Χριστούγεννα θεατρικά και... ελληνικά! Τέσσερις παραστάσεις χωρίς γκλάμουρ, αλλά με ρετρό ελληνική ψυχή!

Η φαντασμαγορία και η παραμυθένια ατμόσφαιρα δεν λείπουν ούτε αυτά τα Χριστούγεννα από το θεατρικό ρεπερτόριο. Οι αμερικανικές και βορειοευρωπαϊκές γιορτινές συνήθειες με το αστραφτερό περιτύλιγμα αποτελούν γλυκά "must" στα οποία σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ωστόσο οι καιροί που ζούμε θυμίζουν επιπλέον σε πολλούς και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που δεν έχει να κάνει με γκλάμουρ, shopping και
ρεβεγιόν, ανακινώντας αναμνήσεις από διηγήσεις των προγόνων μας για τον τρόπο που περνούσαν οι ίδιοι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα για τη ζωή τους. Αυτή τη γλυκιά (και τη γλυκόπικρη, ακόμα) αίσθηση αναβιώνουν τέσσερις παραστάσεις ελληνικών έργων με παρόμοιο θέμα, που διεκδικούν την προτίμησή μας στη χριστουγεννιάτικη θεατρική έξοδό μας.

Ο Αμερικάνος στο θέατρο Ακροπόλ

Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη παράσταση επί τέσσερα χρόνια παίρνει αλλεπάλληλα "ανκόρ". Ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της, Θανάσης Σαράντος, έχει "οργώσει" την Ελλάδα, φέρνοντας σε κάθε γωνιά της την συγκινητική ιστορία του "Αμερικάνου" και τη γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του οποίου αποτελούν για τους φίλους της λογοτεχνίας "στανταράκι" ανάγνωσης τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο. Ξενιτιά, επαναπατρισμός, παραδοσιακά Χριστούγεννα στην Ελλάδα, θλίψη, έρωτας και λύτρωση είναι τα θεματικά στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία και που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Διαβάστε την συνέντευξη του Θανάση Σαράντου στο monopoli.gr



Γιοι και κόρες στο Bios

Μια "χούφτα" συγκινητικές αληθινές ιστορίες Ελλήνων που έζησαν με ξεχωριστό τρόπο κοσμοϊστορικές αλλαγές. Ένα ολόκληρο σύμπαν προσωπικών ιστοριών, με ποινικές υποθέσεις, απώλειες συγγενών, χαμένους ή κερδισμένους έρωτες. Μια πρωτότυπη θεατρική ιδέα του Γιάννη Καλαβριανού, που προκάλεσε αίσθηση στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι που μας πέρασε, δοσμένη στο σανίδι από ένα νεανικό καστ.

Διαβάστε την συνέντευξη του Γιάννη Καλαβριανού στο monopoli.gr
Διαβάστε την κριτική μας για την παράσταση

Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη στη Θεατρική Σκηνή

Τον Αντώνη Αντωνίου έχουμε την τύχη να τον βλέπουμε και στην τηλεόραση, όπου ξεχωρίζει με την ποιοτική του παρουσία στις παραγωγές στις οποίες έχει συμμετάσχει. Εδώ καταθέτει μια πολύ αξιόλογη ερμηνεία ως Ανδρέας Κορδοπάτης, ο οποίος το 1903 ξεκίνησε από το χωριό Δάρα Μαντινείας για να καταλήξει παράνομος και κυνηγημένος μετανάστης στην Αμερική, ακολουθώντας τους χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο.

Διαβάστε την κριτική μας για την παράσταση

Όταν συνάντησα τον Στέλιο στο Θέατρο της Ημέρας

Ξενιτιά σημαίνει Στέλιος Καζαντζίδης, και το αντίστροφο!

Στο έργο παρακολουθούμε την ιστορία του Στάμου, ενός μετανάστη στη Γερμανία, του οποίου η μόνη επαφή με την Ελλάδα, είναι το ραδιόφωνο και τα τραγούδια του Στέλιου. Μέσα απ' αυτή τη σχέση περνάει μπροστά μας ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας (ξεριζωμός Ποντίων-κατοχή-εμφύλιος-μετανάστευση-χούντα).

Keywords
Τυχαία Θέματα