Βρετανία: Αγρότες κατέβηκαν στο Λονδίνο – Διαμαρτύρονται για την αύξηση του φόρου κληρονομιάς [βίντεο]

Με πλακάτ, πανό, τηλεβόες και τρακτέρ-παιχνίδια Βρετανοί αγρότες κατέβηκαν στο κέντρο του Λονδίνου και πολιόρκησαν το κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για μια αύξηση του φόρου κληρονομιάς επί της ιδιοκτησίας γης, που λένε ότι θα καταφέρει σφοδρό χτύπημα στα εισοδήματά τους.

Σπάνια εμφανίζονται οι Βρετανοί αγρότες τόσο μαχητικοί όσο οι Ευρωπαίοι γείτονές τους και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε δει μέχρι τώρα μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σαν κι αυτές στη Γαλλία

και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τώρα εμφανίζονται διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δουν τους ακούσει η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.

H αύξηση του φόρου που εξόργισε τους Βρετανούς αγρότες

Οι γεωργικές επιχειρήσεις πληρούσαν μέχρι πρόσφατα τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση 100% στον φόρο κληρονομιάς επί αγροτικών και επιχειρηματικών περιουσιών μειώνοντας τα ποσά που πληρώνουν οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες γης κατά τη μεταβίβαση μετά θάνατον αρόσιμων εκτάσεων.

Αλλά από τις 6 Απριλίου του 2026 η απαλλαγή από τους φόρους σε τέτοιες περιπτώσεις θα ισχύει μόνο για το πρώτο εκατομμύριο λιρών συνδυασμένης αγροτικής και επιχειρηματικής περιουσίας. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών αντιμετώπισε μια λυσσαλέα αντίδραση από τους αγρότες μετά την ανακοίνωση της φοροκαταιγίδας τον περασμένο μήνα από την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που επικαλέστηκε τη μαύρη τρύπα που παρέλαβε η κυβέρνησή της από τους Τόρηδες ως αιτία για την αύξηση του φόρου.

Κι ακόμη και ο Έλον Μασκ -σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης Στάρμερ – ενεπλάκη στη διαμάχη υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο Χ ότι «η Βρετανία ακολουθεί στα βήματα του Στάλιν», αναφερόμενη στην υποχρεωτική κολεκτιβοποίηση ιδιωτικών αγροικιών στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν «όσο χρειαστεί» τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Η κυβέρνηση των Εργατικών είχε ξαναπροκαλέσει την οργή των αγροτών όταν επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απαγόρευση του κυνηγιού αλεπούδων στην Αγγλία και την Ουαλία. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2002 πάνω από 400.000 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου.

Σήμερα ο πρόεδρος του συνδικάτουNFU, Τομ Μπράντσοου, δήλωσεστο βρετανικό δίκτυο Sky Newsότι οι τελευταίες κινητοποιήσειςτων αγροτών θα συνεχιστούν «για όσοχρειαστεί». Βασικό σημείο στην κόντραστη Βρετανία, όπου οι αγρότες πασχίζουννα τα βγάλουν πέρα λόγω έλλειψηςεπιδοτήσεων και ανθρώπινου δυναμικούστον απόηχο του Brexit, είναιπόσοι θα πληγούν από την αύξηση τουφόρου.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερυποστήριξε χθες ότι δεν θα πληγεί «ημεγάλη πλειοψηφία των αγροκτημάτων»,αλλά το συνδικάτο NFU επιμένειότι πάνω από το 66% των οικογενειακώναγροτικών επιχειρήσεων στην Αγγλία θακληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

«Τα δικά μας νούμερα λένε ότι ότι το 75% των εμπορικών αγροκτημάτων, αυτών που παράγουν τα τρόφιμα της χώρας, βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας», είπε ο Μπράντσοου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα