Κυριακές στην Τεχνόπολη!

Στις 15 Μαρτίου, η τρίτη από τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη» καλωσορίζει τα παιδιά, με πρωτότυπες διαδραστικές δράσεις, στον μαγικό κόσμο της επιστήμης, ενόψει του 2ου Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου!Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινάει στις 10.30 το πρωί στο INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης
του Δήμου Αθηναίων, με δύο εργαστήρια για τον προγραμματισμό και την επιστήμη από την ομάδα Girls Go Coding. Στις 11.00, στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι», ακολουθούν εργαστήρια και πειράματα από το Μουσείο Πειραμάτων, ενώ στις 13.00, στις «Δεξαμενές Καθαρισμού» η ομάδα Θεατρόνιο παρουσιάζει την παράσταση «Θέμα Χημείας» του Γιάννη Γουλέ.

Επιπλέον, στις 12.30, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες. Συγκεκριμένα:
Προγραμματισμός και επιστήμη από την ομάδα Girls Go Coding στο INNOVATHENSΝομίζεις ότι ο προγραμματισμός είναι βαρετός, γεμάτος μαθηματικά και περίεργα σύμβολα; Εντάξει, δεν έχεις και πολύ άδικο, αλλά τα Girls Go Coding είναι εδώ για να ταξιδέψουν μαζί σου στη δημιουργική πλευρά του! Οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη» γεμίζουν τους υπολογιστές του Innovathens με χρώμα, κίνηση και επιστήμη, με τη βοήθεια των ηρωίδων της Disney και των επιστημονικών καινοτομιών του Athens Science Festival.

- Η Anna και η Elsa ζωγραφίζουν με τον κώδικά σου Έναρξη: 10.30
Γονείς και παιδιά ζωγραφίζουν χιονονιφάδες στον υπολογιστή τους με προγραμματιστικά εργαλεία και τη βοήθεια της Elsa και της Anna, των δυο πρωταγωνιστριών της δημοφιλούς ταινίας Frozen («Ψυχρά κι ανάποδα») της Disney. Μπορείς να κατευθύνεις τη Βασίλισσα και την Πριγκίπισσα του Arendelle με απλό και έξυπνο τρόπο, ώστε να χαράξουν με τα παγοπέδιλά τους τα σχήματα που θέλουν;

- Η πρώτη μου web σελίδα: μια αφίσα για την επιστήμη Έναρξη: 11.30
Φτιάχνουμε μικρά poster γεμάτα επιστήμη, σχεδιάζοντας web σελίδες και μαθαίνοντας πως λειτουργεί η HTML, η γλώσσα που περιγράφει το περιεχόμενο στο web. Με τη βοήθεια των νέων επιστημόνων του Famelab και του openscience.gr, που έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης, μιλάμε για όλα τα θαυμαστά που θα δούμε στο Athens Science Festival και «πειράζουμε» σελίδες HTML, για να περιγράψουμε και να ... διαφημίσουμε τα εκθέματα. Παράλληλα, βλέπουμε με άμεσο τρόπο τι συμβαίνει με τις αλλαγές και τις επιλογές που κάνουμε, φτάνοντας βήμα προς βήμα στο αισθητικό αποτέλεσμα που έχουμε στο μυαλό μας.
Τα εργαστήρια διοργανώνονται από τα Girls Go Coding με τη βοήθεια του openscience.gr, του διαγωνισμού Famelab και τη στήριξη του British Council, της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ), της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Εργαστηρίου Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από 8 έως 15 ετών. Η διάρκειά τους είναι περίπου 1 ώρα.
Για το εργαστήριοεργαστήριο«Η πρώτη μου web σελίδα: μια αφίσα για την επιστήμη», μπορείτε να φέρετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας tablet ή laptop, αρκεί να είναι εγκατεστημένο το Mozilla Firefox.
http://www.openscience.gr/girls-go-coding

Εργαστήρια από το Μουσείο Πειραμάτων στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι»
- Εργαστήριο: «Μαγική Χημεία» Έναρξη : 11.00
Ποιος μικρός επιστήμονας δεν έχει ονειρευτεί να ανακατεύει υγρά σε περίεργα γυάλινα μπουκαλάκια, να τα κάνει να αλλάζουν χρώμα; Ποιος δεν έχει φανταστεί ακόμα και εκρήξεις στο δικό του εργαστήριο; Αυτή την Κυριακή ο αέρας θα πάρει φωτιά, ένα τζίνι θα βγει από το μπουκάλι και όλα θα γίνουν πραγματικότητα στο εργαστήριο της Μαγικής Χημείας, με νέα συναρπαστικά πειράματα!
Εργαστήριο: «Ήρθε πάλι Κυριακή, παίζω με τη Φυσική» Έναρξη : 11.00
Πειράματα με ηλεκτρικά κυκλώματα και μαγνήτες, πειράματα οπτικής, ηλεκτροστατικοί κεραυνοί και πολλά ακόμη παιχνίδια πειραμάτων, μας κάνουν να αγαπήσουμε τη φυσική ακόμα πιο πολύ!
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 8 ετών. Η διάρκειά τους είναι περίπου 90’.
http://www.mouseiopeiramaton.gr

- Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Έναρξη: 12.30
Την Κυριακή 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν μια παλαιά μορφή ενέργειας που συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας το 19ο αιώνα. Θα περιηγηθούν στα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου και θα δούνε μηχανήματα και αντικείμενα που δεν ήταν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για περίπου 30 χρόνια. Οι ατμομηχανές, οι φούρνοι, οι καμινάδες και τα αεριοφυλάκια αποτελούν ένα μόνο τμήμα μιας ωριαίας ξενάγησης που θα τους ταξιδέψει στο παρελθόν του χώρου. Με τη βοήθεια των ανθρώπων του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα ανακαλύψουν ένα σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας του 19ου αιώνα, σε ένα από τα λίγα σωζόμενα και επισκέψιμα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας. Η ξενάγηση απευθύνεται σε εφήβους, ενήλικες και οικογένειες και διαρκεί περίπου μια ώρα.

- «Θέμα Χημείας» του Γιάννη Γουλέ, από την ομάδα Θεατρόνιο στην αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» Έναρξη : 13.00
Μπορεί η ψυχαγωγία να συνδυαστεί με τη μάθηση; Το θέατρο συνδέεται με την επιστήμη;
Αυτά τα ερωτήματα ήταν η αφορμή για τον συγγραφέα να δημιουργήσει μια θεατρική, εκπαιδευτική παράσταση και να προβάλει μέσω εννοιών της Χημείας την ανησυχία και τα όνειρα των μαθητών αλλά και των ενηλίκων, με χιούμορ. Μπορεί ένα παιδί να γίνει χημικός αλλά και αθλητής; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων στη διαμόρφωση της απόφασης; Ο έφηβος Φίλιππος έχει ταλέντο στο μπάσκετ. Θέλει να υπογράψει συμβόλαιο με μια ομάδα και να γίνει μεγάλος αθλητής. Ο πατέρας του όμως, ιδιοκτήτης βιομηχανίας χημικών, έχει άλλα σχέδια….

- «Θέμα Χημείας» ένα μίγμα με τέσσερα συστατικά: διαδραστικό μέρος, πείραμα χημείας, θεατρικό έργο και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές. Στο διαδραστικό μέρος, οι μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τη Χημεία. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές αναπαριστούν τις φυσικές καταστάσεις της ύλης (στερεό, υγρό, αέριο), ενώ μελετούν την επίδραση της πίεσης τόσο σε επίπεδο μικρόκοσμου όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων. Επίσης, γνωρίζουν τα χημικά στοιχεία, τις χημικές ενώσεις και ανακαλύπτουν τον κόσμο των χημικών αντιδράσεων μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες.
Συντελεστές Κείμενο: Γιάννης Γουλές Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη Επιμέλεια: Ναταλία Λύτρα Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης Χορογραφίες: Μαρία Αντωνίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Γιαννακός, Γιάννης Γουλές, Έμμυ Μαυρίκα, Μάρδη Μηλιαρά
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 12 έως 17 ετών. Η διάρκειά του είναι περίπου 80’.
Keywords
Τυχαία Θέματα