100 χρόνια ΣΕΗ: Περπατώντας στα χνάρια των ελλήνων ηθοποιών

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το 1917. Με την ευκαιρία αυτή, το σωματείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του, διοργανώνει την Κυριακή 18 Ιουνίου ιστορικό περίπατο σε κομβικά σημεία της πόλης, άρρηκτα δεμένα με την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, αλλά και τους αγώνες των ελλήνων ηθοποιών.Παλιοί και νέοι ηθοποιοί, παλιοί και νέοι συνδικαλιστές θα μοιραστούν στις διάφορες στάσεις του περιπάτου στιγμές από το παρελθόν του ιστορικού σωματείου.

1.
Πλατεία Κοτζιά (15.00) Αφετηρία του περιπάτου το σημείο όπου πριν από εκατό χρόνια στεγάστηκαν τα πρώτα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου θα μιλήσει για την πρωτοβουλία του εορτασμού των 100 χρόνων του ΣΕΗ και τη σημασία της, ενώ ο Στράτος Σαραντίδης, γιος του Γεώργιου Σαραντίδη, ιδρυτικού μέλους του Σωματείου, θα μοιραστεί με το κοινό προσωπικές μαρτυρίες. Στον ίδιο χώρο, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια πλακέτας που υπενθυμίζει τον τόπο όπου στεγάστηκε το πρώτο συγκροτημένο βήμα για τη συνδικαλιστική οργάνωση των ηθοποιών.

2. Πειραιώς 40 (16.15) Στο χώρο όπου στεγάζονταν τα πρώτα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, το ισόγειο του οποίου οι ηθοποιοί είχαν μετατρέψει σε αίθουσα θεάτρου, και όπου η Ασφάλεια πραγματοποιεί συλλήψεις κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας. Οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη και Σάββας Στρούμπος θα διαβάσουν μαρτυρία του ηθοποιού Ευθύφρωνα Ηλιάδη.
3. Κοραή 4 (17.00) Στο κτίριο της Kommandatur επί γερμανικής κατοχής, τα υπόγεια κρατητήρια της Γκεστάπο αποτελούσαν ένα «τμήμα μεταγωγών» πριν τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές και στρατόπεδα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο ηθοποιός Πέρης Μιχαηλίδης και η Άννα Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το βιβλίο του Μίμη Φωτόπουλου Ελ Ντάμπα, όμηρος των Εγγλέζων.
4. Θέατρο Ρεξ (17.40) Στο καμαρίνι της ηθοποιού Ολυμπίας Παπαδούκα ένας μικρός παράνομος πολύγραφος γέμιζε με προκηρύξεις τα σακάκια των Γερμανών. Η ηθοποιός Μαρία Κίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα από τη μαρτυρία της Ολυμπίας Παπαδούκα, ενώ η συγγραφέας Άλκη Ζέη και ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός θα μιλήσουν για τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του 1940 (Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος).
5. Θέατρο Τέχνης (18.20) Οι παραστάσεις των θεάτρων κατά τη διάρκεια της Κατοχής μετατρέπονται σε κρυφτούλι με τον κατακτητή και την (ελληνική) λογοκρισία, μεταδίδοντας από σκηνής κρυφά μηνύματα αντίστασης και ελευθερίας. Η πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου Καλή Καλό θα μοιραστεί με τους περιπατητές προσωπικές μαρτυρίες από τα χρόνια της Κατοχής.

6. Καποδιστρίου και Πατησίων (18.50) Στο χώρο όπου στεγάστηκε η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών και κρατήθηκε η ηθοποιός Μαρία Φωκά, μετέπειτα πρόεδρος του ΣΕΗ, πριν οδηγηθεί στις φυλακές Πατρών, καταδικασμένη σε ισόβια στην δίκη του Μπελογιάννη. Θα διαβαστεί σημείωμα της Ισμήνης Καλλέργη, κόρης της Μαρίας Φωκά, ενώ ο Στέφανος Ληναίος, γραμματέας του ΣΕΗ το 1966, μεταφέρει το κλίμα της περιόδου.
7. Θέατρο Αθήναιον (19:30) Στο χώρο όπου ανέβηκε Το μεγάλο μας τσίρκο, η παράσταση-σύμβολο στα χρόνια της δικτατορίας, ο Κώστας Καζάκος θα μιλήσει για τις ημέρες αντίστασης του ελληνικού θεάτρου την περίοδο της δικτατορίας και για τη μεγάλη απεργία ηθοποιών και οικοδόμων, το 1973.
8. Θέατρο Γκλόρια (20.30) Στο θέατρο όπου, αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας, πάρθηκε η απόφαση για την ανασύσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που είχε «σφραγίσει» η Ασφάλεια, η πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ Αιμιλία Υψηλάντη θα μιλήσει για τις διαδικασίες επανίδρυσης του ΣΕΗ, ενώ ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός θα μιλήσει για τη μεγάλη απεργία της ΕΡΤ.
9. Θεατρικό Μουσείο (21.00) Ο ιστορικός περίπατος θα καταλήξει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, εκεί όπου παραμένει σφραγισμένο και απρόσιτο από το κοινό ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, σπάνιο αρχειακό υλικό που με ευθύνη της πολιτείας, αλλά και των επικεφαλής του Θεατρικού Μουσείου, καταστρέφεται. Το ΣΕΗ αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την ομιλία της προέδρου του Λίλας Καφαντάρη που θα ακολουθήσει, την επείγουσα ανάγκη διαφύλαξης, ανάδειξης και πρόσβασης των ερευνητών στο ανεκτίμητης αξίας αρχειακό υλικό του Θεατρικού Μουσείου.

Ο χάρτης του περίπατου:
Keywords
Τυχαία Θέματα