Τι σηματοδοτούν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Στη μακρά διαδρομή του, με την πολύτιμη συνεισφορά του αλλά και τα λάθη του, το ΠΑΣΟΚ, από την εποχή της ίδρυσής του έως σήμερα, χρησιμοποιούσε κατά κόρον μια λέξη για να δώσει το στίγμα του: ΑΛΛΑΓΗ.

Όχιτυχαία. Το αξιακό υπόβαθρο τηςσοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικούκέντρου δεν ήταν ποτέ συμβατό με τηνακραία ρητορική, την πόλωση και τοδιχασμό.

Λογικέςτου τύπου « ή τους τελειώνουμε ή μαςτελειώνουν»(!) που κυριάρχησαν στοδημόσιο διάλογο την εποχή του κραταιούΣΥΡΙΖΑ και που βέβαια τις πλήρωσε πολύακριβά

ο τόπος αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δενέχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκόπροοδευτικό κόμμα.

ΤοΠΑΣΟΚ ήταν πάντα για την «αλλαγή», όχιγια την «ανατροπή».

Τοκάλεσμα για «ανατροπή» ήταν ένας όροςκι ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατ’εξοχήν από τον Αλέξη Τσίπρα. Και μάλισταόχι γενικώς και αορίστως, αλλά τηνπερίοδο μετά τις ευρωεκλογές του 2014,όταν στόχος ήταν να πέσει η κυβέρνησηΣαμαρά-Βενιζέλου.

Όπωςκαι τότε, έτσι και τώρα, το «γερά-γερά,να πέσει η δεξιά» δεν αρκεί.

Γιατίη ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ταχρόνια της κρίσης, αντί να φέρει«καλύτερες μέρες» έφερε παράταση τηςκρίσης και νέα μνημόνια. Που κατεξοχήντα πλήρωσαν, όπως θυμόμαστε (;)όλοι, οιπιο ευάλωτοι και οι πιο αδύναμοι.

Προφανώς,προφανέστατα, όλοι/ες οι υποψήφιοιΠρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν να αυξήσειτην εκλογική επιρροή του το κόμμα καινα διεκδικήσει μεθαύριο με αξιώσεις τηδιακυβέρνηση. Και προφανώς, προφανέστατα,για να το πετύχει αυτό πρέπει να απευθυνθείσε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Τοκλειδί είναι το πώς, με ποια ρητορική,με ποιο σχέδιο για τη χώρα. Γιατί το 2024δεν έχει καμία σχέση με το 2014. Ούτε μέσαστη χώρα ούτε έξω από αυτήν. Οι πολίτεςτο ξέρουν, το έχουν βιώσει στο πετσίτους τα χρόνια της κρίσης κι έχουν γίνεισοφότεροι και ωριμότεροι. Και περιμένουναντίστοιχη ωριμότητα και σοβαρότητακαι από τις πολιτικές ηγεσίες. Μήπωςαυτό άραγε δεν είναι και το κεντρικόμήνυμα που στέλνουν σταθερά οιδημοσκοπήσεις, από τις ευρωεκλογές καιμετά;

Μπορείνα δώσει διέξοδο ο προοδευτικός χώρος;Ναι, μπορεί. Με σύγχρονες απαντήσειςστα προβλήματα των πολιτών -στα προβλήματατου σήμερα και του αύριο, όχι του χτες.

Μεγνώση, επίγνωση και συναίσθηση τουσύγχρονου κόσμου και των μεγάλωνπαγκόσμιων προκλήσεων και απειλών πουμας περιβάλλουν. Λύσεις με ασφάλεια,όχι με υποσχέσεις για «σεισάχθεια».Γιατί, ναι, προοδευτικό είναι ότι μειώνειτις ανισότητες αλλά δεν αρκεί να το λες,πρέπει να έχεις κι ένα ρεαλιστικό σχέδιοπώς θα το κάνεις χωρίς να ρίξεις τη χώρα(και τους πολίτες της) στα βράχια. Γιατίμπορεί να ηχεί ωραίο στα αυτιά το σύνθηματης μετωπικής σύγκρουσης με το«κατεστημένο» και τις «Αγορές» αλλάμας τα είχαν πει κι άλλοι αυτά μιαδεκαετία πριν κι εκείνος που την πλήρωσεακριβά ήταν ο κοσμάκης.

Ναι,η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσφέρειμια αξιόπιστη εναλλακτική πρότασηδιακυβέρνησης και να δώσει διέξοδο σταπροβλήματα των πολιτών και προοπτικήστη χώρα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Κιρ Στάρμερστο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέτυχε τον Ιούλιομια σαρωτική νίκη, ως προσωπικότητασοβαρή και μετριοπαθής, σε συνδυασμόμε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικόπολιτικό πρόγραμμα, χωρίς εμμονές, χωρίςακρότητες και χωρίς ακατάσχετησυνθηματολογία και παροχολογία.

Το 2024 δεν είναι 2014. Δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ ούτε προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών ο καταγγελτικός λόγος. Το «τέρμα στο φόβο και στην υποταγή» δεν μπορεί να είναι σύνθημα ΠΑΣΟΚ -παραπέμπει καλύτερα στον Μελανσόν και στην «Ανυπότακτη Γαλλία».

Ναι,το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του μια μεγάληευκαιρία. Κι όπως είπε κι ο Σημίτης στα«γενέθλια» της 3ηςΣεπτέμβρη, «οι ευκαιρίες δεν είναιάπειρες». Η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ δενείναι να μαζέψει τα συντρίμμια πουαφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ ή να ξεκινήσειμαζί τους «προγραμματικό διάλογο».

Ηευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ είναι να πείσειτις εκατοντάδες χιλιάδες απογοητευμένωνκαι αποστασιοποιημένων πολιτών ότιέχει συγκροτημένο σχέδιο και σοβαρήεναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης γιατη χώρα. Το στοίχημα είναι ποιοτικό, όχιποσοτικό.

Και τέλος: Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο πιο σοβαρός διάλογος που έγινε για την «ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» ήταν επί των ημερών του Κ. Σημίτη. Με ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό και με βασικό συνομιλητή από την «άλλη πλευρά» τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Και όχι τον Πολάκη ή τον Κασσελάκη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα