Θεσσαλονίκη: Πώς ξεσκεπάστηκε η απάτη με τους πλαστούς πίνακες -Ο νομικός σύμβουλος της Εθνικής Πινακοθήκης στο iefimerida

Ο νομικός σύμβουλος της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος εξηγεί στο iefimerida πως ξεσκεπάστηκε η απάτη με τους πλαστούς πίνακες στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η εξάρθρωση του κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη έγινε από την καταγγελία ενός γνωστού Έλληνα συλλέκτη

ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία ότι στη δημοπρασία που θα γινόταν στις 5 Δεκεμβρίου υπήρχε έργο του Παρθένη που ήταν πλαστό.
Ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης είχε πέσει θύμα στο παρελθόν από τον 70χρονο από τον οποίο είχε αγοράσει πλαστό έργο του Παρθένη. Όταν αντιλήφθηκε ότι θα γινόταν δημοπρασία και μεταξύ έργων θα ήταν και από τον Κωνσταντίνο Παρθένη ενημέρωσε τις αρχές.

Η καταγγελία που οδήγησε την ΕΛΑΣ στην εξάρθρωση του κυκλώματος

«Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω και να τονίσω ότι ουδεμία συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Λορέττα Γαϊτη, και της αποκάλυψης του κυκλώματος πώλησης πλαστών έργων στη Θεσσαλονήκη. Η αποκάλυψη του κυκλώματος πλαστογραφίας και πώλησης πλαστών έργων τέχνης, ήταν αποκλειστικά έργο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, με αφορμή καταγγελία για πώληση πλαστού έργου του Κ. Παρθένη. Από σύμπτωση δικάζονταν, το χρονικό διάστημα της αστυνομικής επιχείρησης εναντίον των φερόμενων ως δραστών, ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία δεν οδήγησαν, αλλά ούτε ήταν σε θέση να οδηγήσουν κατά νόμο στην αποκάλυψη του κυκλώματος. Είναι αυτονόητο ότι η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί» λέει ο κ. Οικονομόπουλος.

Η καταγγελία συλλέκτη και η αποκάλυψη της απάτης

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκάλυψη της απάτης έγινε όταν πριν από λίγους μήνες γνωστός Έλληνας συλλέκτης πήγε στις αστυνομικές αρχές και κατήγγειλε ότι επρόκειτο να δημοπρατηθεί ένα έργο του Κωσταντίνου Παρθένη το οποίο ήταν πλαστό. «Η αστυνομία έκρινε πολύ σοβαρή την καταγγελία και απευθύνθηκε σε εμάς προκειμένου να επικυρώσουμε την γνησιότητα ή μη του έργου που επρόκειτο να δημοπρατηθεί. Παράλληλα, μας προσκόμισαν και τον κατάλογο της δημοπρασίας. Οι ιστορικοί τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, που είδαν τα έργα αποφάνθηκαν ότι ήταν πλαστά. Και μιλάμε για 123 έργα. Μάλιστα όπως αναφέραμε στις Αρχές ήταν τόσο πλαστά που ήταν σαν παιδικά δηλαδή σα να τα είχε ζωγραφίσει ένα παιδί. Τόσο καταφανές ήταν η πλαστότητά τους». Όπως ανέφεραν ειδικοί της τέχνης στο iefimerida είναι πολύ εύκολο κάποιος να παραπλανηθεί και να επενδύσει σε ένα έργο που είναι πλαστό. Και είναι η άγνοια που έχουν οι υποψήφιοι αγοραστές το στοιχείο πάνω στο οποίο ποντάρουν οι επίδοξοι απατεώνες, όπως στην περίπτωση του 70χρονου ο οποίος έβαλε σε δημοπρασία 123 πλαστά έργα. Ο συγκεκριμένος ο οποίος πλέον κρατείται στις φυλακές Λάρισας μέχρι την δίκη του, είναι παλιός γνώριμος των ανθρώπων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Παλιός γνώριμος των Αρχών ο κατηγορούμενος

Ο κ. Οικονομόπουλος έχει ασχοληθεί με τουλάχιστον 3000 υποθέσεις πλαστών έργων όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Μερικές αφορούσαν και τον 70χρονο εκτιμητή και έμπορο τέχνης με τον οποίο είχαν βρεθεί στα δικαστήρια το 2009 όταν ένας δικηγόρος είχε αγοράσει πλαστό πίνακα ζωγραφικής πέφτοντας θύμα του 70χρονου. Στη δίκη που ξεκίνησε τότε ο κ. Οικονομόπουλος υπερασπιζόμενος τον δικηγόρο απέδειξε την πλαστότητα των έργων και μάλιστα ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε και πλήρωσε αποζημίωση στον αγοραστή των πλαστών έργων. Δεν φυλακίστηκε, γιατί ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι αυτός λειτουργούσε ως μεσάζων και απλά έκανε τις δημοπρασίες, χωρίς να γνωρίζει ότι τα έργα ήταν πλαστά. Η τακτική του μάλιστα ήταν να πουλά λίγα έργα κάθε φορά. Ωστόσο στην δημοπρασία που ήταν να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου υπήρχαν 123 πλαστά έργα τέχνης γεγονός που δεν ενίσχυε τον ισχυρισμό του ότι δεν γνώριζε για την πλαστότητά τους. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ ανέφερε τα εξής: «…στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε ο αρχηγικός ρόλος ενός από τους κατηγορούμενους, ο οποίος ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του δημιουργού του έργου τέχνης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά. Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, από τον εν λόγω οίκο, θα δημοπρατούνταν διαδικτυακά -123- έργα τέχνης, για τα οποία ωστόσο υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης, γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για καταφανώς πλαστά. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξακριβώσεις προσώπων καθώς και των χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα. Εκεί, -2- από τους κατηγορούμενους – εκπροσώπους του οίκου – υπέδειξαν στους αστυνομικούς τα εν λόγω έργα ως γνήσια και μάλιστα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των Φασιανού, Μυταρά, Γκίκα – Χατζηκυριάκου, Τσαρούχη, Παρθένη κ.α.

Από την επακόλουθη έρευνα ταυτοποίηθηκαν και κατασχέθηκαν τα -123- προς δημοπράτηση έργα, ενώ επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευση τους, καθώς και -4- εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, με το ένα απ’ αυτά να συνδέεται με έτερο άτομο, το οποίο επίσης συνελήφθη».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα