Η τρόικα, οι δικηγόροι και ο Μιλτιάδης

Στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται 40.000 δικηγόροι. Αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία για παράδειγμα, δεν έχουν περισσότερους από 5.000.

Η τρόικα δεν εννοεί να το καταλάβει αυτό. Και απαιτεί, ντε και καλά, από την Ελλάδα να αναπροσαρμόσει βίαια και τον κλάδο των δικηγόρων. Εφτασαν να εξαρτούν την καταβολή της διαβόητης δόσης των 130 δισ. ευρώ από την κατάργηση της

υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις αγοραπωλησίες ακινήτων!

«Μεταρρυθμίσεις, ναι… Αλλά αυτή η απαίτηση για βίαιη προσαρμογή, πού οδηγεί;», μονολογεί στο γραφείο του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Οι συνεργάτες του τον βλέπουν κάθε μέρα και πιο ανήσυχο. Γιατί συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που -για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους επιδιώξεις- σπρώχνουν την Ελλάδα προς την έξοδο της Ευρώπης. Σα να μην έφτανε αυτό, συχνά κι εμείς οι Ελληνες -αντί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις αντίρροπες δυνάμεις, εκείνες που μας υποστηρίζουν- δίνουμε αφορμές στους υπονομευτές μας», εξηγεί ο Μ. Παπαϊωάννου. Και, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, επικαλείται την απόφαση των δικηγόρων να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα. Να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους ως τις 29 Φεβρουαρίου, θεωρώντας ότι πλήττουν με τον τρόπο αυτό την τρόικα, αφού καθυστερούν τα φορολογικά δικαστήρια και, κατ’ επέκτασιν, επιτείνουν το πρόβλημα των φορολογικών εσόδων. Θα απέχουν, λοιπόν, επί 15 ολόκληρες μέρες, παρότι -όπως εξηγούν στο υπουργείο- ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους εκτός από ένα: η διατήρηση της υποχρεωτικής παράστασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακόμη κι αυτή, εξηγούν, δεν έχει οριστικά χαθεί για τους δικηγόρους, αφού είναι πιθανό -μέσω της τελικής διαπραγμάτευσης- να βρεθεί μια «μέση» λύση, όπως (για παράδειγμα) η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου μόνο του πωλητή και η διατήρηση της παράστασης για τον αγοραστή (αφού μόνο γι’ αυτόν έχει νόημα ο έλεγχος τίτλων).

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπαϊωάννου δεν παραγνωρίζει ότι οι 40.000 Ελληνες δικηγόροι πρέπει κάπως να ζήσουν. «Όμως, την ώρα που κάποιοι αφορμή ψάχνουν για να μας δείξουν την έξοδο, εμείς δεν πρέπει να τους τη δίνουμε με κάθε ευκαιρία. Είναι θέμα ηγεσιών, που αρνούνται να αλλάξουν νοοτροπία.. Όχι μόνο των πολιτικών, που σαφέστατα έχουν τις ιστορικές τους ευθύνες, αλλά και των πνευματικών και των συνδικαλιστικών», υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου σε συνεργάτες του. «Διότι, το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας που -με όλο και μεγαλύτερη ευκολία- επικαλούνται ορισμένοι, ισοδυναμεί με μετατροπή της Ελλάδας σε Αλβανία του χτες. Ισοδυναμεί με ζωή σε συνθήκες κατοχής. Και αυτό οφείλουμε να το εξηγήσουμε στον κόσμο».

Ποιος θα το εξηγήσει; Μια κυβέρνηση τύπου Μόντι, κατά τον κ. Παπαϊωάννου. «Κι ας μην είμαι εγώ μέλος της…»

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

Πηγή: newsbomb.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα