Την Τρίτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ η διαγραφή Σαμαρά -«Δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση»

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης (19/11) αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός έλαβε χθες την απόφαση για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ και την ΚΟ του κόμματος μετά τη συνέντευξη

του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα όπου σε οξύτατους τόνους άσκησε εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Κίνηση που ήταν το αποκορύφωμα μιας τριετίας σχεδόν αμφισβητήσεων, αλλά και υπονόμευσης της κυβέρνησης, μη αφήνοντας άλλο περιθώριο στον πρωθυπουργό παρά να προχωρήσει στην διαγραφή του. Το επιδίωξε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του, για τη διαγραφή Σαμαρά δίνοντας τον τόνο.

Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητα ηγετική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς υπουργούς και στελέχη που τοποθετήθηκαν για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε σήμερα για τις ΗΠΑ για προγραμματισμένο ταξίδι, κάτι που για πολλούς φανερώνει ότι δεν θεωρούσε ότι τα όσα είπε θα προκαλούσαν τη διαγραφή του. Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του στενού του συνεργάτη Νίκου Τσιούτσια σε συνέντευξή του, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό που προκάλεσε τη διαγραφή του είναι ότι πρότεινε για ΠτΔ τον Κώστα Καραμανλή.

Από εδώ και στο εξής στρέφεται η προσοχή στους βουλευτές που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αν και δεν εκτιμάται επί του παρόντος ότι υπάρχει κάποιος που θα ακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι ενδεικτικό ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είναι στενός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχουν άλλοι βουλευτές της ΝΔ που θα τον ακολουθήσουν. Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Σαμαρά και εξέφρασε την άποψη ότι η διαγραφή του «ήταν μονόδρομος».

Μένει ακόμη να φανεί αν ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί επιθετικά εναντίον της ΝΔ, πριμοδοτώντας κόμματα που βρίσκονται στις παρυφές της άκρας Δεξιάς και της λαϊκής Δεξιάς. Ήδη η Αφροδίτη Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής) και ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη) υποστήριξαν τον κ. Σαμαρά για τις απόψεις που εξέφρασε εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

Δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή η συμπεροφορά αυτή

Με το που έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής ήταν κοινό το μήνυμα που εξέπεμπαν όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη και συνεργάτες, ότι αυτή η συμπεριφορά που ξεπερνά τα θεσμικά όρια δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ετσι, όταν ο πρωθυπουργός διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε τη διαγραφή του.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν σήμερα και οι τρεις υπουργοί που επέλεξαν να τοποθετηθούν δημοσίως, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Βορίδης.

«Ενα έθνος για να γίνει σπουδαίο, πρέπει να έχει και πειθαρχία. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα, είναι δημοκρατία, παραμένει, και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε (σ.σ.: τη διαγραφή του) με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», είπε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Έχοντας δύο φορές ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η διχόνοια βλάπτουν. Δεν πάμε πουθενά και δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε την παράταξή μας. Θα ήταν πολύ κρίμα όλη αυτή η πρόοδος να πάει χαμένη, όλες αυτές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μπούμε σε μια φάση αβεβαιότητας, αστάθειας και τελικά οπισθοδρόμησης. Είμαι βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά, συντεταγμένα. Και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον της παράταξης και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον και την προοπτική της πατρίδας».

Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του είπε: «Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Εξάλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.



Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα