Τέλος τα δελφίνια από το Αττικό Πάρκο -Γιατί φεύγουν για Φλόριντα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προγραμματιζόμενη μεταφορά πέντε δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προς το Clearwater Marine Aquarium στη Φλόριντα των ΗΠΑ τους επόμενος μήνες.

Η μεταφορά έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις μετά και την αντίδραση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος το οποίο διευκρινίζει ότι εάν η μεταφορά υλοποιηθεί, τα 5 δελφίνια θα υποβληθούν σε μία δύσκολη και επώδυνη μεταφορά 10.000 χιλιομέτρων, για να εγκλωβιστούν ξανά για το υπόλοιπο της ζωής τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές σε μία

αστική περιοχή. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου κάνουν λόγο για αγοραπωλησία παρόλο που ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου το διαψεύδει.

Λεσουέρ: Δεν πωλείται κανένα δελφίνι

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πωλείται κανένα δελφίνι. Πάγια αρχή της Ένωσής μας είναι ότι δεν αγοράζονται ζώα και δεν πωλούνται. Οι ανταλλαγές γίνονται μεταξύ πιστοποιημένων ζωολογικών πάρκων και μετά από αποφάσεις επιστημονικών οργάνων. Οι επιστημονικές επιτροπές είναι διακεκριμένοι κτηνίατροι, φροντιστές και άτομα που ξέρουν την ανάγκη του κάθε ζώου. Για τα ζώα όπως τα δελφίνια, οι εν λόγω επιτροπές, όταν είπαμε ότι αυτό το είδος δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να το κρατάμε, ενέκριναν τη μεταφορά τους στο συγκεκριμένο πάρκο», ανέφερε ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ στο iefimerida.

Σύμφωνα με τον κ. Λεσουέρ η μεταφορά θα γίνει με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο κάτι για το οποίο αντιδρά το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

Ο υπεύθυνος κ. Θοδωρής Τσιμπίδης μιλώντας στο iefimerida είναι κατηγορηματικός. «Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη τέτοιου είδους πάρκα έχουν κλείσει. Σε Αμερική, Τουρκία και Ελλάδα συνεχίζουμε αυτή την αιχμαλωσία ζώων. Εδώ πρόκειται για εμπόριο ζώων. Κάθε δελφίνι μπορεί να κοστίζει 35 με 40 χιλιάδες δολάρια. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει. Η δήλωση του ιδιοκτήτη του Αττικού Πάρκου που τονίζει ότι τα δελφίνια δεν αγοράζονται από το συγκεκριμένο ενυδρείο καθώς όπως αναφέρει “στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων δεν γίνονται αγοραπωλησίες ζώων”. Αυτό βέβαια προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, δεδομένου ότι η ένωση την οποία επικαλείται έχει ως μοναδικό σκοπό την ανταλλαγή ζώων για εμπορική εκμετάλλευση.

Tα συγκεκριμένα 5 δελφίνια σχεδιάζουν να τα μεταφέρουν σε ένα από τα πλέον εμπορικά δελφινάρια των ΗΠΑ, και από θέαμα με φθηνό εισιτήριο θα «αναβαθμιστούν» σε αντικείμενο ακριβών παραστάσεων, όπου πέρα από εισιτήριο εισόδου, προσφέρονται άλλες δραστηριότητες για VIP επισκέπτες με πανάκριβα εισιτήρια».

Αρχιπέλαγος: Στην Αττική, πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το δελφινάριο με το αντίστοιχο αντίτιμο

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ζούμε σε μία εποχή που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε αντιληφθεί αρκετά από τα λάθη που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την κακοποίηση των ζώων, ενώ τουλάχιστον η εκμετάλλευση των άγριων ζώων για τη διασκέδασή μας θα έπρεπε να αποτελεί παρελθόν. Όμως στην Αττική, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι (σύμφωνα με δήλωση του Αττικού Πάρκου) έχουν επισκεφθεί το δελφινάριο με το αντίστοιχο αντίτιμο - κυρίως παιδιά έπειτα από επιλογή των ενήλικων συνοδών τους. Εκεί μπορούν να δουν αυτά τα ιδιαίτερα ευφυή θηλαστικά, (όπως και τόσα άλλα άγρια ζώα που θα έπρεπε να ζουν σε τροπικές ή πολικές περιοχές του πλανήτη, ή να είναι μεταναστευτικά), αλλά έχουν εγκλωβιστεί στην αιχμαλωσία από τη μέρα που γεννήθηκαν και κάποιοι επιμένουν να θεωρούν κανονικότητα ότι ανήκουν στην αιχμαλωσία. Είναι δηλαδή σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε π.χ. στη φυλακή ή σε ένα άλλο περιορισμένο χώρο έχει λιγότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Σαθρές δικαιολογίες, επικίνδυνες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αλλά και για τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της συνύπαρξης μας με τα υπόλοιπα είδη. Το ειρωνικό βέβαια είναι ότι δίπλα στην τσιμεντένια δεξαμενή όπου επί χρόνια βρίσκονται εγκλωβισμένα τα δελφίνια στην Αττική, στο ίδιο χλωριωμένο νερό στο οποίο αφοδεύουν, έχουν αναρτήσει ταμπέλες που περιγράφουν λεπτομερώς τη βιολογία των δελφινιών. Δηλαδή περιγράφουν ότι τα ρινοδέλφινα μπορούν (και θα έπρεπε) να διανύουν κάθε μέρα 40-100 μίλια και καταδύονται σε βάθος που ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ αναφέρουν και τα διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων με τα οποία θα έπρεπε να τρέφονται. Όμως στην αιχμαλωσία τρέφονται με αποψυγμένα νεκρά ψάρια, το βάθος της πισίνας είναι συνήθως 3,5 μέτρα, ενώ στο μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης η μέγιστη απόσταση που μπορεί να κολυμπήσει ένα αιχμάλωτο ρινοδέλφινο σε ευθεία, δεν ξεπερνά τα 0,03 μίλια (δηλ. 48 μέτρα) και στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου η μέγιστη απόσταση είναι περίπου 40 μέτρα.

Εγκλωβισμένα στο εφιαλτικό περιβάλλον μιας τσιμεντένιας δεξαμενής, τα δελφίνια περιγράφονται από το Αττικό Πάρκο ως “πρεσβευτές της ανάγκης προστασίας του είδους” ενώ προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες όπως αναφέρουν “να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στη φύση”!!! Η προτεινόμενη μεταφορά των δελφινιών στην άλλη άκρη του πλανήτη θεωρείται απαράδεκτη από την άποψη της ευζωίας των ζώων. Μάλιστα θα ήταν περιττή εάν οι ελληνικές αρχές και μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν είχαν επιδοθεί σε 6,5 χρόνια στοχευμένης γραφειοκρατικής παρεμπόδισης και κωλυσιεργίας του υπό-δημιουργία Κέντρου Περίθαλψης Θαλάσσιων Ειδών που είναι σχεδόν έτοιμο για λειτουργία στο νησί των Λειψών».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2024 ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή σχετικά με τις παράνομες παραστάσεις των δελφινιών ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει το 2021 από φιλοζωικές οργανώσεις. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή η ιστοσελίδα zoosos που ασχολείται με τις κακοποιήσεις ζώων, η καταδικαστική απόφαση είναι αυτή που ώθησε τον ιδιοκτήτη του Αττικού Πάρκου να δώσει αλλού τα δελφίνια.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα