«Τάιμ Άουτ»: Δύο παραστάσεις με τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Το Εθνικό Θέατρο με στόχο να συμβάλει στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, υλοποιεί από το 2018 το Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης, με υπεύθυνο σχεδιασμού και υλοποίησης τον Στάθη Γράψα.

Μετά τις παραστάσεις «Μαρμαρωμένος Χρόνος» το 2019 και «2ας Μεραρχίας 43» το 2022, φέτος θα παρουσιαστεί η τρίτη δουλειά του ΕΠΑΚ, το «Τάιμ 'Αουτ» στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού στις 25 και 26 Μαΐου.

Εθνικό
Θέατρο: Το «Τάιμ 'Αουτ» είναι γραμμένο εξολοκλήρου μέσα από τα βιώματα και τις σκέψεις των κρατουμένων

Η ομάδα του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού δουλεύει περίπου για δεκαοχτώ με είκοσι μήνες, προτείνοντας κάθε φορά ένα νέο έργο που δημιουργείται πάντα από τα μέλη της ομάδας. Όταν όλα τα μέλη είναι έτοιμα να κάνουν το βήμα πάνω στη σκηνή - μερικοί για πρώτη φορά στη ζωή τους - το Εθνικό Θέατρο είναι εκεί να τους στηρίξει με τα κατάλληλα μέσα και την προσοχή που χρειάζεται, έτσι ώστε αυτό το είδος εφαρμοσμένου θεάτρου, να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα θεραπευτικά και καλλιτεχνικά οφέλη του.

Το «Τάιμ 'Αουτ» είναι γραμμένο εξολοκλήρου μέσα από τα βιώματα και τις σκέψεις των κρατουμένων, με την καθοδήγηση του εμψυχωτή Στάθη Γράψα. «Η καθημερινότητα των κρατουμένων-θεραπευόμενων στο ΨΚΚ δεν είναι απλή. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και τη βελτίωση της κατάστασής τους είναι αρκετοί. Η τέχνη έρχεται σαν εργαλείο απελευθέρωσης του μυαλού αλλά και του σώματος, αφού στη συγκεκριμένη παράσταση η ομάδα κάνει ένα διαστημικό ταξίδι σε άλλο πλανήτη» αναφέρει το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του.

Μακριά από την τοξικότητα της γης μας, μια ομάδα ανθρώπων βρίσκεται σε έναν άλλο πλανήτη, απομονωμένοι από ό,τι ήξεραν μέχρι τώρα και ό,τι τους ήταν οικείο στην καθημερινότητά τους. Η τροφή, η στέγη και η φαρμακευτική αγωγή τους είναι εξασφαλισμένες. 'Αρα, έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τον εαυτό τους, με την ύπαρξή τους συνολικά. Αδήριτος στόχος τους γίνεται η βελτίωση του εαυτού τους. Θα τα καταφέρουν; Θα γυρίσουν ποτέ στη γη; Θα γίνουν καλύτεροι από πριν;

Οι παραστάσεις θα είναι κλειστές για το κοινό, αλλά ανοιχτές στην καλλιτεχνική κοινότητα και σε δημοσιογράφους. «Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, οι πρωτοβουλίες αυτές υπενθυμίζουν σε όλες και όλους μας τη σπουδαιότητα που έχει το να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και έγνοια για τον διπλανό μας» καταλήγει η ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής.

Το σκίτσο που είναι η εικόνα της παράστασης, ετοίμασε η Χαρά, κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Θήβας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα