Φαρμακοβιομηχανία: Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες

Δραματική επιστολή του Προέδρου του ΣΦΕΕ Δ. Φιλιώτη προς τον πρωθυπουργό.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία και να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόθεσή της να «κουρέψει» και τα ομόλογα που εξέδωσε για... αποπληρωμή των οφειλών της προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Όπως εξηγεί, σε δραματική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Διονύσιος Φιλιώτης, τα συγκεκριμένα

ομόλογα δεν αποτελούν κάποια επενδυτική επιλογή των συγκεκριμένων εταιρειών.

Αντίθετα, συνιστούν διευκόλυνσή τους προς το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο για πολλά χρόνια προμήθευαν με φάρμακα χωρίς να πληρώνονται, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος της ελληνικής Πολιτείας προς τον κλάδο. Αντί αυτού του χρέους, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δέχθηκαν να πληρωθούν με άτοκα ομόλογα, «βάζοντας» πλάτη για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και, βέβαια, γράφοντας τεράστιες ζημιές (καθώς, στο μεταξύ, επιβαρύνθηκαν οι ίδιες με πανάκριβα δάνεια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα). Είναι αυτά τα ομόλογα ακριβώς, που –κατά τρόπο απολύτως παράλογο- θέλει τώρα να «κουρέψει» η ελληνική κυβέρνηση!

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του PSI, αφενός τα νοσοκομεία μας θα είναι αδύνατον να προμηθευθούν μια πλειάδα απαραίτητων φαρμάκων, αφετέρου πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο κ. Φιλιώτης τονίζει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό του PSI και κάποια ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το πρώτο Μνημόνιο, όχι ως επενδυτική επιλογή, αλλά έναντι των οφειλών των νοσοκομείων. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, τα ομόλογα αυτά δόθηκαν μόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες και η διαδικασία ήταν υποχρεωτική. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση προτίθεται να ρυθμίσει και αυτά τα ομόλογα με "κούρεμα", με την ίδια μέθοδο ακριβώς που θα ακολουθηθεί για τα επενδυτικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, παρ' ότι οι φαρμακευτικές ουδέποτε θέλησαν να "επενδύσουν" κατ' αυτόν τον τρόπο και να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο.

Πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους του θέματος, ο κ. Φιλιώτης εξηγεί με την επιστολή του στον Πρωθυπουργό το κακό προηγούμενο που θα διαρρήξει τους δεσμούς εμπιστοσύνης πολλών διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται στην Ελλάδα. Το κόστος αυτό, προστιθέμενο στο κόστος από το κλείσιμο φαρμακευτικών εταιρειών που θα επιβαρυνθούν το χρέος του Δημοσίου προς αυτές, θα έχει τελικά πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στην οικονομία μας, λόγω των προβλημάτων που θα προκύψουν στην Δημόσια Υγεία, από το κέρδος που αυτή μπορεί να αποκομίσει από ένα τέτοιο "κούρεμα".

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φιλιώτη:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζουμε την έκταση και την ένταση της ιστορικής προσπάθειας την οποία καταβάλλετε για τη διάσωση του τόπου και θέλουμε να σας διαβε

Keywords
Τυχαία Θέματα