Επιστήμονες για τη σεισμική «καταιγίδα» σε Σαντορίνη και Αμοργό: Προειδοποιούν ότι θα διαρκέσει
Περισσότεροι από 1.200 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου έγινε διπλός σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο πρώτος στη 01:02 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 11,4 χλμ.
Ένα λεπτό αργότερα, στη 01:03 σημειώθηκε νέα δόνηση 4,2 Ρίχτερ 23 χλμ. ΝΝΔ της Ακερσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 13,3 χλμ.
Ήταν οι πρώτες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μετά από αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις 23:05. Να σημειωθεί ότι χθες στις 20:34 είχε γίνει σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών 25 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται εδώ και μέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό θα συνεχιστεί για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Μάλιστα, τα σενάρια που εξετάζουν οι σεισμολόγοι είναι δύο. Είτε πρόκειται για σμηνοσειρά με μεγέθη κοντά στα 5,3 Ρίχτερ είτε αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός γύρω στα 6 Ρίχτερ.
Καραστάθης: «Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» ανέφερε σε δηλώσεις του χθες, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ο οποίος σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις αναφέρθηκε στη συχνότητα εκδήλωσής λέγοντας ότι μετά την Παρασκευή είναι πιο ήπια σεισμικότητα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα. Ως σμηνοσειρά φέρεται με μια ίδια σειρά και διατηρεί τα μεγέθη κοντά στα 5 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Καραστάθης. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ «ουσιαστική εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση». Αναφορικά με τους επιπλέον σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί στις Κυκλάδες διευκρίνισε ότι συνδέονται απευθείας με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώνοντας ότι οι ενδείξεις είναι πλέον πιο ακριβείς βελτιώνοντας τον προσδιορισμό των σεισμικών επικέντρων. «Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για να ταυτοποιήσουμε τα ρήγματα που ενεργοποιούνται καθώς και εάν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων. Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει» πρόσθεσε.
«Η ζώνη η συγκεκριμένη δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή. Μένει αυτό να παγιωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώνοντας ότι αυτό που αναμένουν οι επιστήμονες είναι να πέφτει ο αριθμός της σεισμικότητας.
«Τα επίκεντρα των σεισμών ήταν στην αρχή κοντύτερα στη Σαντορίνη και μετανάστευσαν προς την Αμοργό. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί αυτές οι σμηνοσειρές έχουν αρκετές αστάθειες στην εξέλιξη».
Παπαζάχος: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός»Σε δηλώσεις του ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι: «Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι αυτή η ακολουθία έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και ενδιάμεσες εντάσεις, σεισμούς που για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου ήταν πρωτόγνωρη. Η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ ‘ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι-επειδή είμαστε στη θάλασσα αρκετά μακριά από χερσαίες περιοχές-ότι σε αποστάσεις όπως είναι η Σαντορίνη, η Ανάφη, η Ίος, η Αμοργός γενικά οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες».
«Η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει εβδομάδες, μπορεί και μήνες»Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «τα 5 Ρίχτερ τα έχουμε από τις 2 του μηνός. Με άλλα λόγια, κάθε μέρα έχουμε περίπου 15 με 20 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Άρα, αυτός είναι ο αριθμός της ακολουθίας. Κάνει μικρο-μεταβολές αλλά συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν έχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Και για να είμαστε ξεκάθαροι ούτε επιστημονικές επιτροπές, ούτε κανένα όργανο της πολιτείας πρότεινε, (δεν είναι λύση) να αποχωρήσει κανείς από το νησί της Σαντορίνης και αυτή είναι μια πολιτική που δεν ακολουθείται πουθενά. Αντιλαμβάνομαι όμως, και σέβομαι πάρα πολύ έναν άνθρωπο ο οποίος φοβάται τους σεισμούς. Θα πρέπει να ξέρει όμως, ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει εβδομάδες, μπορεί και μήνες και κατά συνέπεια με αυτό το δεδομένο πρέπει ο ίδιος, όπως αποφάσισε να φύγει, να αποφασίσει και για το αν θα επιστρέψει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να του πούμε πχ από την άλλη εβδομάδα, την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη, μην ανησυχείς, θα καταλαγιάσει η δραστηριότητα.
Τα σενάρια σύμφωνα με τον ΠαπαζάχοΌσον αφορά τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Αυτά τα οποία έχει δώσει και η επιτροπή για το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια ακολουθία σαν αυτή εδώ που θα κρατήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και όσο απίστευτο και να φαίνεται, αυτό είναι το καλύτερο. Και το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάμε σε μια ακολουθία η οποία θα έχει και μέσα έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος θα προκαλέσει και κάποιες βλάβες στη γύρω περιοχή, διότι μέχρι στιγμής αυτή η ακολουθία δεν έχει προκαλέσει βλάβες. Και αυτή τη στιγμή, (επειδή η περιοχή που έχει διεγερθεί της τάξης των 25 χιλιομέτρων), υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι σενάρια 6,5 βαθμών, Ρίχτερ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν», κατέληξε ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ.
Γκανάς: Η καλντέρα έχει ανυψωθεί έως 4 εκατοστά από τον Αύγουστο και έχει μετακινηθεί ανατολικάΑπό την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος χθες τοποθέτησε στην Άνυδρο έναν νέο σταθμό GPS για να καταγράψει τις κινήσεις του εδάφους, αναφέρθηκε στην ανύψωση και μετακίνηση της Καλδέρας λέγοντας ότι: «Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα, γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γροθιά στο στομάχι αυτή η φωτογραφία: Άστεγοι βρήκαν καταφύγιο στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
- Μεγάλες χαρές σε πρακτορείο ΟΠΑΠ: «Όταν είδαμε το ποσό που κερδίζει, ξεκίνησαν οι χοροί μέσα στο μαγαζί»
- Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
- Ουκρανία: Μουδιασμένη η Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ – Οι αντιδράσεις μετά την επικοινωνία με Πούτιν
- Πιερία: Ο λόγος που η 34χρονη δολοφόνησε τον Κώστα Σιαμήτρα
- SILVER ALERT! Εξαφάνιση 50χρονου
- Σεπόλια: «Αδιάψευστα στοιχεία ότι το τρένο πέρασε με κατεβασμένες μπάρες παρουσία του φύλακα» λέει ο ΟΣΕ
- BBC: Διπλωματική νίκη του Πούτιν έναντι του Τραμπ για Ουκρανία, σε ρόλο θεατή ο Ζελένσκι – Στη Σαουδική Αραβία η συνάντηση των δύο ηγετών
- "Αιχμή" Σακελλαρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ: "Θα περίμενα να καταλάβει τι σημαίνει ο συμβολισμός της αποχής" (Βίντεο)
- Νέα «γραμμή» για τα Τέμπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Γαλλία: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ρίψη χειροβομβίδας σε μπαρ στην Γκρενόμπλ -Τα σενάρια που εξετάζονται
- «Όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα είναι ζητούμενα»: Η πρώτη ανάρτηση της Αλεξάνδρας Νίκα μετά το ατύχημα
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός πήγε τραυματίας στο «424» και τον έδιωξαν με αναρρωτική γιατί δεν υπήρχε ορθοπεδικός
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
- «Απόδειξη ζωής» έλαβε η σύζυγος ομήρου στη Γάζα -Κατήγγειλε τις φρικτές συνθήκες αιχμαλωσίας του
- Ευρωπαϊκό U18: Χάλκινο μετάλλιο οι Νεάνιδες στο Αεροβόλο Πιστόλι
- Δύο σεισμικές δονήσεις 4,2 Ρίχτερ τη νύχτα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
- Σεν Ναζέρ - Ολυμπιακός 1-3: Θρίαμβος του Ολυμπιακού στη Γαλλία -Βάζει πλώρη για τα προημιτελικά
- Premier League: Στο 90+8΄ η μαχητική Έβερτον ισοφάρισε τη Λίβερπουλ στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαιντ
- Γερμανία: Περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Commerzbank για να αποφύγει εξαγορά της
![Σαντορίνη, Αμοργό -Προειδοποιούν,santorini, amorgo -proeidopoioun](https://images32.inewsgr.com/5536/55366230/ta-senaria-ton-epistimonon-gia-ti-seismiki-kataigida-se-santorini-kai-amorgo--proeidopoioun-oti-tha-diarkesei-160.jpg)
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Επιστήμονες για τη σεισμική «καταιγίδα» σε Σαντορίνη και Αμοργό: Προειδοποιούν ότι θα διαρκέσει
- Ιράν: Δύο Βρετανοί υπήκοοι συνελήφθησαν στο Ιράν για λόγους «ασφαλείας»
- Στο στόχαστρο του Τραμπ και η Νέα Υόρκη μετά το Ιλινόι -Πολιτεία «καταφύγιο» μεταναστών
- ΗΠΑ: Περικοπές 30-40% στους προϋπολογισμούς των δημοσίων υπηρεσιών -Δικαστής αποκαθιστά πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
- ΟΗΕ για Συρία: Ανησυχία παρά τις δεσμεύσεις Αλ Σάρα -Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συζήτηση για ελάφρυνση κυρώσεων
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ διατάσσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες να μιλούν με «ενιαία φωνή»
- Κυκλοφόρησε το teaser της τελευταίας σεζόν «The Handmaid’s Tale»
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνεχίζονται οι δονήσεις στην Σαντορίνη: 4,2 Ρίχτερ δύο φορές μέσα σε 1 λεπτό
- Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο
- ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά: Υπόγειες μάχες και εσωτερικές κρίσεις
- Καιρός σήμερα: Καταιγίδες στο Ιόνιο, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά- Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας
- Ουκρανία: Μουδιασμένη η Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ – Οι αντιδράσεις μετά την επικοινωνία με Πούτιν
- Ο Τραμπ μίλησε με Πούτιν και Ζελένσκι: Το τέλος του πολέμου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι εκλογές στην Ουκρανία
- Δέσποινα Μοιραράκη: «Θα ήθελα να είμαι με κάποιον που θα σκιρτήσει και πάλι η καρδιά μου»
- Ταμείο Ανάκαμψης: Νέο σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών από το Υπουργείο Υγείας
- 100.000 αιτήσεις για… 2.217 θέσεις στο Δημόσιο – Δυο αστερίσκοι για τον μεγάλο διαγωνισμό
- Σαντορίνη: Μετακινήθηκε η Καλντέρα – Δύο σεισμικές δονήσεις 4,2 Ρίχτερ μετά τα μεσάνυχτα