Spam, scam και phishing: Δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις!

«Συγχαρητήρια! Κερδίσατε χρηματικό έπαθλο...». «Το email σας κέρδισε £1,000,000.00». «Στείλτε το σε 20 φίλους σας αλλιώς θα έχετε κακοτυχία για 12 χρόνια»... Σώστε τον βασιλιά, κερδίστε 500 δολάρια με δουλειά από το σπίτι σας, προωθήστε αυτό το μήνυμα για να σώσετε τον εαυτό σας.

Είναι τα καθημερινά μηνύματα που εισβάλλουν σε προσωπικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Μηνύματα που καλούν τους χρήστες να συμμετάσχουν σε έρευνες και να κερδίσουν χρήματα.

Ακολουθώντας το link οδηγούνται σε μια σελίδα που περιέχει μια έρευνα ικανοποίησης

πελατών. Υποβάλλοντας την έρευνα, κατευθύνονται σε μία άλλη φόρμα που ζητά να συμπληρώσουν τα πλήρη στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, ώστε να γίνει η πληρωμή που τους έχουν υποσχεθεί.

Αποτέλεσμα; Να χαθούν λεφτά από τους λογαριασμούς τους.

«Τα στοιχεία παγκοσμίως είναι εντυπωσιακά», λέει ο Δημήτης Πατσός, διευθυντής υπηρεσιών στην εταιρεία Adacom, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας. «Το 90% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που διακινούνται παγκοσμίως σήμερα είναι spam (ανεπιθύμητη αλληλογραφία). Και γι' αυτά υπεύθυνοι δεν είναι πάνω από 500 άτομα σε όλο τον πλανήτη».

Πίσω από τις απάτες αυτές, βρίσκονται κυρίως νέα παιδιά που δοκιμάζουν τα δύναμή τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι μεγάλοι οργανισμοί που δέχονται τις επιθέσεις και τους εντοπίζουν, τους βρίσκουν και τους προσλαμβάνουν, αλλά κανείς δεν ξέρει τη συμφωνία που επισυνάπτουν.

Χαρακτηριστική είναι η εντυπωσιακή περίπτωση του 18χρονου χάκερ, που προχωρούσε σε ηλεκτρονικές επιθέσεις μέσω διαδικτύου, υφάρπαζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών και προχωρούσε σε... επενδύσεις στο Χρηματιστήριο. Όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα CIA καιInterpol ενδιαφέρθηκαν να τον προσλάβουν.

Τα ανεπιθύμητα mail χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα spam, στα scam και το phishing. Τα spam, όρος από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος σε κονσέρβα στη δεκαετία του 1960, για το οποίο οι Μόντι Πάιθονς έγραψαν το σκετς «Spam», περιλαμβάνουν παραπλανητικά εμπορικά μηνύματα με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.

«Η απάτη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τον χρήστη πουλώντας ψεύτικο προϊόν ή και καθόλου προϊόν», λέει ο κ. Πατσός.

«Στόχος είναι να στείλουν τον χρήστη σε ένα ψεύτικο site και μέσα από εκεί να του αποσπάσουν χρήματα». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν χιλιάδες μηνύματα με φάρμακα, δάνεια κ.ο.κ.

Λόγω του χαμηλού κόστους, η αποστολή γίνεται σε ένα τεράστιο αριθμό αποδεκτών. Στα «υπόγεια κανάλια» το κόστος αγοράς μιας διεύθυνσης mail είναι 3 δολάρια για 1 megabyte, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες διευθύνσεις mail.

Η δεύτερη κατηγορία ανήκει στα scam, παραπλανητικά email, που στόχο έχουν να υποκλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών που διατηρούν λογαριασμούς. Κίνητρο των συγκεκριμένων μηνυμάτων είναι η καθαρή απάτη με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε με φυσικές επιστολές. «Τα scam πο

Keywords
Τυχαία Θέματα