Synikismos Festival 2018 στην Ελευσίνα

Από τις 15 έως και τις 24 Ιουνίου 2018, η Ελευσίνα υποδέχεται το Synikismos Festival.

Στα πλαίσια του προγράμματος Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έρχεται το Synikismos Festival, στον Συνοικισμό Ελευσίνας. Ο Συνοικισμός Ελευσίνας ιδρύθηκε στα 1924 - 1925, για να στεγάσει τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα,

ύστερα από τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος.

Χώρος μνήμης, λοιπόν, ο Συνοικισμός Σαλαμίνας μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και διαλόγου γύρω από τα κυρίαρχα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας για καμβά τις παραστατικές τέχνες. Θεματική της φετινής πρώτης έκδοσης το προσφυγικό, το οποίο μέσα από site - specific έργα, αλλά και residencies παρουσιάζεται σε κατοίκους και επισκέπτες, χαρίζοντάς τους μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes on Roots #2 - Ελευσίνα

Ευρυπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Βιωματικός Περίπατος

Το φετινό Synikismos Festival θα ξεκινήσει με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2, έναν περίπατο στα σοκάκια του Συνοικισμού Ελευσίνας, στα οποία και μας ξεναγούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, φέρνοντάς μας σε επαφή με τις γειτονιές, τα σπίτια, τις ιστορίες, τα τραγούδια και τις συνήθειές τους. Ο πρώτος περίπατος έγινε πριν από δύο χρόνια, με τον Ευρυπίδη Λασκαρίδη, την Ασπασία - Μαρία Αλεξίου και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας να εστιάζουν στις αφηγήσεις των κατοίκων, σε μια προσπάθεια κατανόησης του παρελθόντος, αλλά και του φαινομένου της αναγκαστικής μετακίνησης των πληθυσμών. Δύο χρόνια μετά, οι κάτοικοι θα μας ανοίξουν και πάλι τα σπίτια τους, για να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, υπό το πρίσμα, αυτή τη φορά, των αλλαγών που έχουν συντελεστεί από το 2016 έως και σήμερα, των αλλαγών που αφορούν τη ζωή τους, τον τρόπο που αφηγούνται τις ιστορίες τους, αλλά και του τρόπου διατήρησης της συλλογικής τους μνήμης.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ευρυπίδης Λασκαρίδης

Δραματουργική Συνεργασία: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου

Καλλιτεχνική Συμβολή: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και την Πρόεδρό του κ. Γεωργία Γιαγτζόγλου - Αντωνιάδου. Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού.

Βίντεο: Διαδρομές στις Ρίζες #1: Δημήτρης Τριανταφύλλου & Στέλιος Κεραμιδάς

Παραγωγή: 2021 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ομάδα OSMOSIS

Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2018

Ώρα: 19:00

Σημείο Εκκίνησης: Info Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Info Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως και Παρασκευή 13:00 - 15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Ε_ΦΥΓΑ - Ελευσίνα

Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ομάδα Station Athens

Site specific Παράσταση

Η ομάδα Station Athens, με αφετηρία το 2014 και το χώρο του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτηρίου στο Μεταξουργείο, επιστρέφει στην Άνω Ελευσίνα, με το Ε_ΦΥΓΑ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης.

Ο Χασάν, ο Αϊντίμ, ο Ρεζά, ο Χαλίλ και ο Λευτέρης, μέλη της Station Athens, μας περιμένουν στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας, εκεί όπου για εκάτο σχεδόν χρόνια κατοικούσαν Μικρασιάτες. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη και ένα νοσοκομείο μετακομίζουν στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστομένες αυλές και τους ανθισμένους κήπους, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών.

Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι πραγματικοί άνθρωποι, φυγάδες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, που αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ μοιράζονται με το κοινό μνήμες και αγαπημένα τους αντικείμενα. Άνθρωποι μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, που εργάζονται, που μαθαίνουν ελληνικά, που μιλούν στο Skype, προσκαλούν τους θεατές να ανακαλύψουν τους πρωταγωνιστές της παράστασης, αλλά και εκείνους της πραγματικής ζωής.

Ομάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου

Καλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Σχεδιασμός Ήχου & Μουσικής: Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ολυμπία Μυτιληναίου

Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη

Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου - Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα

Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης

Βοηθοί Παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης

Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Με την υποστήριξη: Mind the Fact

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions

Ημερομηνίες και ώρες:

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 | Ώρα εκκίνησης: 20:21

Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου | Ώρες εκκίνησης: 20:21 & 22:00

Σημείο Εκκίνησης: Family

Διεύθυνση: Θειρών 17, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση, από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Φωτοσύναξη - Ελευσίνα

Βeforelight

Site - specific Εγκατάσταση

Η "Φωτοσύναξη", μια εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση, έρχεται να αλλάξει τον χαρακτήρα του άδειου οικοπέδου επί της οδού Δαρδανελίων και να το μετατρέψει σε χώρο συνάντησης, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών του.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός βιωματικού χώρου, λειτουργικού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, που να προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση, είτε πρόκειται για απλή στάση και συμμετοχή στις συζητήσεις, είτε για ανάπαυση και διασκέδαση.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που μεταβάλλονται, σε συνδυασμό με τα κατεδαφισμένα κτήρια, διαμορφώνουν ποικίλους χώρους συνάντησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

Ημερομηνίες: 15 - 24 Ιουνίου 2018

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Η site - specific εικαστική εγκατάσταση "Φωτοσύναξη" λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στο χώρο φιλοξενείται το Ιnfo Point του Φεστιβάλ (ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 & 16:30-22:00), καθώς και το Καφενείο "Η Βουλή". Εδώ τέλος, πίνουμε καφέ, παίζουμε τάβλι, βλέπουμε τους αγώνες του Μουντιάλ, τρώμε μαζί, διαβάζουμε, με μια φράση μυούμαστε στο ρυθμό του Φεστιβάλ Συνοικισμός.

Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα - Λονδίνο / Βηρυτός

Τάνια Ελ Κουρί

Βιωματική performance

Στο Ως Εκεί που Φτάνουν τα Δακτυλικά μου Αποτυπώματα ένας θεατής συναντά έναν πρόσφυγα μέσα από έναν τοίχο. Τα χέρια τους έρχονται σε επαφή, με τον πρόσφυγα να ζωγραφίζει το χέρι του θεατή, χωρίς, ωστόσο, να βλέπει ο ένας τον άλλον. Ο θεατής γίνεται ακροατής αυτών που αμφισβητούν τις διακρίσεις των συνόρων, τη στιγμή που μπορεί να διατηρήσει ή να ξεπλύνει το σημάδι στο χέρι του.

Τα ακροδάχτυλα, σημείο αίσθησης και, ταυτόχρονα, "παγίδα ασφαλείας", καθότι το χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας, προκειμένου να μας εντοπίσουν, είναι το βασικό στοιχείο στην performance της Τάνιας Ελ Κουρί. Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι είναι και ο Μπάζελ Ζαράα, Παλαιστίνιος πρόσφυγας στη Συρία, ο οποίος ηχογράφησε ένα ραπ τραγούδι, για να αφηγηθεί το ταξίδι που έκαναν οι αδερφές του από τη Δαμασκό στη Σουηδία. Μέσω της εοαφής και του ήχου, διερευνούμε την έννοια της συμπόνοιας, το κατά πόσο μπορούμε να "νοιώσουμε" έναν πρόσφυγα και να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει στη ζωή του η γεωγραφική διάκριση των συνόρων.

Παράσταση για έναν θεατή με τον Μπάζελ Ζαράα.

Τραγούδι: Μπάζελ Ζαραά (φωνητικά, μπάσο και πλήκτρα) με την Έμιλυ Τσόρτσιλ Ζαραά (φωνητικά), Πιτ Τσόρτσιλ (μουσική παραγωγή) και Κέιτι Στίβενς (φλάουτο και κλαρινέτο).

Παραγωγή: “On the Move” LIFT 2016 σε συνεργασία με το Royal Court Theatre

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρες 17:30-22:30. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου, ώρες 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00.

Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Ιστορίες Καταφυγίου - Μόναχο / Βηρυτός

Dictaphone Group

Βιωματική Εγκατάσταση

'Ηδη από τη δεκαετία του 1960, το Μόναχο αποτελούσε προορισμό πολλών οικονομικών μεταναστών. Από την αρχή της επανάστασης στη Συρία το 2011, η πόλη αποκτά και πάλι αυτό τον χαρακτήρα και υποδέχεται μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων.

Η Τάνια Ελ Κουρί και η Πέτρα Σερχάλ, της ομάδας Dictaphone Group, συνεργάστηκαν με μια ομάδα προσφύγων που διαμένουν στο Μόναχο. Δίνοντάς τους μία κάμερα, τους ζήτησαν να κινηματογραφήσουν, για μία ημέρα, τη ζωή τους στην πόλη, καθώς και τις αγαπημένες τους τοποθεσίες, υλικό το οποίο, στη συνέχεια, έγινε βίντεο και προβληθηκε σε δημόσιο χώρο στο Μόναχο.

Οι "Ιστορίες Καταφυγίου", οι προσωπικές αφηγήσεις, δηλαδή, των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, είναι μία βιωματική εγκατάσταση, την οποία το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει καθισμένο σε κουκέτες.

Σύλληψη και μοντάζ: Τάνια Ελ Κουρί

Σε συνεργασία με την Πέτρα Σερχάλ

Βιντεοσκοπημένα πλάνα από ανώνυμους αιτούντες ασύλου

Παραγωγή: Spielart Festival 2013, Dictaphone Group

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 17:00-21:00. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου και την Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00.

Χώρος: 3ο Δημοτικό Ελευσίνα

Διεύθυνση: Δαρδανελίων 85, Ελευσίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα