Τα signature πιάτα των εστιατορίων που θέλουμε να απολαύσουμε κι αυτό το φθινόπωρο στα στέκια της πόλης

Τα εμβληματικά πιάτα 7 εστιατόριων που δε βγαίνουν ποτέ από τον κατάλογο και επιστρέφουμε ξανά και ξανά για να τα απολαύσουμε.

Τατελευταία χρόνια η αθηναϊκή γαστρονομικήσκηνή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη έχονταςένα ενδιαφέρον προς τις νέες τάσεις καιπώς μεταφράζεται από τον κάθε σεφ με τις συνταγές που υλοποιεί μέσα στηνκουζίνα του.

Πολλάμαγαζιά, κυρίως new entries,έρχονται με φόρα, κάνουνγια λίγο ντόρο και μετά από λίγο απλάεξαφανίζονται από το γαστρονομικό χάρτηγια να εμφανιστεί το επόμενο που απλώςυιοθετώντας την τρέχουσα

τάση πιστεύειότι θα ξεχωρίσει -μη έχοντας ούτεταυτότητα, ούτε το πιάτο που θα δημιουργήσειτην απόλυτη χαρά στον ουρανίσκο.

Σε μια Αθήνα που αλλάζει συνεχώς γαστρονομικά, υπάρχουν κάποια μαγαζιά που επιστρέφουμε ξανά και ξανά για να γευτούμε και να απολαύσουμε μέχρι την τελευταία μπουκιά τα signature πιάτα τους. Αυτά τα εμβληματικά πιάτα που έχουν γίνει τα best seller του εστιατορίου και δε βγαίνουν από το μενού καμία εποχή του χρόνου.

Ξεχωρίσαμε 7 εμβληματικά πιάτα εστιατορίων που κάθε φορά και να τα επισκεφτούμε έχουν πάντα μια θέση στο τραπέζι (και την καρδιά μας).

Παπαρδέλεςμε καβουρμά στις Σεϋχέλλες

Οι Σεϋχέλλεςάνοιξε για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνιαστο Μεταξουργείο και είναι από τα μαγαζιάπου κατάφεραν να προσελκύσουν πολύκόσμο -κυρίως λόγω του μενού. Μια πιοεναλλακτική πρόταση για τα γαστρονομικάδεδομένα της εκείνης εποχής μπόρεσε ναβρει το κοινό της.

Απότα πιάτα που ξεχώρισαν στο μενού ήτανοι παπαρδέλεςμε καβουρμά -ένα πολύιδιαίτερο πιάτο που έγινε bestseller και το δοκίμαζαν ακόμακαι όσοι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ μέχριτότε καβουρμά στη ζωή τους. Να σημειώσωότι ανήκω κι εγώ σε αυτή την ομάδα πουτελικά αποδείχτηκε πως ήμασταν πολλοί.

Πρινλίγους μήνες οι Σεϋχέλλες άλλαξαν χέρια,ο χώρος ανακαινίσθηκε τομενού ανανεώθηκε, αλλά οι παπαρδέλεςμε τον καβουρμά εξακολουθούν να παραμένουνδυνατό χαρτί. Έχει λίγο διαφοροποιηθείτο πιάτο μιας και ο καβουρμάς παρασκευάζεταιστο μαγαζί, ωστόσο είναι στςθερή αξίακαι αξία να το δοκιμάσετε.

Τηγανιτάκεφτεδάκια στο Balthazar

Όποιος δενείναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για ταγαστρονομικά must taste τότεθα παραξενευτεί που στο εστιατόριοπροτείνω να δοκιμάσετε τα τηγανιτάκεφτεδάκια του Χριστόφουρου Πέσκια, οοποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι ο σεφτου Balthazar.

Το μενού που έχει συνθέσει ο σεφ αλλάζει κάθε εποχή παίζοντας με υλικά και υφές πιο εποχιακές. Από τα πρώτα πιάτα που είχαν μπει στον κατάλογο ήταν τα τηγανιτά κεφτεδάκια του Πέσκια τα οποία είναι ανάρπαστα μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή θέλησε να τα βγάλει, αλλά οι πελάτες δεν τον άφηναν και λόγω ζήτησης είναι πλέον μόνιμα στον κατάλογο.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας δεν έχει να κάνει με κανένα «κρυμμένο» υλικό, όπως μου είχε αναφέρει κάποια στιγμή ο σεφ, αλλά με το πολύ καλό πλάσιμο του μείγματος για να γίνει αφράτο.

Blackcod Matsuhisa

Το εστιατόριο «Matsuhisa», που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο του Four Seasons Astir Athens Palace, με προνομιακή θέα το απέραντο γαλάζιο, θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου. Σ’ αυτό συμβάλλει φυσικά ο Nobu Matsuhisa, ο διάσημος σεφ που φημίζεται για τα εκλεκτά πιάτα που φέρουν την υπογραφή του. Μάλιστα, ο ίδιος ο σεφ επιλέγει, σχεδόν κάθε χρόνο. να έρχεται και στο εστιατόριο της Αθήνας.

Ταρτάρ, σούσι,sasimi tacos είναι μόνο μερικάαπό τα πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογοτου σεφ, όπως και προτάσεις με κρέας καιψάρι ψημένα στη robata. Ωστόσοτο signature πιάτο τουεστιατορίου, το οποίο είναι και το bestseller είναι το balck cod.

Ο μαύρος σολομός, η διάσημη συνταγή του Nobu Matsuhisa είναι από μόνος του λόγος για να δοκιμάσετε τις εκλεκτές και φίνες γεύσεις του εστιατορίου. Ζουμερό το ψαχνό, άρτια ψημένο και με μυρωδικά που του δίνουν μια απίθανη γεύση.

Αυγά μάτιαμε πατάτες τηγανιτές στο Basegrill

Το «Basegrill», στο Περιστέρι, έγινε ευρέωςγνωστό για τις κοπές συγκεντρώνονταςκόσμο από κάθε γειτονιά της Αθήνας-ειδικά όσους λατρεύουν τα κρέατα. Ότανείχε πρωτο ανοίξει το μαγαζί πουειδικεύεται στα κρεατικά είχε γίνειμεγάλος ντόρος τόσο για τις κοπές όσοκαι το καλό ψήσιμο που αναδείκνυε τοκρέας παραμένοντας ζουμερό.

Από τα πιάτα που ξεπήδησαν από το μενού και πλέον είναι το best seller είναι τα αυγά μάτια με τις χειροποίητες τηγανιτές πατάτες -ένα πιάτο που στον καθένα επαναφέρει στη μνήμη το «μαμαδίστικο» φαγητό.

Η επιθυμία,ενός από των αδερφών Λιάκου, που είναιοι ιδιοκτήτες, για να φάει αυγά μάτιαμε πατάτες τηγανιτές έγινε η αφορμή νατελειοποίηση την κλασική συνταγή. Οιπατάτες τρίβονται στο ν τρίφτη για ναμοιάζουν με τα sticks -κιίσως αυτό να είναι ένα από τα μυστικάτης επιτυχίας του πιάτου. Πάντως, όπωςμου είχαν αναφέρει παλαιότερα, οι αδερφοίΛιάκου το πιάτο αυτό δοκιμάστηκε πολλέςφορές μέχρι να βγει το τελικό πουκαταφτάνει στα τραπέζια.

Κόκορας μετραχανά στο Simul

Το εστιατόριο Simul του chef -patron, Νίκου Θωμά φημίζεται για τις φίνες γεύσεις, τις πολλές τεχνικές των πιάτων και το άρτιο αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο το μενού αναδιαμορφώνεται με την πρώτη ύλη να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, στην περσινή λίστα των αστεριών Michelin το Simul μπήκε δυναμικά στην κατηγορία των προτεινόμενων εστιατορίων -ομολογούμαι πως το άξιε και με το παραπάνω.

Από την πρώτηημέρα λειτουργίας του Simulβγήκε το πιάτο κόκορας με τραχανάκαι έκανε μεγάλη αίσθηση. Ένα φαγητόπολύ μαμαδίστικο που ούτε σε μαγειρείοπλέον βρίσκεται εύκολα (η εκδοχή μετραχανά μιας και σερβίρεται με χυλοπίτες),ωστόσο έγινε από τα best sellerκαι το signature πιάτο τουεστιατορίου. Ομολογώ πως είναι ένα πιάτοωδή στην ελληνική γαστρονομία με απόλυτηισορροπία γεύσεων και φίνα γεύση.

Σε μια συζήτηση με τον σεφ μου είχε πει ότι αυτό το πιάτο δε βγαίνει ποτέ από τον κατάλογο γιατί ο κόσμος έρχεται ξανά και ξανά να το γευτεί και παραμένει χειμώνα -καλοκαίρι.

Το παστίτσιοστο Vezene

Το εστιατόριο Vezene, στο Παγκράτι, που φέρει την υπογραφή του Άρη Βεζενέ είναι από τα πιο γνωστά της πόλης και με συνεχόμενη παρουσία στη λίστα των προτεινόμενων μαγαζιών των αστεριών Michelin.

Ο Άρης Βεζενέςθεωρείται από τους πρωτοπόρους σεφ πουέφεραν άγνωστες, μέχρι κάποια χρόνιαπριν κοπές, στην Ελλάδα συστήνοντας τεςστο κοινό κι αλλάζοντας τη γαστρονομικήσκηνή. Εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνειμια μικρή στροφή και προς το ψάρι, ωστόσοστην ταυτότητα του παραμένει η γνήσιαελληνική κουζίνα.

Αν και έχουν αγαπηθεί πολύ πολλά από τα πιάτα που υπάρχουν στο μενού του Vezene το signature του εστιατορίου παραμένει το παστίτσιο του που είναι τόσο γευστικό και με τόσες ωραίες υφές που δε χορταίνεται.

Η εκδοχή τουσεφ που προτείνει για το παστίτσιο είναιβοδινό ταρτάρ, κοπή κιλότο, με χειροποίητοζυμαρικό και μπεσαμελ και μόλιςανακατευτούν τα υλικά και απλωθούν πάνωστο ζυμαρικό θα απολαύσετε ένα εξαιρετικόφαγητό.

Τοαντρεκότκαφέ ντε Παρί με ψιλοκομμένες τηγανητέςπατάτες στοL’Abreuvoir

Απότα πιο κλασικά εστιατόρια για νααπολαύσετε αυθεντική γαλλική κουζίναπου με το πέρασμα των χρόνων γίνεταιωριμότερο παραμένοντας σε μια εποχήπου είχε τη δική της ιεροτελεστία γιατην έξοδο του φαγητού.

Το L’ Abreuvoir έχει τη δική του αισθητική και μια ατμόσφαιρα παλαιάς Αθήνας που δεν θέλεις με τίποτα να ξεχάσεις -αντίθετα την αναζητάς σε μέρη που έχουν προσωπικότητα (και φυσικά καλό φαγητό).

Από τα signature πιάτα του γαλλικού εστιατορίου είναι το αντρεκότ καφέ ντε Παρί με ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες που και να μην είσαι λάτρεις του υδατάνθρακα σε αυτό το εστιατόριο θα το συνδυάσεις χωρίς να νιώθεις τύψεις. Ένα πιάτο απόλυτα συνυφασμένο με τη γαλλική κουζίνα κι στο συγκεκριμένο εστιατόριο θα το απολαύσεις στη καλύτερη εκδοχή του.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα signature πιάτα των εστιατορίων που θέλουμε να απολαύσουμε κι αυτό το φθινόπωρο στα  στέκια της πόλης,