«Τα άγχη» της εγκύου και πως θα τα αντιμετωπίσετε

Κάθε γυναίκα όταν ονειρεύεται την εγκυμοσύνη της, την φαντάζεται σαν μια περίοδο «μαγική», χωρίς ιδιαίτερες αγωνίες και άγχη. Νομίζει ότι τα πάντα θα είναι ιδανικά, χωρίς προβλήματα και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται.

Όμωςη εγκυμοσύνη κάποια στιγμή έρχεται καιτότε κάποια πράγματα αρχίζουν να μηνείναι «μαγικά». Η ναυτία, οι εμετοί τουπρώτου τριμήνου, η συχνοουρία, η εύκοληκόπωση και η νύστα κατακλύζουν την έγκυοκαι την κάνουν να νοιώθει έντονα αδύναμη,ίσως και άρρωστη κάποια στιγμή. Τότεόλοι γύρω της αρχίζουν να την αντιμετωπίζουνσαν άρρωστη. Ο σύντροφος, οι συγγενείς,οι φίλοι, την

υπερπροστατεύουν και αυτόσυνήθως τη φοβίζει. Στη συνέχεια μέσααπό τις κοινωνικές της επαφές, έρχεταινα αντιμετωπίσει τις εμπειρίες άλλωνγυναικών, οι οποίες τις περισσότερεςφορές περιγράφουν πιθανά προβλήματαπου βίωσαν στις δικές τους εγκυμοσύνες,άσχετα από την έκβασή τους. Έτσι η έγκυοςαρχίζει να φοβάται ότι θα της συμβείκάτι παρόμοιο. Πολύ εύκολα απευθύνεταικαι ψάχνει απαντήσεις στις διάφορεςιστοσελίδες, σερφάροντας στο ίντερνετ.

Μεαυτόν τον τρόπο, «τα άγχη» μιας εγκύουπολλαπλασιάζονται στη καθημερινότητατης. Αναζητά πληροφορίες, όχι πάντα σεαξιόπιστες πηγές, προσπαθώντας νααντλήσει όση περισσότερη γνώση μπορεί.Αυτό βέβαια δυστυχώς δεν θα μπορέσεινα γίνει σε απόλυτο βαθμό και τελικά θααυξήσει τις ανασφάλειές της. Σε κάποιεςπεριπτώσεις άθελα της, θα αμφισβητήσειακόμα και το γιατρό της. Εννοείται ότιόταν το άγχος είναι δημιουργικό ή έστωαγγίζει τα όρια του μέγιστου προληπτικούελέγχου, δεν αποτελεί πρόβλημα. Ότανόμως φτάνει σε σημείο να μας αλλάζειτελείως τον τρόπο της ζωής μας και ότικάνουμε να γίνεται υπό την κυριαρχίατου, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Ηέγκυος παύει πλέον να βλέπει τηνεγκυμοσύνη ως δώρο καθώς φοβάται μονίμωςότι κάτι θα της συμβεί, κάτι θα πάει«στραβά».

Ορόλος του γιατρού σε όλη αυτή την πορείατης εγκυμοσύνης οφείλει να είναιυποστηρικτικός και καθησυχαστικός. Ογυναικολόγος φυσικά δεν μπορεί ναπαρεκκλίνει από την σωστή ενημέρωσηόπως και από το να συστήσει το πλάνο τωνεξετάσεων που απαιτείται. Αυτό δημιουργείβέβαια καινούργιες ερωτήσεις-άγχη, αλλάμε υπομονή εξηγεί και προσπαθεί συνήθωςνα οριοθετεί την έγκυο και το περιβάλλοντης στα σωστά πλαίσια των πρωτοκόλλωνπαρακολούθησης της κύησης.

Ευτυχώςη εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορέςεξελίσσεται φυσιολογικά και τα «άγχη»αλλάζουν αντικείμενο ανάλογα με τιςεβδομάδες εγκυμοσύνης. Όσο προχωράειο καιρός συνήθως περιορίζονται. Η σχέσηεγκύου-γυναικολόγου δυναμώνει, τονεμπιστεύεται πλέον και αυτό συνήθωςτην ηρεμεί. Αν δεν συμβεί αυτό η έγκυοςνοιώθει μετέωρη, φοβισμένη και ανασφαλής.Αναζητά συνεχώς άλλες λύσεις, άλλουςγιατρούς και στο τέλος παραμένει με ένααίσθημα ανικανοποίητου. Σε αυτή τη φάσηκινδυνεύει να κάνει επιλογές μόνο μεσυναισθηματικό κριτήριο.

Ολοκληρώνονταςαυτήν την επικοινωνία, μέσα από τοσυγκεκριμένο άρθρο, αν είχα την δυνατότητανα απευθυνθώ σε όλες τις έγκυες, θα τουςέλεγα τα εξής:

Κορίτσιαμην σπαταλάτε τις ημέρες της εγκυμοσύνηςσας. Όσα παιδιά κι αν κάνετε καμίαεγκυμοσύνη δεν γυρνάει πίσω. Καλοδεχθείτεαυτό που σας συμβαίνει. Νιώστε τηνευτυχία της νέας ζωής που μεγαλώνειμέσα σας και αφήστε απ΄ έξω τα κουτάκιατης λογικής σας. Αξιοποιήστε αυτό τοχρονικό διάστημα για καλές-θετικέςσκέψεις, καλές-όμορφες στιγμές. Μηνμεταφέρετε άθελα σας τα «άγχη», τουςφόβους και τις ανασφάλειές σας σταπαιδιά σας. Αυτά θα σας επιστραφούναργότερα, όταν τα παιδιά αυτά θαμεγαλώνουν. Αφήστε τους γιατρούς σαςνα αγχώνονται για την πορεία και τηνεξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Δείξτετους εμπιστοσύνη και αυτό θα τους φέρειπιο κοντά σας, κατανοώντας σας καλύτερα.Εκφράστε τους φόβους και τις αγωνίεςσας σε αυτούς που έχουν αποδεδειγμένατη γνώση, για να μπορέσουν σωστά να σαςενημερώσουν και να σας καθοδηγήσουν.Εσείς οφείλετε στον εαυτό σας και στοπαιδί σας, να βιώσετε την περίοδο τηςεγκυμοσύνης ως ένα μοναδικό καιανεπανάληπτο γεγονός.

Γράφει η
Βασιλική Δημητρέλη,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
«Τα άγχη» της εγκύου και πως θα τα αντιμετωπίσετε,