Τι επίπτωση μπορεί να έχουν στον πόλεμο πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία -Τι εκτιμούν αναλυτές

Χρειάστηκε να αναπτυχθούν 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκειμένου να ανάψει ο Τζο Μπάιντεν το πράσινο φως στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τα κέρδη της στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ και να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό σε διαπραγματεύσεις,

αλλά ίσως ελήφθη πολύ αργά για να αλλάξει τον ρουν του πολέμου.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η επίπτωση επί του πεδίου, όπου η Ουκρανία βρίσκεται εδώ και μήνες με την πλάτη στον τοίχο, θα εξαρτηθεί μεν από τους περιορισμούς που απομένουν σε ισχύ αναφορικά με τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Η απόφαση έρχεται αργά. Όπως και στην περίπτωση άλλων παρόμοιων αποφάσεων, μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξει ουσιαστικά η πορεία των μαχών», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carndegie Endowment for International Peace. «Τα πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ήταν πάντα ένα κομμάτι του παζλ, αλλά ήταν υπερβολικά φορτωμένα με προσδοκίες σε αυτόν τον πόλεμο» συνέχισε.

Θα ανατρέψει ο Τραμπ την απόφαση Μπάιντεν για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς;

Μια άλλη άγνωστη παράμετρος είναι για πόσο διάστημα η Ουκρανία θα έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία.

Ήδη η απόφαση Μπάιντεν προκάλεσε την αντίδραση του στρατοπέδου του Ντόναλντ Τραμπ, με τον γιο του, Ντον τζούνιορ, να καταγγέλλει την απερχόμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών ότι επιδιώκει να ξεκινήσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την τελευταία προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, Φρεντ Φλάιτζ, υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν «σαμποτάρει» το σχέδιο του νεοεκλεγμένου προέδρου να τερματίσει τον πόλεμο.

Όταν επιστρέψει, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εξουσιοδότηση στην Ουκρανία για πλήγματα βαθύτερα στη Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να αναθεωρηθεί.

Οργή στη Μόσχα

Οιρωσικές δυνάμεις, που εδώ και έναν χρόνοβρίσκονται στην επίθεση, προελαύνουνστην ανατολική Ουκρανία ασκώντας μεγάληπίεση στις δυνάμεις του Κιέβου σταβορειοανατολικά και νοτιοανατολικάμέτωπα.

Η Μόσχα λέει ότι η Ουκρανία αδυνατεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία χωρίς άμεση βοήθεια από χώρες του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για μείζονα κλιμάκωση, και χθες το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα σημάνει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Οι πρώτες ουκρανικές επιθέσεις ενδεχομένως να εκδηλωθούν τα επόμενα 24ωρα με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS, βεληνεκούς έως και 300 χλμ.

Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με αξιωματούχο άμυνας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, θα αυξήσουν τις πιθανότητες της ουκρανικής ηγεσίας να ενισχύσει την άμυνα κατά επιθέσεων από αέρος, αλλά δεν θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του Κιέβου.

Ήδη η Μόσχα έχει απομακρύνει αεροσκάφη και συστοιχίες της μακριά από το βεληνεκές Δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αν και μπορούν να καλύψουν την περιοχή του Κουρσκ εντός της Ρωσίας, όπου έχουν πατήσει από το καλοκαίρι πόδι οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είπε ότι «δεν ανοίγει ακόμη σαμπάνιες», αφού παραμένει άγνωστο πόσους τέτοιους πυραύλους διαθέτει η Ουκρανία και αν θα είναι αρκετοί για να γίνει αισθητός ο αντίκτυπός τους στα πεδία των μαχών.

Υπό πίεση η Ουκρανία

Η πιο άμεση επίπτωση της χρήσης τέτοιων πυραύλων θα γίνει ίσως αισθητή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις μετά την εισβολή τον Αύγουστο. Τα εδάφη αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο ως διαπραγματευτικό ατού σε τυχόν συνομιλίες όταν ο Τραμπ αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει μια δύναμη περίπου 50.000 στρατιωτών για την ανακατάληψη του Κουρσκ και έχει αναπτύξει εκεί και περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες.

Από την πλευρά του, ο Κόφμαν εκτιμά ότι «οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για ρωσικούς και βορειοκορεατικούς στόχους, κάτι που θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τα κέρδη τους στο Κουρσκ, όπου βρίσκονται υπό πίεση».

Για τον Ρομπ Λι, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute), που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές του Κουρσκ μακροπρόθεσμα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τους πόρους που θα διαθέτει. «Η Ουκρανία έχει δεσμεύσει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της εκεί, επομένως μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα εάν συνεχίσουν να λαμβάνουν αρκετά πυρομαχικά και αντικαταστάτες για τους τραυματίες και τους πεσόντες», είπε.

Τι θα κάνουν οισύμμαχοι;

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Μπάιντεν για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα... μάτια στράφηκαν στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία, που διαθέτουν επίσης τέτοια όπλα, τα οποία ζητάει επίμονα εδώ και καιρό το Κίεβο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατέστησε χθες σαφές ότι η απόφαση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης δεν αρκεί ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία ο Τραμπ.

«Πολλοί πολίτες στη Γερμανία ανησυχούν για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη», είπε ο Σολτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G-20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εξηγώντας γιατί πρέπει να ενεργήσει με φρόνηση και γιατί δεν θα στείλει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Η Βρετανία, την ίδια ώρα, αναμένεται να στείλει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, πυραύλους Storm Shadow, βεληνεκούς 250 χλμ., στην Ουκρανία για χρήση κατά στόχων σε ρωσικά εδάφη. Ο πρωθυπουργός της, Κιρ Στάρμερ, είπε στη σύνοδο πως το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει ότι πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ Βρετανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως αναμένουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει μικρό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αλλά η αντιπροσωπεία της στο Ρίο ντε Τζανέιρο αρνήθηκε να πει αν το Παρίσι θα επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση τους κατά στόχων εντός της Ρωσίας ή αν θα παραδοθούν κι άλλοι τέτοιοι πύραυλοι. Ωστόσο, χαιρέτισαν την κίνηση της Ουάσιγκτον, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει «απολύτως σωστή» την απόφαση Μπάιντεν.

Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που προσπαθούν να ζυγίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, είναι ότι σύντομα αναμένεται να αλλάξει δραματικά η αμερικανική πολιτική ως προς το Ουκρανικό, με τον Τραμπ να ποντάρει σε άμεσο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις. Μόνο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για συμβιβασμούς και ίσως είναι σε θέση να ποντάρει σε ενίσχυση των δυνάμεών του με έως και 100.000 Βορειοκορεάτες, σύμφωνα με ανάλυση που κυκλοφόρησε στην G-20. Πιθανώς, μάλιστα, να εκλάβει τις Δυτικές συζητήσεις περί διαπραγματεύσεων ως ένδειξη ότι αποδίδει καρπούς η στρατηγική φθοράς που έχει επιλέξει κατά της Ουκρανίας, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία -Τι,rosia -ti