Τασούλας για περιοριστικά μέτρα σε Φλώρο: Δεν μπορώ να επιβάλω στο θύμα πού θα καθίσει

Την πρόθεσή του να μην παρέμβει προκειμένου να επιβάλει χωροταξικά πού θα κάθονται οι βουλευτές που ενεπλάκησαν στο πρωτοφανές περιστατικό βίας (Φλώρος, Γραμμένος) εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Δεν μπορώ να επιβάλω στο θύμα πού θα καθίσει. Έχει δικαίωμα να κινείται ελεύθερα μέσα στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που υποχρεώνει τον Κ.

Φλώρο να μην πλησιάζει τον Β. Γραμμένο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.

Ωστόσο, λόγω της χωροταξίας τόσο των διαδρόμων της Βουλής όσο και της ίδιας της αίθουσας της Ολομέλειας, οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο θεωρείται παράτερη.

Αυτό, πάντως, που προβληματίζει τη Βουλή είναι η ερμηνεία της δικαστικής απόφασης και η διασφάλιση πως τα ασφαλιστικά μέτρα θα τηρούνται και οι δύο βουλευτές δεν θα έρχονται σε επαφή. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης στον Κ. Φλώρο εισόδου στη Βουλή, για όσο διάστημα διαρκέσουν και τα ασφαλιστικά μέτρα.

Άλλωστε, ο αποκλεισμός Φλώρου δεν αφορά μόνο στη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά ακόμα και στις ψηφοφορίες, κάτι που σημαίνει πως ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν θα παραστεί την Παρασκευή στην ολομέλεια προκειμένου να ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Ο αποκλεισμός του αφορά σε 15 ημέρες συνεδριάσεων στην Ολομέλεια, που στην πράξη σημαίνει ότι θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τον μήνα.  

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βουλής έδρασε γρήγορα μόλις αντιλήφθηκε τη χειροδικία, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρές ποινές, που ξεπερνούν τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 77-81) αλλά και τον κώδικα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

Ο αποκλεισμός του Κωνσταντίνου Φλώρου για 15 μέρες από τις εργασίες της Ολομέλειας με την ταυτόχρονη περικοπή του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσής του είναι η πιο αυστηρή ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί σε βουλευτή, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα της πράξης και βίαιης συμπεριφοράς του έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας και κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως απ’ όλες τις διατάξεις που αναφέρονται σε βουλευτικές κυρώσεις, μόνο το άρθρο 81 του ΚτΒ αναφέρεται στη χρήση βίας: «Προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις επιβάλλεται στο βουλευτή που α) συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά του, αν και διατυπώθηκε εναντίον του μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, β) επιβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλει με βία ή απειλή βίας στη Βουλή ή σε μέλος της την ενέργεια ή την παράλειψη πράξης που ανάγεται στην αποστολή τους και γ) παρεμποδίζει με πρόθεση και με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή της ψηφοφορίας».

Αυστηροποίηση διατάξεων για τις ποινές στους βουλευτές

Παράλληλα, στη Βουλή έχει ανοίξει η συζήτηση για την αυστηροποίηση των διατάξεων του κανονισμού για τους βουλευτές που με τη συμπεριφορά τους ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της επιτρεπόμενης συμπεριφοράς.

Ωστόσο, κανείς στη Βουλή δεν επιθυμεί να δράσει άμεσα και να εφαρμόσει ποινές υπό το κράτος των τελευταίων εξελίξεων, αλλά, αντίθετα, να γίνει μια μεθοδική προσπάθεια αλλαγής του Κανονισμού.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνει -σε ουδέτερο όμως χρόνο- είναι να διπλασιαστούν οι ήδη υφιστάμενες ποινές. Με λίγα λόγια, εκεί που προβλέπεται αποκλεισμός 15 ημέρων, να μετατραπεί σε ολόκληρο μήνα, ενώ η στέρηση του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης να αγγίξει ολόκληρο τον μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα