Wisteria Maiden: ο διεθνούς φήμης χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης στο Μέγαρο

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος που ζει και δημιουργεί σε όλο τον κόσμο έρχεται και πάλι στην Ελλάδα για την παρουσίαση του Wisteria Maiden στο Μέγαρο.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ιδρυτής της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis, επέλεξε το Μέγαρο για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου πρωτοποριακού έργου του Wisteria Maiden,

η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δόθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου. Η χορογραφία, που είναι εμπνευσμένη από το θέατρο της Ιαπωνίας και δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του παραδοσιακού θεάτρου Καμπούκι, ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου.

H πρωτότυπη ιστορία της Wisteria Maiden

Διηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας κοπέλας που κατοικεί μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής και ζωντανεύει με σκοπό να διεκδικήσει εκείνον που ερωτεύεται. Ο νέος, όμως, την απορρίπτει, κι αυτή, απελπισμένη, αποφασίζει να επιστρέψει στον πίνακα για πάντα.
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης εμπνέεται κυρίως από το γεγονός ότι, στο θέατρο Καμπούκι, οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, τους ονναγκάτα. Ένας ηθοποιός ονναγκάτα ακολουθεί ειδική εκπαίδευση: για παράδειγμα, εξασκείται περπατώντας με ένα χαρτί ανάμεσα στα γόνατά του και καταφέρνει, όχι να αντιγράφει τη γυναίκα αλλά να τη σημαίνει.

Η χορογραφική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση έλληνα χορευτή και χορογράφου με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, αισθαντικότητα και συνεχείς εναλλαγές δυναμικής. Η γλώσσα αυτή εμπλουτίστηκε, στο έργο Wisteria Maiden, με επιρροές από το Καμπούκι, το Νο και τις μαριονέτες Μπουνράκου για να δημιουργήσει ένα μοναδικό, ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν, όπου η χορογραφία λειτουργεί ως ιεροτελεστία και μεταλλάσσεται διαρκώς. Στη Wisteria Maiden, η έννοια της μεταμόρφωσης είναι κυρίαρχη, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές αλλά και τη χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης και που αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση του τεχνητού.

Keywords
Τυχαία Θέματα