ΒΒC: Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ανοίγει ένα νέο, σκοτεινό κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Ένα νέο, επικίνδυνο σκοτεινό κεφάλαιο για την αμερικανική πολιτική σκηνή άνοιξε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στη βόρεια Αμερική, μπορεί οι σφαίρες του δράστη κατά του Τραμπ στην Πενσιλβάνια το βράδυ του Σαββάτου να τραυμάτισαν ελαφρά μόνον στο αφτί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, αλλά οδήγησαν στο θάνατο ενός συμμετέχοντα στη συγκέντρωση και στον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο και την προεκλογική

εκστρατεία για τις κρίσικμες εκλογές του Νοεμβρίου σε ένα μεγάλο διχασμό καταφέρνοντας πλήγμα στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του έθνους.

Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της ασφάλειας στην αμερικανική πολιτική – οικοδομημένη εδώ και δεκαετίες – ράγισε με δραματικό τρόπο.

Ηεπίθεση κατά του Τραμπ επανέφερε τιςΗΠΑ σε μια σκοτεινή εποχή

ΟΤραμπ τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά ησφαίρα πέρασε ξυστά δίπλα του. Καιτέτοια δραματική πράξη βίας κατά προέδρουή προεδρικού υποψηφίου δεν είχε καταγραφείστις ΗΠΑ αφότου ο Τζον Χίνγκλεϊ πυροβόλησετον ΡόναλντΡίγκαν το 1981.

Το περιστατικό στην Πενσιλβάνια γυρνά τις ΗΠΑ σε μια πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία τους, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, όταν δύο μέλη της δυναστείας των Κένεντι και αδέρφια, – ένας πρόεδρος και ένας υποψήφιος για προεδρία- έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες δολοφόνων. Οι ηγέτες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων όπως ο Μέντγκαρ Έβαρς, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκολμ X έχασαν επίσης τη ζωή τους λόγω της πολιτικής βίας.

Όπωςκαι σήμερα, η δεκαετία του 1960 στιγματίστηκεαπό την έντονη πολιτική πόλωση καιδυσλειτουργία, όταν ένα όπλο και έναάτομο πρόθυμο να το χρησιμοποιήσειμπορούν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Εκκλήσεις για ενότητα

Προςτο παρόν δύσκολα μπορεί κανείς ναπροβλέψει τον αντίκτυπο που θα έχειστην Αμερική και τον πολιτικό της λόγοη χθεσινή απόπειρα κατά του Τραμπ.Ήδη, υπήρξαν καιαπό τα δύο κόμματα, Δημοκρατικούς καιΡεπουμπλικανούς,εκκλήσειςνα πέσουν οι πολιτικοί τόνοικαι υπέρ της εθνικής ενότητας.

Λίγεςώρες μετά το συμβάν ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν και πιθανός αντίπαλος τουΤραμπ τον Νοέμβριο, εμφανίστηκε στιςκάμερες στο Ντέλαγουερ δηλώνοντας: «Δενυπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιουείδους βία. Είναι αρρωστημένο. Δενμπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμενα το ανεχθούμε αυτό», τόνισε.

Ο Μπάιντεν μίλησε αργότερα τηλεφωνικά με τον Τραμπ κι επέστρεψε άρον άρον στον Λευκό Οίκο.

Πόλεμοςχαρακωμάτων

Αλλάη βία έχει διεισδύσει στον κομματικόπόλεμο χαρακωμάτων, που χαρακτηρίζειτις τελευταίες δεκαετίες την αμερικανικήπολιτική σκηνή. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοιπολιτικοί έσπευσαν να ρίξουν την ευθύνηγια την επίθεση κατά του Τραμπ στουςΔημοκρατικούς και τη ρητορική τουςαναφορικά με την απειλή που αντιπροσωπεύει,όπως λένε, ο Ρεπουμπλικανός πρώηνπρόεδρος για την αμερικανική δημοκρατία.

«Η κεντρική υπόθεση της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας, που πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ. Βανς, εκ των ονομάτων που ακούγονται μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων του Τραμπ. «Αυτή η ρητορική οδήγησε ευθέως στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

ΟΚρις λα Σιβίτα, διευθυντής της προεκλογικήςκαμπάνιας του Τραμπ, δήλωσε ότι«αριστεροί ακτιβιστές,δωρητές των Δημοκρατικών, ακόμη και οΤζο Μπάιντεν» πρέπει ναλογοδοτήσουν τον Νοέμβριοστην κάλπη  για τα «αηδιαστικάσχόλιά» τους που οδήγησαν,κατά τη γνώμη του, στην δολοφονικήαπόπειρα.

ΟιΔημοκρατικοί μπορεί να διαφωνούν, αλλάπολλοί στο αριστερό κέρας του πολιτικούφάσματος είχαν χρησιμοποιήσει την ίδιαγλώσσα για να περιγράψουν την ενοχή τηςδεξιάς πολιτικής ρητορικής πριν απότον παραλίγο θανάσιμο πυροβολισμό τηςβουλευτή Γκάμπι Γκίφορντς στην Αριζόνατο 2011.

Ηδολοφονική απόπειρα κατά του Τραμπ στηνΠενσυλβάνια θα ρίξει αναμφίβολα μεγάλησκιά στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών,που ξεκινά τη Δευτέρα. Τα πρωτόκολλαασφαλείας θα γίνουν πιο αυστηρά και οιδιαδηλώσεις – και οι αντιδιαδηλώσεις– που θα γίνουν εκεί θα συνοδεύονταιαπό μια αίσθηση ανησυχίας.

Τα φώτα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στον Τραμπ

Στομεταξύ, τα φώτα της δημοσιότητας θαστραφούν ακόμη περισσότερο στον υποψήφιοτων Ρεπουμπλικανών, Τραμπ όταν ανέβειστη σκηνή το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

Οιεικόνες του αιμόφυρτουπρώην προέδρου με υψωμένη τηγροθιά είναι βέβαιο ότι θα γίνουνσημείο αναφοράς στο συνέδριοστο Μιλγουόκι. Το ΡεπουμπλικανικόΚόμμα επιδίωκε ήδη να αναγάγει τη δύναμηκαι τον σκληροτράχηλο ανδρισμό τουΤραμπ σε επίκεντρο της εκστρατείαςτου και το περιστατικό του Σαββάτου θαδώσει νέα ώθηση στο στόχο αυτό.

«Αυτόςείναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική»,έγραψεο Έρικ Τραμπ στα μέσα κοινωνικήςδικτύωσης, στη λεζάντα φωτογραφίας τουπατέρα του μετά τον πυροβολισμό.

Στοεπίκεντρο τα κενά ασφαλείας

ΗΜυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ θα βρεθείεπίσης στο στόχαστρο για τον χειρισμότων θεμάτων ασφάλειας στην προεκλογικήσυγκέντρωση του Τραμπ, καθώς ένα άτομομε ένα τουφέκι υψηλής ισχύος κατάφερενα φτάσει σε απόσταση βολής από τονυποψήφιο για την προεδρία.

Οπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,Μάικ Τζόνσον, υποσχέθηκε πλήρη έρευνα,η οποία, όπως θα πάρει χρόνο για ναολοκληρωθεί.

Αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: σε μια χρονιά αχαρτογράφητων εκλογικών υδάτων, η αμερικανική πολιτική πήρε μια νέα, θανάσιμη τροπή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα