4 βήματα για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

Έχετε ποτέ βρεθεί σε σημείο να επιθυμείτε τόσο πολύ ένα τρόφιμο, που να χάσετε τον έλεγχο; Αν απαντήσετε θετικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Η υπερφαγία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ίσως ακολουθείτε μια περιοριστική δίαιτα, είστε αγχωμένοι ή δεν κοιμάστε αρκετά. Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας οδηγήσουν στην αναζήτηση τροφής. Επίσης, όταν πεινάτε πολύ, συνήθως τρώτε γρήγορα, χωρίς καν να «αφουγκράζεστε» το σώμα και να κατανοήσετε, ότι είναι πλήρες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να σταματήσει ο κύκλος της υπερφαγίας.

Πάρτε 5-10

λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και να φανταστείτε μια πραγματικά σαφή εικόνα, για το πού θέλετε να είναι η σχέση σας με το φαγητό σε λίγους μήνες από τώρα. Θέλετε να συνεχώς να ασχολείστε σχετικά με την ποσότητα της τροφής που πρέπει ή δεν πρέπει να τρώτε; Πιθανώς όχι. Εδώ είναι ένα παράδειγμα: «Τρώω όταν είμαι πεινασμένος και είμαι σε θέση να σταματήσω, όταν κρίνω ότι έχω χορτάσει. Τις περισσότερες φορές τρώω όλα τα φαγητά που αγαπώ αλλά με μέτρο». Το κλειδί είναι να είστε ρεαλιστές. Σκεφτείτε αν μια ακραία δίαιτα μπορείτε να τη διατηρήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν είστε ρεαλιστές θα απαντήσετε αρνητικά. Αρχίστε λοιπόν, να δουλεύετε με τον εαυτό σας για να αποκτήσετε μια πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και με αυτό τον τρόπο θα σταματήστε την υπερκατανάλωση τροφής.

Προσθέστε τις αγαπημένες σας τροφές. Μερικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα στέρησης, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Όταν είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι και ταυτόχρονα πιέζεστε με μια αυστηρή δίαιτα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι μετά από λίγο καιρό θα υποπέσετε στην υπερφαγία. Εξάλλου όταν σας απαγορεύουν ορισμένες τροφές, συνήθως θέλετε πιο πολύ να τις φάτε. Έτσι κάντε ένα check-in με τον εαυτό σας. Ακολουθείτε μια διατροφή που σας δημιουργεί έντονα το συναίσθημα της στέρησης; Μήπως προσπαθείτε να ακολουθήσετε ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο; Αν ναι, τότε προσπαθήστε να ενσωματώσετε κάποιες τροφές που αγαπάτε και να έχετε μια σχέση μετριοπάθειας μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα νιώθετε, ότι στερήστε κάτι και δεν θα θέλετε να φάτε ότι βρείτε μπροστά σας.

Να τρώτε χωρίς περισπασμούς, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Τηλέφωνα, τηλεόραση, βιβλία, εργασία … όλα αυτά σας αποσπάνε τη προσοχή την ώρα του φαγητού. Για να νιώσετε ικανοποιημένοι, θα πρέπει πραγματικά να απολαμβάνετε τις τροφές. Κλείστε τα μάτια σας, μασάτε αργά, πάρτε βαθιές ανάσες και απολαύστε όλες τις γεύσεις. Όταν τρώτε και δεν σας αποσπά τίποτα τη προσοχή, θα εκπλαγείτε με το πόσο λιγότερη ποσότητα θα χορταίνετε.

Κάντε πράγματα που σας αρέσουν. Αν βλέπετε τον εαυτό σας να υποκύπτει συχνά στην υπερκατανάλωση τροφής, τότε ίσως κάτι που λείπει στη ζωή σας και το φαγητό γεμίζει το κενό. Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορεί να χρειάζεστε πραγματικά. Μήπως θα πρέπει να διασκεδάζετε περισσότερο; Δεν σας ικανοποιεί η δουλειά σας ή μήπως νιώθετε μοναξιά; Μόλις ανακαλύψετε αυτό που χρειάζεστε, μπορείτε να βάλετε στόχο να το αποκτήσετε, αντί να τρώτε για να γεμίσετε το κενό.

Keywords
Τυχαία Θέματα