4 βήματα για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις αλλεργίες

Οι αλλεργικές ασθένειες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, με μια αυξανόμενη επικράτηση σε παιδικές αλλεργίες όπως έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και τις αλλεργίες τροφίμων. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς τους λόγους. Πρόσφατα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αποδίδουν την υπερβολική καθαριότητα στην αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Προφανώς, όσο πιο αποστειρωμένο είναι το περιβάλλον ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν αλλεργίες. Η υπερβολική αποστείρωση δεν σκοτώνει μόνο τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,

που συμβάλουν στην υγεία της εντερικής χλωρίδας. Και μια υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, για την πέψη και για τη σύνθεση των βιταμινών Β και της βιταμίνης Κ. Παρακάτω δείτε μερικά βήματα, που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις αλλεργίες.

1. Προβιοτικά: Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο αλλεργιών. Επιπλέον, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.Οι μητέρες που καταναλώνουν προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αλλεργιών στην παιδική ηλικία. Άρα, σε παιδιά και καταπονημένους ασθενείς, η εν λόγω δράση των προβιοτικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

2. Θηλασμός: Όσες μπορούν να θηλάσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, και ιδανικά για ένα έως δύο χρόνια, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα μωρά. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας το μωρό από τις λοιμώξεις και τις νόσους.

3. Ο απογαλακτισμός: Η εισαγωγή στερεών τροφών πολύ νωρίς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του μωρού σας, να αναπτύξει αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες. Πριν από την ηλικία των έξι μηνών, τα βρέφη δεν μπορούν να χειριστούν την εισαγωγή των νέων τροφίμων, διότι η εντερική τους χλωρίδα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη.

4. Τρόφιμα: Τα παιδιά είναι συνήθως αλλεργικά στο γάλα, σιτάρι, γλουτένη, αυγά, σόγια και στα φιστίκια. Επίσης, οι αλλεργίες έχουν μια ισχυρή γενετική σχέση. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας τροφίμων, περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι άνω του ενός έτους πριν από την εισαγωγή των δυνητικά αλλεργιογόνων τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα