονισμό της Επιτροπής αυτής.
Όπως έλεγα πριν, ο σκοπός μας είναι να χαρτογραφήσουμε ευκαιρίες για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και για τον μετασχηματισμό της χώρας στην καινούργια εποχή. Θεωρώ, και τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν, ότι είναι υπαρξιακής σημασίας να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός με επιτυχία.
Ο μετασχηματισμός αυτός θεωρώ είναι μεγαλύτερη πρόκληση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και νομίζω η διαφορά είναι παρόμοια με το ανθρώπινο ταλέντο και την υποδομή που χρειάζεται γι’ αυτόν το μετασχηματισμό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι πιο εύκολο να τον προμηθευτείς, να τον αγοράσεις από παρόχους με τη σωστή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ικανότητα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια και εκεί πραγματικά είναι σημαντικός ο μετασχηματισμός που έχει ήδη γίνει.
Ωστόσο, θεωρώ ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι άλλη «πίστα». Και για να παίξουμε στην Α’ Εθνική σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται πολιτική βούληση και χρειάζεται και συνεργασία μεταξύ του κράτους, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα.
Στο κείμενο της Επιτροπής έχουμε χαρτογραφήσει ευκαιρίες εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα και επίσης έχουμε και κάποια εμβληματικά προγράμματα τα οποία προτείνουμε στην εισαγωγή και τα οποία αναλύονται περισσότερο, από πολλές οπτικές γωνίες, στα κεφάλαια της Επιτροπής.
Θεωρούμε ότι τα εμβληματικά προγράμματα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να παίξουμε στην Α’ Εθνική σε αυτόν τον τομέα. Κάποια από αυτά είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν, μάλιστα κάποια από αυτά ήδη είναι στην αρχή της υλοποίησής τους. Ωστόσο, άλλα είναι δυσκολότερα, όμως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά να γίνουν. Περιγράφουμε, στον βαθμό που μπορούμε, σε ένα κείμενο 100 σελίδων, το τι προτείνουμε να κάνουμε και γιατί έχει μεγάλη σημασία να υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις», συνέχισε ο κ. Δασκαλάκης.
Ποιοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψηΣτη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κίμων Δρακόπουλος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Παγουλάτος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Τίμος Σελλής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, John Tasioulas, Χαράλαμπος Τσέκερης και Ιωάννης Πήτας. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Λίαμ Πέιν φέρεται να έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διαφύγει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου
- Δημοσκόπηση Interview: Παίρνει κεφάλι το Κίνημα Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 6% το κόμμα Κασσελάκη
- Youtuber δεν έβαζε σαμπουάν στα μαλλιά το για 8 χρόνια και έπαθε «πλάκα» με τα αποτελέσματα
- Αγγελική Μανουσάκη: Ο μπαμπάς μου ακόμα δεν ξέρει τι δουλειά κάνω
- Μεγάλη επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα για απάτες μέσω διαδικτύου - 20 συλλήψεις
- Εξάρθρωση κυκλώματος που πραγματοποιούσε διαδικτυακές απάτες με αγοραπωλησίες ΙΧ – 20 προσαγωγές από διάφορες περιοχές της χώρας
- Δημοσκόπηση Interview: Παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, έβδομο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ
- Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξαφάνιση 30χρονης φωτογράφου – Σέχτες, χάκερς και απαγωγές – Οι θεωρίες συνωμοσίας
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τα πρώτα λόγια έξω από το μαιευτήριο - «Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο»
- Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα: Θέλω οι γονείς των δολοφόνων να μας πουν τι δεν έκαναν σωστά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινά από σήμερα η καταβολή τους -Αναλυτικά οι πληρωμές ανά Ταμείο
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τέλος οι παρατάσεις, λέει το ΥΠΕΘΟ -Τι ισχύει για την ψηφιακή ακινησία
- Γιατί οι νέοι πύραυλοι Ορέσνικ του Πούτιν προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία -Εξηγεί ο δρ Θεόδωρος Λιόλιος
- Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια το 2026
- Τα 6 έργα τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα που προτείνει η Επιτροπή στον πρωθυπουργό -Σύσκεψη στο Μαξίμου
- Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι για τον ρόλο της ως καλόγρια στην ταινία «Conclave»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου
- Βίκτορ Γκιόκερες: Ο Σουηδός «φονιάς» που κάνει τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να ονειρεύονται την απόκτησή του
- Η Αντζελίνα Τζολί με το κασμιρένιο πουλόβερ που θέλουν όλοι να έχουν στην γκαρνταρόμπα τους
- Serie A: Βαθιά «ανάσα» για τη Λέτσε -Νίκησε εκτός έδρας τη Βενέτσια
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Τα 6 έργα τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα που προτείνει η Επιτροπή στον πρωθυπουργό -Σύσκεψη στο Μαξίμου
- Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια το 2026
- Πάτρα: Πήγε να ανοίξει το μαγαζί του και βρήκε έναν 56χρονο νεκρό στην καρέκλα
- Η Αντζελίνα Τζολί με το κασμιρένιο πουλόβερ που θέλουν όλοι να έχουν στην γκαρνταρόμπα τους
- Χιλιάδες αυτοκίνητα-ζόμπι στους δρόμους της Αθήνας -Το φαινόμενο που πνίγει τους κατοίκους της
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας λόγω άσκησης ετοιμότητας αποχιονισμού -Από παράδρομους η κυκλοφορία
- Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα: «Θέλω οι γονείς των δολοφόνων να μας πουν τι δεν έκαναν σωστά»
- Πιστόριους: Η Ευρώπη θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία
- Τι αναμένεται στο ραντεβού Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη -Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις για το πότε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Φάμελλος θα χειριστεί τη συγκατοίκηση με τον Πολάκη στο κόμμα
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινά από σήμερα η καταβολή τους -Αναλυτικά οι πληρωμές ανά Ταμείο
- Γιατί οι νέοι πύραυλοι Ορέσνικ του Πούτιν προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία -Εξηγεί ο δρ Θεόδωρος Λιόλιος
- Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για το Κογκρέσο: «Ενας προσωπικός φίλος»
- Κίνα, Μεξικό, Καναδάς στο στόχαστρο του Τραμπ: «Αμέσως μετά την ορκωμοσία μου αυξάνονται οι τελωνειακοί δασμοί»
- Οι φαν εντόπισαν ένα κρυφό μήνυμα στο νέο πορτρέτο της βασίλισσας Μαίρης -Τι σημαίνει για τον γάμο της
- Το κόστος ζωής προβληματίζει την κυβέρνηση -Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτεροι μισθοί ο στόχος
- Γι' αυτό το λόγο η Βικτόρια Μπέκαμ τρώει κάθε μέρα το ίδιο φαγητό - Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε όταν ήταν μικρή
- Στην Αθήνα σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, τι θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη -Η σχέση του με τον Τραμπ