Το παραμύθι γιορτάζει: Έκθεση και δράσεις στο Ίδρυμα Eυγενίδου

"Το παραμύθι γιορτάζει" και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 4 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013.Αφηγηματικά δρώμενα και μια έκθεση με πληθώρα αντικειμένων περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα
Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Όλες οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, σε όλους εκείνους που αγαπούν το παιδικό παραμύθι και πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, των ανθρώπων που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο «αντιλαμβανόμαστε» σήμερα τα παραμύθια.

Για τους νεαρότερους επισκέπτες της έκθεσης τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό παραμυθιών που θα εξάψει την φαντασία τους, αλλά και από «ζωγραφικές» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από γνωστά ή λιγότερο γνωστά παραμύθια από όλο τον κόσμο, όπως και παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από παραμύθια. Τα παιδιά θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αναζητήσουν βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης και να ακούσουν γνωστούς παραμυθάδες να αφηγούνται λιγότερο γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ, με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι ενήλικοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε σπάνιες εκδόσεις από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, γκραβούρες και πρωτότυπες μακέτες παραμυθιών, παιδικά σχέδια, και προσεγγίσεις σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση θα έρθουν σε επαφή με μια άλλη διάσταση του παραμυθιού, που είναι λιγότερο γνωστή σήμερα και η οποία επιβεβαιώνει ότι τα παραμύθια απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικο κοινό, με στόχο να μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία πολλών γενεών πίσω στο χρόνο και είτε να προτείνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς, είτε να προσφέρουν μια λυτρωτική αποφόρτιση από την ένταση της καθημερινότητας.

Στο σύνολό τους, μικροί και μεγάλοι θα κατανοήσουν ότι το παραμύθι αποτελεί ουσιαστικά έναν ύμνο για τη ζωή και τις αξίες της (αγάπη, φιλία, εμπιστοσύνη) και μαζί έναν διαφορετικό τρόπο για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Οι αδελφοί Grimm και το λαϊκό παραμύθι: αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2012.
Έκθεση «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα»
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα», θα πραγματοπ
Keywords
Τυχαία Θέματα