Το περίφημο μέλι σουσούρας Χαλκιδικής -Λιγότερη κατά 50% φέτος η παραγωγή στην Ελλάδα, πού θα κινηθούν οι τιμές

Το (εγχώριο) μέλι… μελάκι φαίνεται πως θα πούμε φέτος, και ίσως και τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Καθώς η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά 50% λιγότερη σε σχέση με τις άλλες χρονιές λόγω της ξηρασίας. Τις επόμενες μέρες οι μελισσοκόμοι περιμένουν να βγάλουν και μέλι σουσούρας αλλά όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος αυτός τρύγος δεν θα σώσει την «παρτίδα»…

Λιγότερη φέτος η παραγωγή μελιού

Σε αυτοψία του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην έδρα του αγροτικού μελισσοκομικού συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Μέλι ΣΙΘΩΝ» ο οποίος είναι

ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τη φετινή χρονιά.

«Η χρονιά είναι δύσκολη για τη μελισσοκομία γενικότερα, υπάρχει μεγάλη ξηρασία στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα και γι΄αυτό αναμένεται μείωση της παραγωγής μελιού περισσότερο από 50%. Φέτος δηλαδή αναμένεται να συγκεντρώσουμε 200-300 τόνους μελιού ενώ, κατά μέσο όρο, τις προηγούμενες χρονιές, βγάζαμε 500-600 τόνους» λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συνεταιρισμού Δημήτρης Μητσιάρας.

Απότοκο της κατάστασης είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ.Μητσιάρα, ότι δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του συνεταιρισμού που δίνει μέλι σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας γύρω στο 10% της αγοράς και στο εξωτερικό.

«Θα καλύψουμε πρώτα τα καταστήματά μας που λειτουργούν με την επωνυμία ΜΕΛΙ ΣΙΘΩΝ, θα δώσουμε έμφαση στο εξωτερικό και μετά στην εγχώρια αγορά όπου είναι πολύ πιθανό, να υπάρξει έλλειψη από ελληνικό μέλι».

Ο κ.Μητσιάρας εκτιμά πάντως ότι, αν και υπολείπεται περίπου ένας μήνας παραγωγικής περιόδου, δεν θα μπορέσει να καλυφθεί η χαμένη χρονιά.

«Η παραγωγή ξεκινάει κυρίως από τα μέσα Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου αλλά το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ ξηρό φέτος, με μεγάλη λειψυδρία και τα φυτά δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν για να δώσουν την ανάλογη απόδοση» εξηγεί. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να μπορέσουν οι παραγωγοί να βγάλουν τον χειμώνα ομαλά και να σώσουν κυρίως τα μελίσσια τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν για να ξεκινήσουν πάλι τη νέα χρονιά. Οσο για το μέλλον του Συνεταιρισμού, εκτιμά ότι σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση και στην οικονομική ευημερία του γιατί χάνονται αγορές.

«Θα γίνουν περικοπές εξόδων και ανάλογη διαχείριση για να μπορέσουμε να πάμε στη νέα χρονιά και με σωστές προοπτικές, να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας» καταλήγει.

Η σουσούρα χρωματίζει μωβ τον Χολομώντα

Στην Αρναία Χαλκιδικής, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων βορειοανατολικής Χαλκιδικής του δήμου Αριστοτέλη Χρήστος Τσιάρας μας οδηγεί από το χωριό στους πρόποδες του Χολομώντα όπου έχει τα μελίσσια του, σε μια τοποθεσία γεμάτη από το αυτοφυές φυτό σουσούρα.

«Τα μελίσσια μου τα έχω σε… πεντάστερο ξενοδοχείο με θέα» χαριτολογεί την ώρα που ελέγχει τις κυψέλες του με το πολύβουο μελίσσι να «χώνεται» στα μωβ άνθη της σουσούρας. Παραδέχεται ότι η φετινή χρονιά έβγαλε μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να προσπαθούν να επιβιώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

«Έπαιξαν ρόλο οι καιρικές συνθήκες, η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία του καλοκαιριού δεν βοήθησε καθόλου τη φύση ώστε να μπορέσει να αναπαράγει τα άνθη και τα φυτά και κατ΄ επέκταση να γίνει η συλλογή και η γονιμοποίηση των μελισσών και η επικονίαση. Είναι μια αλυσίδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρυγήσουμε πολύ λιγότερο μέλι» λέει, προσθέτοντας ότι υπολογίζει σε πάνω από 50% τη μείωση της παραγωγής στο πεύκο αλλά και στις άλλες νομές, όπως το βαμβάκι, τον ηλίανθο και τα ανθόμελα της άνοιξης.

«Στην καστανιά μόνο ήταν καλύτερα τα πράγματα γιατί τον Ιούνιο ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες που δεν είχε βροχές αλλά από κει και πέρα, όλες οι υπόλοιπες ανθοφορίες, επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τον καιρό» συμπληρώνει.

Όσο για τη σουσούρα, ο κ.Τσιάρας διευκρινίζει ότι είναι άγνωστο ακόμη πόσο θα αποφέρει, γιατί αν και υπάρχει ανθοφορία, εξαρτάται και πάλι από τον καιρό τις επόμενες μέρες.

«Δεν ξέρουμε πως θα πάει γιατί υπάρχει αλληλεπίδραση. Θα πρέπει να έχει πάνω από 15 μέρες καλή θερμοκρασία για να μπορέσουμε να πούμε ότι πρώτα θα επιβιώσουν και θα ζήσουν τα μελίσσια με την τροφή της σουσούρας που θα συλλέξουν και αν περισσέψει κάτι να πάρουμε κι εμείς για να το δώσουμε στο καταναλωτικό κοινό» αναφέρει, προσδιορίζοντας ότι οι θερμοκρασίες θα πρέπει να κυμανθούν από 10 βαθμούς τις βραδινές ώρες και πάνω από 20 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να σημειωθούν παρατεταμένες βροχές.

Οσο για τις τιμές, τονίζει ότι οι παραγωγοί πουλάνε προς 4 ευρώ το κιλό στους εμπόρους- αν και φέτος θέλουν η τιμή να φτάσει τουλάχιστον στα 4,5 ευρώ- θέτοντας παράλληλα το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων με ανεξέλεγκτες, όπως αναφέρει εισαγωγές μελιού που «βαφτίζονται» στην ετικέτα ως «μέλι της ΕΕ».

AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλκιδικής -Λιγότερη, Ελλάδα,chalkidikis -ligoteri, ellada