Τα συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους στον Τραμπ -Τα μηνύματα που στέλνουν, το σενάριο για δασμούς

Την επιθυμία τους να συνεργαστούν στενά με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη θητεία του εξέφρασαν Ευρωπαίοι ηγέτες και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ ήταν γεμάτο αγωνία για την ΕΕ, αφού όχι μόνον ο πληθυσμός της -όπως έδειξε πρόσφατη δησμοκόπηση- αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη δυσπιστία τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και η ίδια η Ένωση έχει πολλά να χάσει.

Ο κίνδυνος ενός νέου εμπορικού πολέμου, που θα έπληττε σοβαρά την ήδη

αποδυναμωμένη ευρωζώνη, είναι ορατός, ενώ, με τα σχόλια στα οποία έχει προβεί ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ασαφή στάση του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί φοβούνται πως κινδυνεύει η ασφάλεια της Ευρώπης. Ο Τραμπ, άλλωστε, έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν φοβάται να συγκρουστεί με συμμάχους και φιλικές χώρες εάν κρίνει πως αυτό ωφελεί τις ΗΠΑ. Έτσι, η ΕΕ δεν μπορεί να ελπίζει σε προνομιακή μεταχείριση και εμφανίζεται διστακτική, κάτι που αποτυπώνεται και στα προσεκτικά συγχαρητήρια μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών, στις υπενθυμίσεις τους για τους στενούς, ιστορικούς, οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς Ευρώπης - Αμερικής και στις προσδοκίες τους για συνέχιση της συνεργασίας.

Ευχές και προσδοκίες για συνεργασία με τον Τραμπ από την ηγεσία της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο συγχαρητήριο μήνυμά της μέσω X στον Τραμπ τόνισε, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ότι η ΕΕ «προσβλέπει σε στενή συνεργασία μαζί σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Η Φον ντερ Λάιεν είχε μια θερμή σχέση με τον τέως, πλέον, πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά πιθανότατα θα έχει διάσταση απόψεων με τον Τραμπ για σειρά θεμάτων, που περιλαμβάνουν την οικονομία και το Ουκρανικό. Άλλωστε, ο Τραμπ στη διάρκεια της πρώτης θητείας του επέβαλε δασμούς στην ΕΕ και, μεταξύ άλλων, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με φίλους και εταίρους για τη διαμόρφωση ενός κόσμου σταθερότητας, ευκαιρών και ελπίδας», σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στέλνοντας τις θερμότερες ευχές της στον Τραμπ και στον αμερικανικό λαό για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.

«Ο διατλαντικός δεσμός έφερε ευημερία και ισχύ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», υπενθύμισε στον Τραμπ μέσω Χ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Σολτς: «Η ΕΕ είναι μια ισχυρή Ένωση»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τον οποίο ο Έλον Μασκ είχε αποκαλέσει «ανότητο», συνεχάρη με μήνυμά του στο X τον Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων και του υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι ο στενότερος σύμμαχός μας» και ότι «στόχος της πολιτικής μας είναι πάντα μια καλή διατλαντική σχέση».

Και πρόσθεσε: «H EE, με 27 μέλη και πάνω από 400 εκατ. ανθρώπους, είναι μια ισχυρή Ένωση».

Συγχαρητήρια έστειλε στον Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, τον οποίο ο Μασκ έχει κατηγορήσει ως «συνένοχο στον βιασμό της Βρετανίας». Στο μήνυμά του σημείωσε πως Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν μια «εταιρική σχέση διαρκείας» που κρατά αιώνες και συνέχισε: «Με τη μακρά στοργή και τους ιστορικούς δεσμούς του Προέδρου Τραμπ με το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζω ότι αυτή η βαθιά φιλία θα συνεχιστεί».

«Προσβλέπουμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μελόνι σε ρόλο συνομιλητή του Τραμπ εκ μέρους της ΕΕ

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η μόνη από τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσκλήθηκε στην ορκωμοσία του Τραμπ, διεκδικεί ρόλο συνομιλητή του νέου προέδρου των ΗΠΑ για λογαριασμό της ΕΕ.

Κάτι που φάνηκε και στο μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ: «Η Ιταλία θα είναι πάντα προσηλωμένη στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ως ουσιώδους πυλώνα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των Κοινοτήτων μας».

Ρούτε: Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα εκτοξεύσουμε τις δαπάνες στο ΝΑΤΟ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έγραψε στο X ότι, με τον Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο, «θα εκτοξεύσουμε» τις αμυντικές δαπάνες και την παραγωγή, αναφερόμενος πιθανότατα στις πιέσεις που ασκεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες να επιφορτιστούν μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την άμυνά τους.

«Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ και στον Τζέι Ντι Βανς ως αντιπροέδρου. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε την ειρήνη διά της ισχύος - μέσω του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ρούτε.

Μακρόν: Η επιστροφή Τραμπ στην εξουσία «ευκαιρία για ευρωπαϊκή στρατηγική αφύπνιση»

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, τη μέρα της ορκωμοσίας Τραμπ, κάλεσε χθες την Ευρώπη να «αφυπνιστεί» και να δαπαντήσει περισσότερα για την άμυνά της, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στις αναμενόμενες αλλαγές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά στην Ουκρανία: «Τι θα κάνουμε αύριο στην Ευρώπη εάν ο Αμερικανός σύμμαχός μας αποσύρει τα πολεμικά πλοία του από τη Μεσόγειο; Αν στείλουν τα μαχητικά τους από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό;», αναρωτήθηκε.

Ο Μακρόν σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να δοθούν στην Ουκρανία «τα μέσα να αντέξει, και να εισέλθει σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος». Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει «αύριο ή μεθαύριο», αφότου ο Τραμπ δεσμεύτηκε να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, αν και δεν έχει εξηγήσει πώς θα το κάνει. «Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα του διαθέτει «τον πιο αποτελεσματικό στρατό στην Ευρώπη» και ότι εκπλήρωσε τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Επεσήμανε, ωστόσο, πως η Γαλλία δεν θα μπορούσε να επαναπαυθεί στις δάφνες της όταν οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσύρουν στρατεύματα από την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως ο στόχος του 2% ίσως να μην είναι επαρκής. «Όταν λέμε "ας ξοδέψουμε περισσότερα για τους στρατούς μας", σε πολλές χώρες σημαίνει, πολύ συχνά, αγοράζουμε περισσότερο αμερικανικό υλικό» δήλωσε ο Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα