Β. Λοΐζου (Υπουργείο Ανάπτυξης) από Φόρουμ Δελφών: Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα των chips

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις, που παρουσιάζονται παγκοσμίως από την ραγδαία εξελισσόμενη αγορά της κατασκευής ημιαγωγών, εξετάστηκαν σε συζήτηση σχετικής θεματικής ενότητας, κατά τη διάρκεια του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, τόνισε την ανάγκη χάραξης ολιστικής εθνικής στρατηγικής στον τομέα των chips, τον οποίο χαρακτήρισε ως «στρατηγική προτεραιότητα» για την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως τους επόμενος μήνες θα δημιουργηθούν

κίνητρα και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ώστε σε συνεργασία με Ινστιτούτα και φορείς, η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Χρυσή ευκαιρία

Ο κ. Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA) και Διευθυντής Επιχειρήσεων στην «ES Systems», χαρακτήρισε ως «χρυσή ευκαιρία» για επενδύσεις και συνεργασία, τον νόμο που ψήφισε η ΕΕ (European Chips Act- δέσμη μέτρων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής ηγεσίας της ΕΕ). Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί στο σχεδιασμό RF και άλλους τομείς της αλυσίδας, να ελκύσει ξένες εταιρείες και «να πάει στο επόμενο επίπεδο», δημιουργώντας ακαδημία κατάρτισης στελεχών, που θα καταστήσει τη χώρα μας «ευρωπαϊκό hub».

Ο κ. Federico Menna, Διευθύνων Σύμβουλος της «EIT Digital», υποστήριξε πως με το νόμο της ΕΕ, για πρώτη φορά συμβαδίζουμε με τις ηγέτιδες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, αλλά πρέπει να δουλέψουμε συνολικά ως Ευρωπαϊκή Ήπειρος. «Ο μεγάλος ανταγωνισμός είναι με την Κίνα» επισήμανε και πρόσθεσε πως «αν δεν επενδύσουμε γρήγορα, θα είναι μεγάλο το ρίσκο για όλες τις επενδύσεις στις τεχνολογίες». Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, υπάρχουν 500-600 εταιρείες στην Ευρώπη, ένα νούμερο ενθαρρυντικό για μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

Ο κ.  Μπάμπης Μπακολιάς, Director και General Manager της «Ansys Hellas», εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα chips είναι ο «δεινόσαυρος της βιομηχανίας», καθώς «δεν είναι trendy όπως η ΑΙ». «Το πρόβλημα είναι, ότι δεν έχουμε ταλέντα», ανέφερε, προσθέτοντας, ότι για να γίνει πιο ελκυστική η βιομηχανία παραγωγής chips, πρέπει να πάρει τα ταλέντα από τα πανεπιστήμια και να τα φέρει στην αγορά, επισημαίνοντας ως πεδίο ανάπτυξης για την Ελλάδα τον τομέα του σχεδιασμού.

Η κα. Antonia Hmaidi, Senior Analyst στο γερμανικό Ινστιτούτο MERICS, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι της, όπως η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, ηγούνται στον τομέα των chips και διασφαλίζουν, ότι δεν κυριαρχεί η Κίνα. Επεσήμανε ωστόσο, ότι «στην Κίνα υπάρχει λιγότερη διαφάνεια για το τί κάνει και αυτό μας δυσκολεύει». Εκτίμησε ακόμη, πως τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτόνομες εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά ως σύνολο και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον σχεδιασμό και άλλους τομείς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος του CNN Greece, Δημήτρης Μαλλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λοΐζου Υπουργείο Ανάπτυξης, Φόρουμ Δελφών, Ανάγκη,loΐzou ypourgeio anaptyxis, foroum delfon, anagki