Ο εμβολιασμός και το τεστ Παπ σώζουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης από τον Όμιλο Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Εννέα στις δέκα Ελληνίδες (το 90,18%) γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, τρεις στις τέσσερις (το 74,36%) γνωρίζουν ότι το εμβόλιο εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών. Οι πιο καλά ενημερωμένες ηλικίες τόσο για την πρόληψη όσο και για τον εμβολιασμό είναι οι άνω των 21 ετών.

Τα

ιδιαίτερα θετικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.789 γυναίκες όλων των ηλικιών σε Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και Πειραιά, με αφορμή την 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, και με πρωτοβουλία του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ.

Στην έρευνα καταγράφηκε, επίσης, ότι το 13,91% των ερωτηθέντων έχει ήδη εμβολιαστεί, το 11,55% είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στον εμβολιασμό και το 62,71% δεν έχει εμβολιαστεί. Η εμβολιαστική κάλυψη αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο ΕΟΠΥΥ διευκολύνει την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στα εμβόλια. Ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ δεν χρειάζεται πλέον ραντεβού στα ιατρεία. Τα εμβόλια χορηγούνται με ιατρική συνταγή χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε «Το ΑγκαλιάΖΩ θα διατηρήσει σταθερή και αμείωτη την προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού όσον αφορά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα, που η επιστημονική κοινότητα διαθέτει για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του καθώς και για τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης όλων των γυναικών ανεξαιρέτως με το τεστ Παπ και το HPV DNA test».

Ο εκπρόσωπος της ECCA στην Ελλάδα, κος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής –Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. δήλωσε σχετικά «Σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΗPV εμβολιασμού στις διάφορες χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρώτη περίοδος επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολιασμού έχει περατωθεί επιτυχώς. Το κύριο μέλημα της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον η κατά το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του HPV εμβολιασμού σε κάθε κράτος ξεχωριστά, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, υπάρχουσες δομές και συνήθειες του εκάστοτε πληθυσμού. Η όλη αυτή προσπάθεια για την επιτυχέστερη και ευρύτερη δυνατή εφαρμογή του ΗPV εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραμέληση του προληπτικού ελέγχου των γυναικών είτε με το τεστ Παπανικολάου, είτε με το λεγόμενο "HPV DNA test", το οποίο, τουλάχιστον για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, αποδεικνύεται πιο ευαίσθητο και αποτελεσματικό από ότι το πρώτο».

Παράλληλα ο κος Άρις Αντσακλής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα