Το Ισραήλ προσφέρει στον ηγέτη της Χαμάς ασφαλή έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας για να τελειώσει ο πόλεμος

Ασφαλή έξοδο στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ από τη Λωρίδα της Γάζας προσφέρει το Ισραήλ προκειμένου η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση να απελευθερώσει του 101 Ισραηλινούς ομήρους και να εγκαταλείψει τον έλεγχο του θυλάκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση για ασφαλή έξοδο του Σινουάρ από τη Λωρίδα της Γάζας

είναι εδώ και δύο μέρες στο τραπέζι, αλλά παραμένει ασαφής η απάντηση της Χαμάς και αν θα την κάνει δεκτή.

Η πρόταση έγινε από το Ισραήλμε την πρόθεση εξεύρεσης νέων λύσεωνγια μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρόςκαθώς οι πιθανότητες επίτευσξής της μετις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις«δείχνουν ολοένα και πιο αμυδρές».

Σημειωτέον ότι Ισραηλινοίαξιωματούχοι κάνουν παρασκηνιακάδιάφορες προτάσεις στον ηγέτη της Χαμάς,προσφέροντάς του είτε ασφαλή έξοδο απότον Παλαιστινιακό θύλακο είτε ασυλίαγια διώξεις.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή έξοδο στον Σινουάρ, την οικογένειά του και σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει», δήλωσε στο Bloomberg o επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ισραήλ για τους ομήρους, Γκαλ Χιρς.

«Παράλληλα πρέπει να εργαστώγια εναλλακτικά σχέδια γιατί πρέπει ναφέρω πίσω τους ομήρους. Ο χρόνος κυλάαντίστροφα. Οι όμηροι δεν έχουν χρόνο»,είπε ο Ισραηλινός διαπραγματευτής.

Και υποστήριξε ότι στις μέχριτώρα διαπραγματεύσεις η Χαμάς «επιδίωκενα υπαγορεύσει τους όρους, αντί ναδιαπραγματευτεί».

Η Χαμάς «θα πληρώσει υψηλότίμημα»

Αναφερόμενος στους έξι ομήρους που εκτέλεσε η Χαμάς στα τέλη Αυγούστου σε σήραγγα στη Ράφα, ο Χιρς τόνισε ότι «θα υπάρξει ένα τίμημα γι’ αυτές τους δολοφονίες».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσηςότι το Ισραήλ έχει ξανασυζητήσει στοπαρελθόν την πιθανότητα να επιτρέψειστην ηγεσία της Χαμάς να αυτοεξοριστείαπό τη Λωρίδα της Γάζας.

Τον περασμένο Μάιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου δήλωσε στο podcast «Call Me Back» ότι αυτή η επιλογή συζητείτο πάντα, επισημαίνοντας, πάντως, ότι «το σημαντικότερο είναι να παραδοθεί η Χαμάς. Αν παραδώσουν τα όπλα τους, ο πόλεμος θα τελειώσει».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα